Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Επίθεση χωρίς τέλος με μνημόνια διαρκείας

Σμπαράλια η ζωή των εργαζόμενων, αν προχωρήσουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

Οι αντιθέσεις που παραμένουν αγεφύρωτες στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής ΕΕ καταγράφονται και στην απόφαση της προχτεσινής Συνόδου Κορυφής για το «ενισχυμένο δημοσιονομικό σύμφωνο», το οποίο αποφάσισαν να υιοθετήσουν οι 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ (δε θα συμμετέχουν Μεγ. Βρετανία και Τσεχία). Το σύμφωνο θα υπογραφεί στη Σύνοδο Κορυφής του Μάρτη και θα τεθεί σε ισχύ όταν επικυρωθεί από 12 κράτη μέλη της Ευρωζώνης, μέχρι τις αρχές του 2013.

Στην επόμενη σύνοδο του Γιούρογκρουπ θα υπογραφεί και η συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ώστε να τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλη του 2012, ενώ τότε θα επανασυζητηθεί το ζήτημα των πόρων των μηχανισμών «διάσωσης» της ΕΕ και η δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας τους.

Στον απόηχο της Συνόδου, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στη γερμανική πρόταση για διορισμό δημοσιονομικού επιτρόπου στην Ελλάδα, ξεκαθάρισε ότι «η γερμανική ανησυχία (...) είναι μια πρόταση που κινείται στα όρια της κοινής λογικής. Ολοι γνωρίζουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα εξυγίανσης βγήκε εκτός πορείας και όλοι γνωρίζουν επίσης ότι απαιτούνται πιο ισχυρές πιέσεις των υπολοίπων προς την Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στο δρόμο του τρέχοντος πρώτου προγράμματος βοήθειας (...) Δεν βλέπω την ανάγκη ενός επιτρόπου ειδικά για την Ελλάδα. Αλλά οι Ελληνες φίλοι μας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τελούν υπό ενισχυμένη παρακολούθηση».

Στο ίδιο πνεύμα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση (...) γιατί δεν έχει τηρήσει τις συμφωνίες για την αντιμετώπιση του χρέους». Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, τόνισε ότι «το πρόγραμμα ανάκαμψης της Ελλάδας μπορεί να υλοποιηθεί μόνο από τους Ελληνες (...) Καμιά χώρα δεν μπορεί να τεθεί σε κηδεμονία. Δεν θα ήταν λογικό, δημοκρατικό και αποδοτικό», αλλά «είναι φυσιολογικό να υπάρχει εποπτεία για το κάθε βήμα».

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, οι βρετανικοί «Times» προβάλλουν ένα ακόμα σενάριο εθελοντικής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και υιοθέτησης μιας «νέας δραχμής», συνδεδεμένης με το ευρώ, αλλά και με το δολάριο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο προϋποθέτει «στήριξη» της χώρας από το ΔΝΤ και την ΕΕ, και βέβαια θα προχωρήσει παράλληλα με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται προς όφελος των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Αντίστοιχα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Εβαλντ Νοβότνι, αφήνει αιχμές για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «η πολιτική της Ευρωζώνης στηρίζεται στο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. Ομως αυτό εξαρτάται αναμφίβολα από μια σειρά μέτρων τα οποία αφορούν την Ελλάδα, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ. Ελπίζω ότι αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν, αλλά προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος γι' αυτό».

Ομοίως, το στέλεχος της γερμανικής «Commerzbank», Κλάους-Πέτερ Μίλερ, εκτιμά ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ προκειμένου να επιβιώσει, σημειώνοντας ότι «θα επανέλθουν (σ.σ. οι Ελληνες) ζητώντας και άλλα χρήματα και δεν θα υπάρχει τέλος, εκτός και αν εφαρμόσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτό δεν θα πάρει δύο έως τρία χρόνια - μιλάμε για 20, 30 ή 40 χρόνια για την Ελλάδα (...) Οι Ελληνες χρειάζονται τελικά ένα νόμισμα, το οποίο θα μπορούν να το υποτιμούν».

Αναζητούν νέα διαχειριστικά εργαλεία

Οι «Financial Times» εκτιμούν ότι στη νέα δημοπρασία για τη χορήγηση τριετούς χρηματοδότησης στο τέλος του Φλεβάρη, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα δανειστούν από την ΕΚΤ μέχρι και 1 τρισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο του ποσού - ρεκόρ των 489 δισ. ευρώ που είχαν δανειστεί τον περασμένο μήνα με επιτόκιο - χάρισμα 1%.

Σε αυτό το κλίμα των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η πλουτοκρατία στην προσπάθειά της να διαχειριστεί την καπιταλιστική κρίση προς όφελός της, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των «Financial Times» υποστηρίζει ότι σε κλειστό κύκλο πολιτικών της ΕΕ συζητιέται το σχέδιο για τη δημιουργία ενός «φράγματος πυρός» ύψους 1,5 τρισ. ευρώ (αθροιστικά) μέχρι το καλοκαίρι. Αυτό το σχέδιο προϋποθέτει το συνδυασμό των δυο ευρωπαϊκών μηχανισμών (αν αποφασιστεί ότι θα μπορούν να λειτουργούν παράλληλα) και του ΔΝΤ, καθώς το 1,5 τρισ. ευρώ αποτελεί το άθροισμα των πόρων που μπορούν να διαθέσουν για τη δανειοδότηση κρατών μελών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «εμπνευστής» του σχεδίου φέρεται να είναι ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος το έχει ήδη «ζυμώσει» σε σχετική μυστική συνάντηση με τους επικεφαλής του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Γερμανίας και της Γαλλίας στο Νταβός.

Αξίζει, τέλος να σημειωθεί, ότι ο οίκος αξιολόγησης «Standard & Poor's» καλεί τα κράτη του «G20» να προχωρήσουν σε δραστικές περικοπές στις δαπάνες υγείας και τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά συστήματα, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών τους και προειδοποιώντας με υποβάθμιση στο επίπεδο των «σκουπιδιών» μέχρι το 2015.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλεπάλληλα παζάρια χωρίς συμφωνία (26/10/2011)
Παζάρια και αντεγκλήσεις για τον επιμερισμό της ζημιάς (21/7/2011)
Εκβιασμοί στο λαό και παζάρια με τις τράπεζες (24/6/2011)
Νέο δάνειο - όχημα για ελεγχόμενη χρεοκοπία (10/6/2011)
Ταφόπλακα στους λαούς με το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» (4/2/2011)
Αναπαράγουν τη φωνή της πλουτοκρατίας (9/4/2010)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ