Τετάρτη 30 Απρίλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΘΕΜΑΤΑ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Με τον «μανδύα» της υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, πάντα όμως για την προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ και του ευρωατλαντικού στρατοπέδου εις βάρος των ανταγωνιστών τους, η USAID και τα παρακλάδια της έδρασαν στην Ουκρανία, τη Συρία, τη Γιουγκοσλαβία και αλλού, στήριξαν «πολύχρωμες επαναστάσεις» και «ανοίξεις». Εστησαν και εκπαίδευσαν «ανεξάρτητα» Μέσα Ενημέρωσης και δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο. Στα δημοσιεύματα αυτά ο «Ριζοσπάστης» μεταξύ άλλων αποκαλύπτει τμήματα του δικτύου προπαγάνδας της πρεσβείας των ΗΠΑ στη χώρα μας.
Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη των βάρβαρων στρατιωτικών επιχειρήσεων του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ στη Γάζα, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 42.000 Παλαιστίνιους, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, γυναίκες και παιδιά. Η προετοιμασία των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα, περιελάμβανε από τις πρώτες ώρες μια σαρωτική εκστρατεία του μηχανισμού προπαγάνδας, που στόχο είχε να πλημμυρίσει την «σφαίρα της πληροφόρησης» με κατασκευασμένες και ψευδείς ειδήσεις. Από τα «παραδοσιακά» Μέσα Ενημέρωσης, μέχρι τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τα fake news «ξεχείλισαν», για να δικαιολογήσουν τη σφαγή που ακολούθησε, να συκοφαντήσουν την πάλη του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην κατοχή, αλλά και την αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε με πρωτόγνωρες λαϊκές διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο. Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στη πρώτη γραμμή για την απόκρουση αυτής της βρώμικης προπαγάνδας: Ξεσκέπασε τα fake news που αναπαρήγαγαν και ελληνικά Μέσα ενημέρωσης και έριξε φως στη λειτουργία του προπαγανδιστικού μηχανισμού του Ισραήλ, καταγγέλλοντας την προσπάθεια τρομοκράτησης όσων αντιδρούν. Σ' αυτήν την ενότητα, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει ορισμένα από τα πιο κραυγαλέα ψέμματα που κυκλοφόρησαν το πρώτο διάστημα του πολέμου, στην αποκάλυψη των οποίων συνέβαλε με πολλά δημοσιεύματα και η εφημερίδα μας.
Τα όσα εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα στη Μέση Ανατολή έφεραν το παλαιστινιακό ζήτημα στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Στο πλαίσιο της δικαιολόγησης των ενεργειών του κράτους του Ισραήλ και της συμμαχίας του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους και ευρύτερα του ευρωΝΑΤΟικού μπλοκ μαζί του, πολλοί αστοί πολιτικοί, δημοσιολόγοι, διεθνολόγοι κ.λπ. επιχείρησαν να παρουσιάσουν τη σημερινή εξέλιξη στο παλαιστινιακό ζήτημα αποκομμένη από τις ιστορικές του ρίζες και συσκοτίζοντας τις πραγματικές αιτίες της. Τα άρθρα αυτά επιχειρούν να καταδείξουν την ουσία του Παλαιστινιακού, που ήταν και παραμένει αποτέλεσμα των ανταγωνισμών των αντίπαλων αστικών τάξεων και των διαρκών επεμβάσεων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών στην κρίσιμη γεωπολιτικά και οικονομικά περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Περίπου 16 χρόνια αφότου το ΚΚΕ πρωτοέθεσε την πρότασή του για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Γενικής Παιδείας, η πρόταση αυτή εμπλουτίστηκε με βάση τις εξελίξεις στην αστική στρατηγική για την Εκπαίδευση, την επεξεργασία του Προγράμματος του Κόμματος, που ψηφίστηκε στο 19ο Συνέδριο, αλλά και τη συλλογική μελέτη, που έκανε το ΚΚΕ στο 18ο Συνέδριό του, για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στη Σοβιετική Ενωση. Το πλήρες κείμενο της πρότασης του ΚΚΕ (και σε pdf) για το σχολείο των αναγκών μας, το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας, βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΚΚΕ, στη διεύθυνση: http://www.kke.gr/paideia/eniaio_dodekaxrono_sxoleio_h_apanthsh_sthn_krish_toy_astikoy_sxoleioy_kai_tis_antidrastikes_metamorfoseis_toy?morf=1&tab=1
Τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών κέντρων για έλεγχο αγορών και πρώτων υλών διαμορφώνουν αρκετές νέες συμμαχίες, περιπλέκοντας τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και τους κινδύνους που αυτοί συνεπάγονται για τους λαούς. Οι αστικές τάξεις σε Ισραήλ, Αιγυπτος, Τουρκία αλλά και Ελλάδα, Κύπρο κτλ., αλλά και δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, «ζυγίζουν» τις κινήσεις τους με βάση τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, μετατρέποντας τη γειτονιά μας σε μια από τις πιο «εύφλεκτες» του πλανήτη.
Τα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια στην αναπτυσσόμενη και πολυπληθή αγορά της Ανατολικής και Νότιας Ασίας εντείνονται, όπως καταγράφουν μια σειρά στοιχεία: οι κυβερνητικές εναλλαγές σε χώρες όπως η Ινδία και η Ινδονησία βεβαιώνουν ότι οι ντόπιες αστικές τάξεις ανασκουμπώνονται για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, αναζητώντας και τις ανάλογες συμμαχίες. Πυκνώνουν οι διεργασίες, συμβιβασμοί και ανταγωνισμοί, στο πλαίσιο και των διακρατικών καπιταλιστικών ενώσεων, όπως οι APEC (Οικονομική Συνεργασία σε Ασία και Ειρηνικό) και ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας). Ταυτόχρονα, μια σειρά ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία κτλ. Διαμορφώνουν τη δική τους τακτική για να «εδραιώσουν» την παρουσία των μονοπωλίων που εκπροσωπούν στη συγκεκριμένη οικονομική ζώνη του πλανήτη (όπου σημειωτέον τα περιθώρια συγκέντρωσης κεφαλαίου είναι μεγάλα, υπάρχει άφθονο και νεαρό εργατικό δυναμικό, μεγάλες αγορές). Φυσικά, το γεγονός ότι στην περιοχή έχουν την έδρα τους σημαντικές δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία περιπλέκει τις αντιθέσεις. Καθόλου τυχαίες δεν είναι οι «κόντρες» στη Νότια και την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, με «πρωταγωνίστριες» τις Κίνα και Ιαπωνία, με την τελευταία να επιταχύνει και μια σειρά αλλαγές ώστε οι Ενοπλες Δυνάμεις της να μπορούν ξανά να «αναλαμβάνουν δράση» και εκτός συνόρων.
Οι πολιτικές εξελίξεις, με το νέο βάρβαρο μνημόνιο που φέρνει η συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ως αποτέλεσμα της «περήφανης» και «σκληρής διαπραγμάτευσης», προσφέρονται για μια σειρά συμπεράσματα, ιδιαίτερα χρήσιμα για το λαό και το προς τα πού θα πρέπει να στρέψει τα βέλη του, την πάλη του, ώστε να δει πραγματικά «άσπρη μέρα». Στο έδαφος αυτό επιταχύνθηκαν οι διεργασίες στο εγχώριο πολιτικό σύστημα για ανοιχτή εμφάνιση του ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος που τάσσεται υπέρ της καπιταλιστικής Ελλάδας της δραχμής. Η καπιταλιστική Ελλάδα με εθνικό νόμισμα δεν συνιστά ρήξη προς όφελος του λαού. Η αυταπάτη ότι αλλάζοντας νόμισμα και ιμπεριαλιστική συμμαχία μπορεί μια καπιταλιστική χώρα να γίνει πιο φιλολαϊκή, οδηγεί στην ύπνωση, στον αφοπλισμό του λαϊκού κινήματος. Η λύση βρίσκεται στο δρόμο της κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, της αποδέσμευσης από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Δείτε επίσης:
Ανατολική Μεσόγειος: Στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών
10ο Συνέδριο ΚΝΕ
80 χρόνια από τον ιταλοελληνικό πόλεμο
90 χρόνια ΚΚΕ
Διοικητική μεταρρύθμιση "Καλλικράτης"
Μαρξισμός και «Γυναικείο Ζήτημα»
«Δια βίου μάθηση»
Διακήρυξη και διαδικασία της Μπολόνια
Ενοπλες Δυνάμεις: Εκπαιδεύονται σε ρόλο εσωτερικής καταστολής
Τα σχολικά «νέα βιβλία»
Συμπληρώματα διατροφής
Αντισεισμική θωράκιση
Κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, ΝΑΤΟ και ελληνοτουρκικά


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ