Σάββατο 16 Γενάρη 2021 - Κυριακή 17 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΘΕΜΑΤΑ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Περίπου 16 χρόνια αφότου το ΚΚΕ πρωτοέθεσε την πρότασή του για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Γενικής Παιδείας, η πρόταση αυτή εμπλουτίστηκε με βάση τις εξελίξεις στην αστική στρατηγική για την Εκπαίδευση, την επεξεργασία του Προγράμματος του Κόμματος, που ψηφίστηκε στο 19ο Συνέδριο, αλλά και τη συλλογική μελέτη, που έκανε το ΚΚΕ στο 18ο Συνέδριό του, για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στη Σοβιετική Ενωση. Το πλήρες κείμενο της πρότασης του ΚΚΕ (και σε pdf) για το σχολείο των αναγκών μας, το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας, βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΚΚΕ, στη διεύθυνση: http://www.kke.gr/paideia/eniaio_dodekaxrono_sxoleio_h_apanthsh_sthn_krish_toy_astikoy_sxoleioy_kai_tis_antidrastikes_metamorfoseis_toy?morf=1&tab=1
Οι πολιτικές εξελίξεις, με το νέο βάρβαρο μνημόνιο που φέρνει η συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ως αποτέλεσμα της «περήφανης» και «σκληρής διαπραγμάτευσης», προσφέρονται για μια σειρά συμπεράσματα, ιδιαίτερα χρήσιμα για το λαό και το προς τα πού θα πρέπει να στρέψει τα βέλη του, την πάλη του, ώστε να δει πραγματικά «άσπρη μέρα». Στο έδαφος αυτό επιταχύνθηκαν οι διεργασίες στο εγχώριο πολιτικό σύστημα για ανοιχτή εμφάνιση του ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος που τάσσεται υπέρ της καπιταλιστικής Ελλάδας της δραχμής. Η καπιταλιστική Ελλάδα με εθνικό νόμισμα δεν συνιστά ρήξη προς όφελος του λαού. Η αυταπάτη ότι αλλάζοντας νόμισμα και ιμπεριαλιστική συμμαχία μπορεί μια καπιταλιστική χώρα να γίνει πιο φιλολαϊκή, οδηγεί στην ύπνωση, στον αφοπλισμό του λαϊκού κινήματος. Η λύση βρίσκεται στο δρόμο της κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, της αποδέσμευσης από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Τα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια στην αναπτυσσόμενη και πολυπληθή αγορά της Ανατολικής και Νότιας Ασίας εντείνονται, όπως καταγράφουν μια σειρά στοιχεία: οι κυβερνητικές εναλλαγές σε χώρες όπως η Ινδία και η Ινδονησία βεβαιώνουν ότι οι ντόπιες αστικές τάξεις ανασκουμπώνονται για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, αναζητώντας και τις ανάλογες συμμαχίες. Πυκνώνουν οι διεργασίες, συμβιβασμοί και ανταγωνισμοί, στο πλαίσιο και των διακρατικών καπιταλιστικών ενώσεων, όπως οι APEC (Οικονομική Συνεργασία σε Ασία και Ειρηνικό) και ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας). Ταυτόχρονα, μια σειρά ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία κτλ. Διαμορφώνουν τη δική τους τακτική για να «εδραιώσουν» την παρουσία των μονοπωλίων που εκπροσωπούν στη συγκεκριμένη οικονομική ζώνη του πλανήτη (όπου σημειωτέον τα περιθώρια συγκέντρωσης κεφαλαίου είναι μεγάλα, υπάρχει άφθονο και νεαρό εργατικό δυναμικό, μεγάλες αγορές). Φυσικά, το γεγονός ότι στην περιοχή έχουν την έδρα τους σημαντικές δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία περιπλέκει τις αντιθέσεις. Καθόλου τυχαίες δεν είναι οι «κόντρες» στη Νότια και την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, με «πρωταγωνίστριες» τις Κίνα και Ιαπωνία, με την τελευταία να επιταχύνει και μια σειρά αλλαγές ώστε οι Ενοπλες Δυνάμεις της να μπορούν ξανά να «αναλαμβάνουν δράση» και εκτός συνόρων.
Τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών κέντρων για έλεγχο αγορών και πρώτων υλών διαμορφώνουν αρκετές νέες συμμαχίες, περιπλέκοντας τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και τους κινδύνους που αυτοί συνεπάγονται για τους λαούς. Οι αστικές τάξεις σε Ισραήλ, Αιγυπτος, Τουρκία αλλά και Ελλάδα, Κύπρο κτλ., αλλά και δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, «ζυγίζουν» τις κινήσεις τους με βάση τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, μετατρέποντας τη γειτονιά μας σε μια από τις πιο «εύφλεκτες» του πλανήτη.
Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, προσδεδεμένες, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στα ιμπεριαλιστικά δόγματα περί «νέων απειλών», εκτρέπονται από το ρόλο τους σαν υπερασπιστές της άμυνας της χώρας και στρέφονται σε ρόλους και αποστολές που στοχοποιούν το λαϊκό κίνημα, αναγορεύοντάς το σε εχθρό. Μάλιστα, οι στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε τέτοιες ασκήσεις, πιστοποιούνται ως «ικανές» να συνδράμουν το έργο των άλλων μηχανισμών καταστολής σε βάρος του λαού. Το υπόβαθρο πάνω στο οποίο αναπτύσσονται τέτοιες και άλλες ασκήσεις και αποστολές, δεν είναι άλλο από το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, που αντιμετωπίζει όλο τον πλανήτη σαν ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Τέτοιου είδους ασκήσεις, αποτελούν μια ισχυρή επιβεβαίωση ότι τα νέα ιμπεριαλιστικά δόγματα έχουν ήδη ενσωματωθεί στο ελληνικό «αμυντικό» δόγμα και εφαρμόζονται κανονικά. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001 και την ενεργοποίηση του «αντιτρομοκρατικού» δόγματος εκ μέρους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, προετοιμάζονται συστηματικά για αποστολές «εσωτερικής ασφάλειας». Καθόλου τυχαία, στις απειλές που συνιστούν την «τρομοκρατία», όπως την ορίζουν οι κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, συγκαταλέγονται ενέργειες και δραστηριότητες του μαζικού λαϊκού κινήματος.
Συνεπής αγωνιστής, από τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Γνήσιος διεθνιστής, γι' αυτό και πραγματικός πατριώτης. Κομμουνιστής έως το τέλος της ζωής του, γι' αυτό φίλος της ειρήνης, εχθρός των πολεμοκάπηλων, του εθνικισμού, του ρατσισμού, του φασισμού. Ο Ναζίμ πίστευε βαθιά ότι ο μόνος τρόπος για να σωθεί η ανθρωπότητα ήταν ο σοσιαλισμός. Ολη του την τέχνη, τη δημιουργικότητά του, την αξιοποίησε για να ανοίξει δρόμους στη μελλοντική μάχη της ανθρωπότητας.
Ο Γιάννης Ρίτσος, ο άνθρωπος με το τόσο βαθύ εσωτερικό κόσμο, με τις τόσες και τέτοιες ικανότητες που συνδυασμένα δύσκολα συναντώνται σε ένα πρόσωπο, ως εξόριστος, ως πολιτικός κρατούμενος, ως αγωνιστής του ΚΚΕ ζούσε και συμπεριφερόταν ως ένας ανάμεσα στους πολλούς, αν και τόσο ασυνήθιστος άνθρωπος. Στάθηκε βράχος και στις πιο δύσκολες προσωπικές στιγμές, σε στιγμές διώξεων και πιέσεων. Δεν επέτρεψε ούτε ένα λεπτό στον εαυτό του να καταληφθεί από το φόβο, τη δειλία, την αμφιβολία, την αμφισβήτηση, ζώντας ανάμεσά μας όλες τις περιπέτειες του αγώνα και του ίδιου του Κόμματος. Με τη στάση του υπέρ της κομμουνιστικής ιδεολογίας, χαστούκισε πολλές φορές τον ταξικό αντίπαλο, όπως βεβαίως το έκανε με το δυναμικό του στίχο, τον πολιτικό λογοτεχνικό του λόγο, τη μοναδική αισθητική του αντίληψη.
Αγωνιστές ποιητές και λογοτέχνες υπήρχαν και πριν τον Βάρναλη, και συνομήλικοί του. Υπήρχαν αρκετοί που καυτηρίαζαν τον πόλεμο και τον κατακτητή, είτε στην Ελλάδα είτε αλλού. Η μεγαλοσύνη του Βάρναλη ήταν ότι απέναντί του δεν έβλεπε μόνο τον κατακτητή, και αυτόν εχθρό του τον λογάριαζε και πολύ σωστά. Πήγε όμως πιο βαθιά, με πιο πλατιά οπτική και ορίζοντα, ανακήρυξε εχθρό του τον μεγαλύτερο εχθρό του λαού, τον καπιταλιστή, τον καπιταλισμό, καθώς αυτός παράγει και τη φτώχεια και τον πόλεμο, από αυτόν βγαίνει ο κατακτητής, ο αποικιοκράτης, ο δυνάστης των λαών.
Ο Τάσσος χάραξε ανεξίτηλα στη μνήμη μας τις μεγάλες ώρες της ταξικής πάλης στη χώρα μας, έκανε εικόνες τις όμορφες ιδέες μας για τον κόσμο που θέλουμε να φτιάξουμε, έδωσε σχήμα και μορφή στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, όπως ο Ρίτσος του έδωσε τη φωνή του. Αν και είχε πολλές επιλογές για μια πλούσια και άνετη ζωή, διάλεξε να μείνει σε όλη του τη ζωή στο πλευρό του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αφοσιωμένος στα πιο προωθημένα ιδανικά της εποχής μας, έδωσε τον καλύτερό του εαυτό για να ανοίξει δρόμο προς έναν ανώτερο ανθρώπινο πολιτισμό, σοσιαλιστικό - κομμουνιστικό, όπου ο άνθρωπος θα πάψει για τον άνθρωπο να είναι θηρίο και το λευκό της ζωής θα θριαμβεύσει πάνω στο μαύρο.
H μια μετά την άλλη έρχονται οι αποκαλύψεις για το πλαίσιο των διευθετήσεων σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο που έχουν συμφωνηθεί και μάλιστα ορισμένες πλευρές τους ήδη εφαρμόζονται. Η NATOποίηση του Αιγαίου, η ελληνοτουρκική στρατιωτική συνδιαχείριση και η συνεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, προς όφελος της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης, συνολικά των μονοπωλίων, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Παράλληλα σε φάση εφαρμογής περνάει το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, που οριστικοποιήθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής το Νοέμβρη του 2010 στη Λισαβόνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο, τη δομή και τον προσανατολισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και γενικότερα την όξυνση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας.

Δείτε επίσης:
Ανατολική Μεσόγειος: Στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών
10ο Συνέδριο ΚΝΕ
90 χρόνια ΚΚΕ
Διοικητική μεταρρύθμιση "Καλλικράτης"
Μαρξισμός και «Γυναικείο Ζήτημα»
«Δια βίου μάθηση»
Διακήρυξη και διαδικασία της Μπολόνια
Τα σχολικά «νέα βιβλία»
Συμπληρώματα διατροφής
Αντισεισμική θωράκισηΔιαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org