Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χιμάει για ισοπέδωση μισθών και δικαιωμάτων

Με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ολοκληρώνει το Μνημόνιο και το PSI μέχρι τις 15 Φλεβάρη

Η εξουσία του κεφαλαίου τσακίζει τη ζωή. Διέξοδο μπορεί να δώσει ο λαός, αν εμπιστευτεί τη δύναμή του
Η εξουσία του κεφαλαίου τσακίζει τη ζωή. Διέξοδο μπορεί να δώσει ο λαός, αν εμπιστευτεί τη δύναμή του
Την επιβολή μνημονίων για μόνιμες αντιλαϊκές ανατροπές και λιτότητα στους λαούς της Ευρώπης, με στόχο να ανακάμψουν και να θωρακιστούν τα μονοπώλια στον εσωτερικό και παγκόσμιο ανταγωνισμό, σηματοδοτούν οι αποφάσεις της χτεσινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το νέο «ενισχυμένο σύμφωνο σταθερότητας» και τα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Με τη νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης συντάχθηκε απόλυτα η ελληνική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό του μαύρου μετώπου Λ. Παπαδήμο να προαναγγέλλει, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο, ότι μέχρι το τέλος της βδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις για το νέο μνημόνιο και το PSI. Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, τη Δευτέρα 6 Φλεβάρη θα γίνει νέα σύνοδος του Γιούρογκρουπ και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα «πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα».

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, εμφανίστηκε σίγουρος για την υπερψήφιση των νέων αντιλαϊκών μέτρων από τους βουλευτές των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «οι Ελληνες βουλευτές σε τελική ανάλυση θα πράξουν το καθήκον τους».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην προώθηση των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων, τις μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και τη δραστική περιστολή των κοινωνικών δαπανών, αφού αρχικά ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν δήθεν «κόκκινες γραμμές», στη συνέχεια έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι στα πλαίσια της «διαπραγμάτευσης» με την τρόικα «οι θέσεις της κυβέρνησης υπόκεινται σε προσαρμογές»! Ουσιαστικά, επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα είναι προαποφασισμένα και η κυβέρνηση αναζητά τον τρόπο για να τα «σερβίρει» στο λαό που βράζει από αγανάκτηση για την πολιτική της.

«Οι συζητήσεις με την τρόικα αφορούν ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων (...) προκειμένου να μειωθεί ταχύτερα το δημοσιονομικό έλλειμμα μέσα από περικοπή των δαπανών, καθώς και οι προσαρμογές που απαιτούνται ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα μέσα από τη μείωση του κόστους εργασίας και της παραγωγής, αποτελούν θέματα που είναι αντικείμενο συζήτησης και διαπραγμάτευσης σε αυτή τη φάση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Τα μέτρα που συζητάμε παραμένουν στο τραπέζι, βεβαίως. Δεν αναμένεται ότι θ' αλλάξουν αυτά τα μέτρα που υπάρχουν στο τραπέζι».

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι οι τελικές αποφάσεις για τις μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και ο τρόπος που θα προωθηθούν, θα επικυρωθούν στη διάρκεια της νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό που θα γίνει σήμερα ή αύριο.

Παράλληλα, ο Λ. Παπαδήμος ανέφερε ότι στη διάρκεια της Συνόδου δεν υπήρξε «καμία απολύτως αναφορά στο θέμα της επιτροπείας της χώρας», που είχε τεθεί τις προηγούμενες ημέρες από τη γερμανική κυβέρνηση. Ο ίδιος τόνισε ότι κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκαθάρισε προς τους υπόλοιπους ηγέτες ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει όλες τις κατάλληλες αλλαγές».

Συντεταγμένα στην αντιλαϊκή επίθεση

Οι δεσμεύσεις του Ελληνα πρωθυπουργού για την κλιμάκωση του πολέμου εναντίον των εργαζομένων αποτυπώθηκε και στην επίσημη ανακοίνωση των κρατών - μελών της ζώνης του ευρώ, όπου σημειώνεται:

«Καλούμε τις ελληνικές αρχές και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα εντός των προσεχών ημερών. Για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας απαιτείται η αμετάκλητη δέσμευση όλων των πολιτικών κομμάτων ως προς το νέο πρόγραμμα (σ.σ. νέο μνημόνιο). Καλούμε τους υπουργούς Οικονομικών μας να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας σχετικά με το PSI και για την έγκαιρη έγκριση του νέου προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των πράξεων που θα προηγηθούν, ενόψει της έναρξης εφαρμογής του PSI έως τα μέσα Φεβρουαρίου».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ξεκαθάρισε ότι υπάρχει «απόλυτη στήριξη» των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. στο κυβερνητικό έργο και ότι αυτή θα «αποτυπωθεί με την ψήφιση του μνημονίου». Στις δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι «είναι δέσμευση των κομμάτων να στηρίξουν την κυβέρνηση στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που η χώρα έχει έναντι των εταίρων, καθώς και στην ολοκλήρωση και εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος».

Συγχρόνως, ο πρωθυπουργός απαίτησε την υποταγή των λαϊκών στρωμάτων στα νέα σκληρά ταξικά μέτρα για την ενίσχυση της πλουτοκρατίας, σημειώνοντας προκλητικά ότι «με τις σημαντικές θυσίες του ελληνικού λαού, όπως αυτές αποτυπώνονται στην ανεργία και τη μείωση των εισοδημάτων, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος» (!) και κάλεσε «τους πολίτες να συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση και τη χώρα, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση». Χτες ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη Γερμανία και συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ, με θέμα το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων και - σύμφωνα με πληροφορίες - την πιθανή συμμετοχή σ' αυτό και της ΕΚΤ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βδομάδα διεργασιών εντός των δεσμεύσεων σε ΕΕ - ΝΑΤΟ(2016-03-02 00:00:00.0)
Συνυπογράφουν την εξαθλίωση της λαϊκής οικογένειας(2012-02-09 00:00:00.0)
Με μια φωνή το σάλπισμα της νέας επίθεσης(2012-01-31 00:00:00.0)
Παζάρια για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας(2011-03-10 00:00:00.0)
Συμφωνία κυβέρνησης στα ΝΑΤΟικά σχέδια(1997-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ