Σάββατο 18 Μάη 2019 - Κυριακή 19 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ
Με το ΚΚΕ κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, για να βγει την επόμενη μέρα δυνατότερος ο λαός

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη συγκέντρωση στο Ηράκλειο

Η Σεμίνα Διγενή, ο Μ. Συντυχάκης και ο Δ. Βρύσαλης
Η Σεμίνα Διγενή, ο Μ. Συντυχάκης και ο Δ. Βρύσαλης
Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αυτές τις μέρες τιμάμε τα 78 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης. Τιμάμε τον απαράμιλλο ηρωισμό του λαού της Κρήτης, τον απελευθερωτικό αγώνα του ενάντια στον φασιστικό Αξονα. Διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε. Στα βήματά τους συνεχίζουμε.

Δίνουμε τη μάχη, πόρτα - πόρτα, άνθρωπο τον άνθρωπο, για να μην πιάσει τόπο το πονηρό επιχείρημα της «χαμένης ψήφου» που επιστράτευσαν Τσίπρας και Μητσοτάκης. Χαμένη ψήφος για το λαό είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, στα κόμματα του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ που τον ματώνουν χρόνια τώρα.

Η ψήφος στο ΚΚΕ, η μόνη κερδισμένη για το λαό

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη ψήφος που πιάνει τόπο. Είναι πραγματικά η μόνη κερδισμένη, γιατί την επόμενη μέρα θα κατατεθεί σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Θα την βρει μπροστά του ο λαός στους αγώνες για να εμποδιστεί η αντιλαϊκή πολιτική.

Για να κατακτήσουμε όσα έχουμε σήμερα ανάγκη. Δίνουμε τη μάχη και για να μην «σκορπίσει» η ψήφος. Οποιος κάνει το πρώτο βήμα, να κάνει και το δεύτερο. Να ψηφίσει «Λαϊκή Συσπείρωση» στις δημοτικές και περιφερειακές, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στις ευρωεκλογές.

Γιατί, όπως ενιαία είναι η επίθεση: Από την ΕΕ που σχεδιάζει την αντιλαϊκή πολιτική, τις κυβερνήσεις που την υλοποιούν, τους δήμους και τις Περιφέρειες που την εξειδικεύουν, αντίστοιχα ενιαία πρέπει να είναι και η αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ παντού.


Αυτές τις μέρες, αυτές τις ώρες, όλοι οι μηχανισμοί, τα επιτελεία του συστήματος, τα ίδια τα αστικά κόμματα, δουλεύουν κυριολεκτικά στο φουλ, για να εντείνουν τα διλήμματα και τους εκβιασμούς, να εγκλωβίσουν ξανά το λαό στην ίδια αδιέξοδη, μίζερη λογική: Να επιλέγει ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα κακά αυτό που φαντάζει κάπως ...πιο ανεκτό, ανάλογα με τα κριτήρια του καθενός. Αυτή ακριβώς, όμως, είναι η λογική που μας έφερε έως εδώ.

Είναι η λογική που θεωρεί δεδομένα όσα χάσαμε μέχρι σήμερα, θεωρεί δεδομένο ότι θα χάσουμε κι άλλα και απλά ψάχνει με ποιον θα χάσουμε τα λιγότερα!

Γι' αυτό λέμε: Δεν ψάχνουμε για διαφορές! Κάνουμε την πραγματική διαφορά με ισχυρό ΚΚΕ παντού.

Και ο εργάτης, ο άνεργος, ο αυτοαπασχολούμενος και δω στο Ηράκλειο, σε όλη την Κρήτη, μπορεί να σκεφτεί και να αξιοποιήσει όλη την πείρα των προηγούμενων χρόνων. Να θυμηθεί τι έγινε διαλέγοντας έναν από τους δύο, ως δήθεν μικρότερο κακό.

Ετσι:

-- Για να μη γίνουμε η γενιά των 700 ευρώ, φτάσαμε στη γενιά των 400 και στα 300.

-- Για να κρατήσουμε μια θέση εργασίας, μας την μοίρασαν στα δύο και στα τρία.

-- Για να σώσουμε τις συντάξεις, φτάσαμε στα επιδόματα πείνας για παλιούς και νέους συνταξιούχους.

-- Για να απαλλαγούμε από τον ΕΝΦΙΑ, φτάσαμε σήμερα να πληρώνουμε όχι μόνο τον ΕΝΦΙΑ αλλά και νέους φόρους και χαράτσια.


-- Για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, φορτωθήκαμε ένα τρίτο που όλοι μαζί ψήφισαν.

-- Για να διαγραφεί ένα χρέος που δεν το δημιουργήσαμε, βρεθήκαμε με ένα ακόμα μεγαλύτερο χρέος που το φορτωθήκαμε εμείς και τα δισέγγονά μας.

-- Για να γλιτώσουμε από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, φορτωθήκαμε ένα νέο ΠΑΣΟΚ με τους ακροδεξιούς των ΑΝΕΛ και πολιτικά ρετάλια από το παλιό χρεοκοπημένο ΠΑΣΟΚ.

Και τελικά, από το μικρότερο κακό πηγαίνουμε πάντα σε ένα μεγαλύτερο κακό!

Φτάσαμε στις παροχές - ψίχουλα, όπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στο λαό 1 από τα 10 που του έχει κλέψει, ενώ τα υπόλοιπα 9 τα δίνει ως δώρο στο κεφάλαιο. Και θέλει να του πει ο λαός κι ευχαριστώ! Κι αυτό το ευχαριστώ, αν γίνει ψήφος, θα είναι η έγκριση για τον επόμενο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης.

Δεν είναι ανάγκη ο λαός μας να είναι πάντα ο χαμένος!

Ο,τι κέρδισε στο παρελθόν και ό,τι κερδίζει και σήμερα, το κερδίζει με τον αγώνα του και με το ΚΚΕ μπροστά.

Οσο πιο δυνατό το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός.

Οι επιμέρους διαφορές ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, οξυγόνο για το σύστημα και για το παιχνίδι που παίζουν σε βάρος του λαού

Απευθυνόμαστε σε όσους ακόμη αναρωτιούνται:

Μα είναι ίδιοι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης; Οχι, τους απαντάμε, έχουν και διαφορές. Για παράδειγμα, ο Μητσοτάκης δεν θα πήγαινε ποτέ στη Λαμία για να επικαλείται τον Βελουχιώτη, προκειμένου να δικαιολογήσει την όντως αντιλαϊκή πολιτική του.

Ο Τσίπρας πήγε χτες, αφού πρώτα έχει υποκλιθεί στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ, αφού έχει ψηφίσει μέτρα και μνημόνια, αφού έχει υπογράψει με ακροδεξιούς την ανιστόρητη προπαγάνδα του Τσόρτσιλ και του Τρούμαν, όσων σκότωναν κομμουνιστές, όπως ο Βελουχιώτης.

Κι επειδή ο κ. Τσίπρας δεν τα γνωρίζει αυτά και καλά, να του θυμίσουμε ότι ο λόγος του Βελουχιώτη έχει και συνέχεια. Μιλάει για τον πραγματικό εχθρό του λαού, αναφερόμενος σε κεφαλαιοκράτες, στα «καράβια του Εμπειρίκου», τότε, όπως είπε, δηλαδή στους εφοπλιστές, στους οποίους ο κ. Τσίπρας σήμερα τους κάνει όλα τα χατίρια, όπως του κάνουν κι αυτοί για να ξεκουράζεται στα κότερά τους.

Ανατριχιάζουμε όλοι εμείς, τα παιδιά των ηρώων της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, ακούγοντάς τον. Θα βγουν από τους τάφους τους αυτοί που έδωσαν τη ζωή τους για ανώτερα ιδανικά και όχι για το προσωπικό τους βόλεμα.

Οι επιμέρους διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ αποτελούν οξυγόνο για το σύστημα και για το παιχνίδι που παίζουν σε βάρος του λαού.

Αλλωστε, έτσι παίζεται, έτσι παιζόταν πάντα το δικομματικό παιχνίδι.

Το σύστημα της διαφθοράς και της σαπίλας δεν έχει ανάγκη δύο εντελώς ίδια κόμματα. Εχει ανάγκη και αυτόν που ωμά και κυνικά, ολοκάθαρα, θα διατυπώνει τις εντολές του κεφαλαίου, όπως κάνει ο Μητσοτάκης, έχει όμως ανάγκη και αυτόν που θα τις υλοποιεί - πολλές φορές και πιο αποτελεσματικά - αλλά είτε θα τις κρύβει, είτε θα τις εμφανίζει ως φιλολαϊκές, μάλιστα με προοδευτικό προσωπείο, όπως ακριβώς κάνει ο Τσίπρας.

Εκεί λοιπόν διαφέρουν.

-- Στη χρησιμότητά τους για το σύστημα της αδικίας, ανάλογα τη φάση που αυτό περνάει.

-- Στη χρησιμότητά τους για το συγκεκριμένο ακροατήριο που μπορούν να εγκλωβίσουν, είτε με «αριστερά» είτε με «δεξιά» συνθήματα.

Η χρησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων τύπου ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή ακριβώς: Να ξεγελούν, να παραπλανούν και να εμφανίζουν ό,τι πιο αντιδραστικό και βάρβαρο ως προοδευτικό και καινοτόμο.

Οι διαφορές που έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν είναι το καθοριστικό στην πολιτική τους, είναι απλώς η προϋπόθεση για να προχωρά απρόσκοπτα η αντιλαϊκή πολιτική και από τους δύο.

Οι ελίτ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ στάζουν μέλι για τον ΣΥΡΙΖΑ

Από τη μια, ο Μητσοτάκης τα λέει πιο ωμά, χωρίς φτιασίδια, απευθύνεται και σε ένα δικό του ακροατήριο, πιο συντηρητικό, προσπαθεί όμως ταυτόχρονα να κερδίσει τη στήριξη του κεφαλαίου, την ώρα που βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να του έχει κλέψει την «μπουκιά από το στόμα». Από την άλλη, ο Τσίπρας κάνει τον έκπληκτο, παριστάνει πως δεν ξέρει τίποτα για το έγκλημα και δήθεν ανατριχιάζει με τις προτάσεις Μητσοτάκη, λέει πως αυτός εκπροσωπεί έναν άλλον κόσμο από αυτόν των ελίτ, των ολιγαρχών του πλούτου. Κι έτσι προσπαθεί να κοροϊδέψει, να παραπλανήσει.

Ομως, όποιος έχει μάτια βλέπει ότι οι ελίτ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, ο ΣΕΒ στάζουν μέλι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και πώς θα μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, όταν τον βλέπουν να φέρνει σε πέρας τη μια αντιλαϊκή αποστολή που του αναθέτουν πίσω από την άλλη, και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερο ταλέντο στην παραπλάνηση και αδρανοποίηση λαϊκού κόσμου σε σχέση με τη ΝΔ;

Πρέπει να γελάνε ή ίσως να κλαίνε τα χιλιάδες νέα παιδιά που δουλεύουν αυτή την εποχή στη λεγόμενη βαριά βιομηχανία του Τουρισμού εδώ στην Κρήτη, όταν ακούν τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη να τσακώνονται για το ποιος είναι και ποιος δεν είναι με το συνεχές 7ήμερο εργασίας.

Γιατί αυτά τα παιδιά έχουν ξεχάσει από πότε έχουν να πάρουν ρεπό, πολλά από αυτά θα πάνε non stop μέχρι το τέλος της σεζόν. Και όταν αυτό επιτέλους φτάσει, την ώρα που οι μεγαλοξενοδόχοι θα μετράνε αμύθητα κέρδη, αυτοί θα μετράνε μυοσκελετικά και άλλα προβλήματα υγείας. Θα ετοιμάζουν τα χαρτιά τους για το επίδομα ανεργίας, όσοι το δικαιούνται και αυτό...

Αυτά συνέβαιναν και με κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αυτά συμβαίνουν αυτούσια και με ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 8 χρόνια δημιουργήθηκαν στην Κρήτη 106 νέες ξενοδοχειακές μονάδες 5 και 4 αστέρων.

Από τα 5,5 εκατομμύρια τουρίστες που πέρασαν από την Κρήτη πέρυσι, οι ξενοδόχοι εισέπραξαν 3,2 δισ. ευρώ. Απ' αυτά όμως, μόλις τα 150 εκατ. ευρώ κατέληξαν στις τσέπες των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού στην Κρήτη, οι οποίοι βέβαια εργάζονται σε άθλιες συνθήκες. Και σ' αυτά τα 8 χρόνια, σχεδόν το 1/3 των αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών και μικρών επιχειρηματιών στην Κρήτη καταστράφηκε.

Και βέβαια δεν πρόκειται να επανακάμψουν, ούτε να σωθούν οι υπόλοιποι, με την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων και το άνοιγμα για 32 Κυριακές το χρόνο, όπως σχεδιάζει η Περιφέρεια.

Την ίδια ώρα, το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς συνεχίζεται.

Και δεν την έσωσαν - όπως της έλεγαν - τα ξενοδοχεία που υποτίθεται θα απορροφούσαν τα αγροτικά της προϊόντα που τα ζητάνε σε εξευτελιστικές τιμές, ούτε η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη ΑΕ της Περιφέρειας Κρήτης, που γίνεται μεσολαβητής για τις εξαγωγές μεγάλων επιχειρήσεων.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη ούτε δίκαιη μπορεί να είναι ούτε βιώσιμη για όλους

Και εδώ στην Κρήτη, όπως και σε όλη την Ελλάδα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τσακώνονται για την περιβόητη καπιταλιστική ανάπτυξη, για το ποιος θα φέρει πιο πολλές επενδύσεις, για το ποιος μπορεί να υλοποιήσει για λογαριασμό του κεφαλαίου τις μεταρρυθμίσεις, αλλά κρύβουν ότι η ανάπτυξή τους ούτε δίκαιη μπορεί να είναι, όπως κοροϊδεύει ο Τσίπρας, ούτε βιώσιμη για όλους, όπως υπόσχεται ο Μητσοτάκης.

Ρίχνουν, για παράδειγμα, ο ένας τις ευθύνες στον άλλον για τις υποδομές στο νησί, για την άσχημη κατάσταση του οδικού δικτύου, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να θρηνούμε θύματα, αλλά και για την έλλειψη αντιπλημμυρικών, που επίσης είχε τραγικές συνέπειες.

Και η περίπτωση της Κρήτης είναι χαρακτηριστική:

Ενα νησί, που όλοι τους χαρακτηρίζουν διεθνή τουριστικό προορισμό, αφού βουλιάζει κάθε χρόνο από τους τουρίστες - φέτος βούλιαξε κυριολεκτικά, κάτω από τις λάσπες της έλλειψης υποδομών και μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων του νησιού.

Και βέβαια από τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που εξήγγειλαν, ούτε ένα ευρώ δεν είδε ο Κρητικός για την αποκατάσταση των ζημιών. Το μόνο ενδιαφέρον που έδειξαν, ήταν για την αποκατάσταση της πρόσβασης στα μεγαλοξενοδοχεία, ενώ ολόκληρες γειτονιές σε χωριά έχουν κριθεί επικίνδυνες, καθώς πολλά σπίτια παρουσιάζουν σοβαρές ρωγμές, ενώ άλλα έχουν μερικώς καταρρεύσει. Ορισμένες παραμένουν ακόμα και σήμερα χωρίς πόσιμο νερό και τηλέφωνο, ενώ δεν υπάρχει πρόσβαση με λεωφορείο.

Το αγροτικό οδικό δίκτυο είναι ακόμα σε τραγική κατάσταση, με πολλές περιοχές ακόμα και σήμερα αποκομμένες, καθώς η πλειοψηφία του παραμένει κλειστή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία αλλά και για την αντιπυρική προστασία το καλοκαίρι.

Ακόμα και ο Βόρειος Οδικός Αξονας παραμένει σε άθλια κατάσταση, χωράφια, καλλιέργειες και δέντρα έχουν θαφτεί κάτω από τόνους λάσπη. Τεράστιες ζημιές σημειώνονται στην πλειοψηφία φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, ακόμα και σε μικροεπιχειρήσεις των περιοχών αυτών, σημειώνονται μεγάλες καταστροφές.

Τα ποσά που ακούγονται ως έκτακτη επιχορήγηση για το νομό Χανίων δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο για να καλυφθούν οι καταστροφές και να αποζημιωθούν οι κάτοικοι των περιοχών. Κι αν θέλουμε να μιλήσουμε για υποδομές στην Κρήτη, πρέπει να μιλήσουμε και για άμεσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και το οδικό δίκτυο. Για τα πρώτα δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προχωρήσουν, γιατί σ' αυτά δεν προβλέπονται διόδια, σε αντίθεση με τους δρόμους.

Και όσα λέγονται ότι τα διόδια που θα μπουν στους νέους δρόμους θα αφορούν δήθεν μόνο τους επισκέπτες του νησιού, είναι στάχτη στα μάτια του λαού της Κρήτης.

Τα ίδια έλεγαν στην αρχή και αλλού, γιατί τα όποια έργα τους ένα και μοναδικό κριτήριο έχουν: Να αποφέρουν κέρδη σε επιχειρηματικούς ομίλους, κατασκευαστικούς και άλλους, όπως το παράδειγμα και του αεροδρομίου του Καστελίου.

Ενα έργο που θα εξασφαλίζει τεράστια και σίγουρα κέρδη στην κοινοπραξία ξένων και ντόπιων μονοπωλιακών ομίλων, μέσα από την παχυλή κρατική χρηματοδότηση, το δανεισμό, που θα πληρώνει ο φορολογούμενος λαός, και την τσάμπα εργασία εκατοντάδων εργαζομένων, που θα εργάζονται ως σύγχρονοι σκλάβοι, με το τυράκι της εντοπιότητας των προσλήψεων, με τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις που έχουν εξασφαλίσει η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αποτελεί όμως και μια επένδυση ληστρική σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού της περιοχής. Με αλλαγή των χρήσεων γης, βίαιο εκτοπισμό μεγάλου αριθμού αγροτοκτηνοτρόφων, υποβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, με σοβαρές συνέπειες στην υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Εκτός των άλλων, καλύπτει στρατιωτικές - κατασκοπευτικές ανάγκες του ΝΑΤΟ και διευρύνει την επιχειρησιακή του ικανότητα στην περιοχή, φέρνοντας τεράστιους κινδύνους για το λαό.

Οφέλη για τα μονοπώλια, μεγάλοι κίνδυνοι για το λαό

Και δω βέβαια στην Κρήτη, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, γίνεται εμπόριο ελπίδας γύρω από τα Ενεργειακά, με τα υπό έρευνα θαλάσσια οικόπεδα, νότια και νοτιοδυτικά του νησιού, για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και με το μικρό και μεγάλο καλώδιο διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Λένε και δω ό,τι λένε παντού, παραμυθιάζοντας τον κόσμο.

Προπαγανδίζουν τα οφέλη από τη μετατροπή της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο, ότι θα αποφέρει σημαντικά κέρδη για τη χώρα, αλλά και για την Περιφέρεια της Κρήτης, που της αναλογεί το 5% των κερδών από την εκμετάλλευση, ότι θα ανοίξουν δουλειές για όλους τους κλάδους και ιδιαίτερα για το επιστημονικό δυναμικό. Στην πραγματικότητα, όμως, οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι τα μονοπώλια.

Ενώ ο λαός μας θα βρεθεί μπλεγμένος, ανάμεσα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με μήλον της Εριδος τους δρόμους μεταφοράς και Ενέργειας, τον πλούτο μιας ολόκληρης περιοχής.

Κι ας αφήσουν αυτά που ξέρουν ότι η παραχώρηση στην «Exxon» διασφαλίζει και την παρουσία της αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής, που αποτελεί δήθεν ασπίδα προστασίας και για την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Από πού κι ως πού οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ είναι προστάτες των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας;

Ολα αυτά έχουν καταρρεύσει προ πολλού.

Ούτε τα δήθεν ευρωπαϊκά σύνορα της ΕΕ ούτε οι συμμαχίες εντός του ΝΑΤΟ απέτρεψαν τόσα χρόνια την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Το αντίθετο μάλιστα. Τους αποθράσυναν.

Πρόοδος ο λαός να ζει καλύτερα και όχι με τα ψίχουλα

Εδώ ο λαός της Κρήτης δεν είναι η πρώτη φορά που κι αυτός γίνεται θεατής σε μια τέτοια κακόγουστη παράσταση.

Ποιος δεν θυμάται παλιότερα τους ομηρικούς καβγάδες ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ;

Ποιος δεν θυμάται τις κατηγορίες εκατέρωθεν για συμμετοχές σε σκάνδαλα;

Ποιος δεν θυμάται το δήθεν «φως» ενάντια στο «σκότος»;

Τη δήθεν «πρόοδο» ενάντια στη συντήρηση;

Ολα αυτά πήγαν περίπατο όταν το απαίτησαν τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Τότε, το «φως» και το «σκότος» συγκυβέρνησαν και φόρτωσαν στην πλάτη του λαού το 2ο μνημόνιο, που πληρώνουμε μέχρι σήμερα.

Το ίδιο θα γίνει, όταν χρειαστεί, και με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, όσο παράξενο κι αν ακούγεται ίσως σήμερα σε κάποιους. Υπάρχει η αντικειμενική βάση, που είναι η πολιτική υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αυτή η αντικειμενική βάση τούς έκανε να ψηφίσουν αγκαζέ το 3ο και πιο βάρβαρο μνημόνιο. Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε στελέχη του ενός κόμματος να μεταπηδούν στο άλλο με μεγάλη ευκολία, για να κρατήσουν τις καρεκλίτσες τους. Αυτή η πολιτική είναι και ο καλύτερος χορηγός της ακροδεξιάς και του φασισμού.

Τον δρόμο σε τέτοιες δυνάμεις ανοίγουν τόσο η διάψευση ελπίδων, η απογοήτευση που καλλιεργούν δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και το ΠΑΣΟΚ παλιότερα, όσο και το ψάρεμα στα θολά νερά του εθνικισμού στο οποίο επιδίδεται η ΝΔ μπας και τσιμπήσει κανένα ψηφαλάκι.

Τον φασισμό δεν μπορούν να τον αντιμετωπίσουν αυτοί που του στρώνουν το έδαφος, αυτοί που υπηρετούν το ίδιο σύστημα με αυτόν. Απάντηση στον φασισμό είναι μόνο ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, που μπορεί να γκρεμίσει τη ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή από την τρίτη θέση.

Ο ελληνικός λαός, και εδώ στην Κρήτη, όταν μιλούσε για πρόοδο, εννοούσε να ζουν οι νεότερες γενιές καλύτερα από τις παλιότερες και όχι να μαθαίνουν να ζουν με τα κατώτατα και τα ελάχιστα, αν και εφόσον περισσεύει κανένα ψίχουλο, από το πάρτι που κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Δεν είναι αριστερή, προοδευτική πολιτική η ανακύκλωση της φτώχειας, να πληρώνουν οι φτωχοί τους φτωχότερους και το μεγάλο κεφάλαιο να απολαμβάνει το ένα δωράκι πίσω από το άλλο.

Με το ΚΚΕ για να ξεκουμπιστεί το ΝΑΤΟ από τη χώρα

Δεν είναι πρόοδος να δίνεις «γην και ύδωρ» στους φονιάδες των λαών, στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όπως κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η βάση της Σούδας επεκτείνεται συνεχώς, το ένα αεροπλανοφόρο φεύγει και το άλλο έρχεται και όποτε χρειάζεται χρησιμοποιείται ως ορμητήριο για να σπείρουν οι ιμπεριαλιστές τον όλεθρο στη Συρία και αλλού.

Είναι εξωφρενικό το ότι η κυβέρνηση το κάνει αυτό στο όνομα της «ειρήνης» και της «σταθερότητας», όταν, για παράδειγμα, η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι σε ενδεχόμενο παραπέρα όξυνσης, οι τόποι που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις θα αποτελέσουν στόχους επιθέσεων. Σε τέτοιους κινδύνους μπλέκουν το λαό της Κρήτης και όλο τον ελληνικό λαό, προκειμένου να αναβαθμιστεί η θέση της ελληνικής άρχουσας τάξης!

Και μάλιστα τον παραμυθιάζουν ότι αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αν είναι το καλό παιδί των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, θα βγει κερδισμένη, ιδιαίτερα τώρα που οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας περνούν κρίση.

Την ίδια ώρα, βέβαια, οι αξιώσεις της Τουρκίας φτάνουν μέχρι τα ανοιχτά της Κρήτης, ενώ εξαγγέλλει γεώτρηση μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Βέβαια, ο Τσίπρας συνεχίζει να καλλιεργεί τον επικίνδυνο εφησυχασμό, λέγοντας πως η γεώτρηση θα είναι «τζούφια» γιατί η Τουρκία δεν έχει καλό... γεωτρύπανο!!!

Λες και αυτό είναι το θέμα αυτήν τη στιγμή, και όχι η δημιουργία τετελεσμένων και γκρίζων ζωνών.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι στα λεγόμενα ελληνοτουρκικά θέματα ο Τσίπρας συναγωνίζεται την αφέλεια του Μητσοτάκη στα Εργασιακά, όμως, δυστυχώς, τα πράγματα μάλλον είναι πιο επικίνδυνα.

Και, βέβαια, εδώ δεν χωράνε μεταξύ τους καβγαδάκια. Εδώ υπάρχει πλήρης ομοφωνία. Αλλωστε υπάρχει και ένας κ. πρέσβης που όλοι τους θέλουν να ικανοποιήσουν και να κερδίσουν τη συμπάθειά του...

Ευτυχώς όμως για το λαό, που υπάρχει το ΚΚΕ, που δεν έχει δεσμεύσεις και μπορεί να αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς τους.

Χτυπάει καμπανάκι επαγρύπνησης, οργανώνει την πάλη: Για να κλείσουν οι βάσεις, να γυρίσουν οι Ελληνες στρατιώτες από το εξωτερικό, για να ξεκουμπιστεί το ΝΑΤΟ από τη χώρα.

Και αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα ακόμα κριτήριο ψήφου.

Δυναμώνουμε τη λαϊκή αντιπολίτευση κόντρα στον πραγματικό αντίπαλο

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Τις επόμενες μέρες θα πέσουν πάνω καταπάνω στο λαό με τα διλήμματα και τις παγίδες, όμως ο λαός πρέπει να δει καθαρά το πραγματικό δίλημμα:

- Θα συνεχίσουμε στον ίδιο γνώριμο δρόμο, που μας έφτασε έως εδώ, ή

- Θα δυναμώσουμε τη λαϊκή αντιπολίτευση, κόντρα στον πραγματικό αντίπαλο, την ΕΕ, το κεφάλαιο και τα στηρίγματά τους;

Είτε αυτά βρίσκονται σε κυβερνήσεις είτε στους δήμους και τις Περιφέρειες.

Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις τοπικές εκλογές, κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά: Για να βγει την επόμενη μέρα δυνατότερος ο λαός.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ