Σάββατο 18 Μάη 2019 - Κυριακή 19 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ
Τι ισχύει με τις εκλογικές άδειες των εργαζομένων

Με αποφασιστικότητα, για να μη χαθεί καμία ψήφος για το ΚΚΕ από τις κάλπες που θα στηθούν την επόμενη Κυριακή, καμία ψήφος που δυναμώνει τους αγώνες της επόμενης μέρας και τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών, οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς πρέπει να οργανώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους στις εκλογές.

Τη βδομάδα που απομένει μέχρι την κάλπη, κάθε εργαζόμενος χρειάζεται να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

  • Να ενημερωθεί για την εκλογική άδεια που δικαιούται και να ζητήσει τη χορήγησή της από την εργοδοσία.
  • Να έρθει σε επαφή και επικοινωνία με τα συνδικάτα σε περίπτωση που συναντήσει εμπόδια και δυσκολίες.
Τι προβλέπεται για την εκλογική άδεια

Χορήγηση «ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές» δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, τόσο στις 26 Μάη, όσο και στις επαναληπτικές εκλογές στις 2 Ιούνη για δήμους και περιφέρειες, όπου γίνουν.

Ο αριθμός των ημερών άδειας απουσίας, η οποία δεν μπορεί να συμψηφιστεί με την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας έχει καθοριστεί ως εξής:

Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας: α) Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 - 200 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μίας (1) εργάσιμης μέρας. β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200 - 400 χλμ. χορηγείται άδεια δύο (2) εργάσιμων ημερών. γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια τριών (3) εργάσιμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν εξολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους. δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες μέρες.

Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας: α) Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200 - 400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μίας (1) εργάσιμης μέρας. β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια δύο (2) εργάσιμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν εξολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους. γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες μέρες.

Υστερα από καταγγελίες εργαζομένων σε διάφορους κλάδους ότι η εργοδοσία είτε αρνείται την άδεια, είτε προσπαθεί να τη δώσει μειωμένη, χρειάζεται να υπάρχουν αντανακλαστικά και άμεση ενημέρωση στα σωματεία, ώστε έγκαιρα να απαντιέται κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία και να διασφαλίζεται η εκλογική άδεια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ