Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Θέλουν ναρκωμένη τη συνείδηση των νέων για να μη διεκδικούν

Η εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Συνέντευξη Τύπου για το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τα ναρκωτικά, παραχώρησαν χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του Κόμματος. Στην εισηγητική της ομιλία η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε:

«

Υπάρχει ένας πρόσθετος λόγος για να παρεμποδίσει ο λαός το έργο της εγκληματικής κυβέρνησης και να την ανατρέψει μια ώρα αρχύτερα. Να καταδικάσει όλα τα κόμματα εκείνα τα οποία ανοιχτά ή συγκαλυμμένα υποστηρίζουν ένα νομοσχέδιο με το οποίο νομιμοποιείται στη συνείδηση των γονιών και των νέων η χρήση, η καλλιέργεια, ακόμα και το κέρασμα των ναρκωτικών. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο νομιμοποιεί τη διάδοση των ναρκωτικών, για να μην πούμε και την ωραιοποιεί. Και μάλιστα στηρίζει το ζήτημα αυτό στο ατομικό δικαίωμα του κάθε νέου ανθρώπου να χρησιμοποιεί το σώμα του όπως θέλει, να το κακομεταχειρίζεται και να το προσβάλλει.

Εμείς δεν ξαφνιαστήκαμε, το προετοίμαζαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια αυτό το νομοσχέδιο που έρχεται τώρα. Και μάλιστα δεν είναι καθόλου περίεργο για εμάς, που το φέρνει μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι θα ασχολιόταν για δυο - τρεις μήνες με τα βασικά ζητήματα, του χρέους, να τελειώσει το PSI και τη δανειακή συνθήκη. Δεν είναι τυχαίο ότι φέρνει αυτό το νομοσχέδιο.

Τα άλλα κόμματα, και πριν απ' όλα το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ, που συμφωνούν με το νομοσχέδιο αυτό, εγκαλούν το ΚΚΕ ότι είναι αντίθετο με το νομοσχέδιο γιατί το ΚΚΕ θέλει να υπάρχουν ποινές στους χρήστες των ναρκωτικών. Πρόκειται για χοντρό και ωμό ψέμα. Το ΚΚΕ είναι εναντίον της διάδοσης των ναρκωτικών, της ωραιοποίησης και της ηθικοποίησης της χρήσης τους και μάλιστα από θύματα, νέους ανθρώπους. Η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ., στην κοινοβουλευτική επιτροπή και κάτω και από τα συντριπτικά επιχειρήματα τα δικά μας, κάτω από το "φόβο των Ιουδαίων", κάνουν πως διαφωνούν με το νομοσχέδιο, ενώ στην κυβερνητική επιτροπή ήταν απόλυτα σύμφωνοι.

Κηρύσσουμε συναγερμό

Εγκαλούμε, λοιπόν, την κυβέρνηση, που φέρνει το νομοσχέδιο, και αυτούς που το αποδέχονται λέγοντας ότι συμφωνούν με την ατομική χρήση των ναρκωτικών και είναι αντίθετοι μόνο στη διάδοσή τους. Εμείς θεωρούμε ότι όφειλε η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα να αναδεικνύουν στους νέους ανθρώπους την καταστροφική συνέπεια της χρήσης ναρκωτικών, είτε αυτά θεωρούνται "μαλακά" είτε "σκληρά", είτε είναι η μεθαδόνη, όσον αφορά τη σωματική και την ψυχική εξάρτηση και τις συνέπειες.

Τους κατηγορούμε ότι φέρνουν ακριβώς αυτό το μέτρο σε μια περίοδο όπου όλοι οι παράγοντες που συνηγορούν εξ αντικειμένου στη διάδοση των ναρκωτικών, χτυπάνε "κόκκινο": Η ανεργία, η φτώχεια, η κοινωνική περιθωριοποίηση. Αυτοί είναι οι παράγοντες που οδηγούν σε μια μαζική χρήση ναρκωτικών.

Τους κατηγορούμε, γιατί ιδιωτικοποιούν όλες τις δομές που έχουν σχέση με την απεξάρτηση.

Τους κατηγορούμε ότι έχουν μετατρέψει τη χορήγηση της μεθαδόνης από τα νοσοκομεία σε χορήγηση ενός ναρκωτικού από τα νοσοκομεία, γιατί ναρκωτικό είναι και η μεθαδόνη, μπορεί να έχει λιγότερες συνέπειες απ' ό,τι το χασίς, αλλά είναι ο προθάλαμος για το χασίς ή παράλληλη χρήση με ηρωίνη. Μάλιστα στα νοσοκομεία χορηγείται η δόση χωρίς να γίνεται καμία προσπάθεια απεξάρτησης, ενασχόλησης με ανθρώπους οι οποίοι παίρνοντας χρόνια ναρκωτικά έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες στην υγεία τους, τους κατηγορούμε γιατί οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν τη μεθαδόνη όπως όλοι εμείς παίρνουμε τα παυσίπονα από τα φαρμακεία.

Εχουν άμεση ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει. Και γι' αυτό κηρύσσουμε κυριολεκτικά συναγερμό και καλούμε τους γονείς, την εργατική λαϊκή οικογένεια, τους νέους ανθρώπους, τους εκπαιδευτικούς, τους δικαστικούς λειτουργούς και τη δικαιοσύνη να παρέμβουν πριν το κακό αυτό μετατραπεί σε ψήφο πλειοψηφίας της Βουλής.

Να μην περάσει το έγκλημα

Και τέλος θυμίζουμε ότι η ανοχή και η ωραιοποίηση της χρήσης ναρκωτικών έχει ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του '90 όταν βουλευτές των κομμάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ τότε έλεγαν ότι η χρήση χασίς δεν είναι κάτι σημαντικό. Ο πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου, μιλούσε για καλλιέργεια χασίς στα σπίτια και κατηγορούσαν τότε το ΚΚΕ ως δογματικό και συντηρητικό κόμμα, θεωρώντας ότι αυτοί που είναι υπέρ της χρήσης ναρκωτικών ή τα ανέχονται ότι εκφράζουν κάτι το προοδευτικό και ριζοσπαστικό...

Πρόκειται για έγκλημα, δεν θα τα αφήσουμε να περάσει έτσι. Για μας είναι εξίσου σοβαρό και τρομερό με τη δανειακή συνθήκη, με το PSI που κλείνεται και με όλα τα άγρια μέτρα που φέρνουν. Αυτή τη στιγμή τα κόμματα αυτά, συνειδητά, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω σε αφέλεια, θέλουν ναρκωμένη τη συνείδηση των νέων για να μη διεκδικούν, να μην παλεύουν, να μην αντιδρούν. Ο εξαρτημένος άνθρωπος, από οποιοδήποτε πράγμα και πολύ περισσότερο από μία ουσία, είναι το καλύτερο θύμα, το καλύτερο πειθήνιο όργανο για την κυρίαρχη πολιτική. Γι' αυτό εμείς καλούμε το λαό, μαζί με τα άλλα τα προβλήματα, να ασχοληθεί και με το θέμα των ναρκωτικών, πιο έντονα, πιο καθοριστικά, πιο αποφασιστικά.

Να ρίξει την κυβέρνηση όσο γίνεται πιο γρήγορα, να μην περνάνε τα τρομοκρατικά της διλήμματα και να αποτελέσει ένα συνδυασμένο κριτήριο με τα άλλα προβλήματα αλλά και ένα σχετικά αυτοτελές κριτήριο για το τι σημαίνει καπιταλισμός, τι σημαίνει πολιτική υπέρ της κερδοφορίας, τι σημαίνει φόβος απέναντι στην ταξική πάλη, απέναντι στην κοινωνική εξέγερση, απέναντι στη ριζική ανατροπή. Δεν θα περάσει έτσι και τους προειδοποιούμε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ