Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θράσος «Εθνους»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα εκδοτικά συγκροτήματα των καπιταλιστών, που στις επιχειρήσεις τους τσακίζουν εργασιακά δικαιώματα και μισθούς για να γεμίσουν με κέρδη τις τσέπες τους, φοράνε τώρα με θράσος την προβιά του «φίλου» των εργατών και επιτίθενται στο ΚΚΕ για την «Τυποεκδοτική»! Αυτοί που με τους νόμους του αστικού κράτους έχουν μετατρέψει σε κολαστήρια τις επιχειρήσεις τους, συκοφαντούν το ΚΚΕ επειδή είναι το μόνο κόμμα που υπολογίζουν ως αντίπαλο στην αναμέτρηση που κλιμακώνεται στους τόπους δουλειάς. Ενας από αυτούς είναι και το «Εθνος» του Μπόμπολα, ο οποίος δεν έχει αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα από εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, τόσο στα ΜΜΕ που ελέγχει, όσο και στις άλλες επιχειρήσεις του. Η αντιΚΚΕ μανία τους μάλιστα είναι τέτοια, που φτάνουν να καταγγέλλουν δήθεν «γενναίες επιχορηγήσεις» της «Τυποεκδοτικής» μέσω επενδυτικών νόμων, από τους οποίους ο Μπόμπολας και οι άλλοι καπιταλιστές έχουν απομυζήσει εκατομμύρια ευρώ ως κεφάλαιο, που τους απέφερε πολλαπλάσια κέρδη. Ολοι αυτοί έχουν το θράσος να καταγγέλλουν την «Τυποεκδοτική» επειδή έκανε χρήση των νόμων που και οι ίδιοι χρησιμοποίησαν, για να αυξήσουν κέρδη και κεφάλαια. Μόνο που η «Τυποεκδοτική» τα ελάχιστα μπροστά στις δικές τους κρατικές ενισχύσεις, δεν τα πήρε για να πλουτίσουν οι μέτοχοί της, όπως γίνεται στην περίπτωση των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, αλλά για να πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες της προπαγάνδας και της πολιτικής παρέμβασης του ΚΚΕ, ενάντια στους καπιταλιστές και την ιδιοκτησία τους στα μέσα παραγωγής. Το ξαναλέμε: Το ΚΚΕ δεν τους φοβάται. Τους λογαριάζει και τους πολεμά ως αντίπαλη τάξη, που είναι κυριολεκτικά αδίστακτη στον τρόπο που επιτίθεται στα δικαιώματα και στις συνειδήσεις του λαού, για να τον σύρει βαθύτερα στη φτώχεια.

Μέσα σε όλες τις βρωμιές...

«Ζήτησα από τους υποψηφίους περιφερειάρχες να βρουν και να προτείνουν σε τοπικό επίπεδο υποψηφίους για τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Ενας από αυτούς που προσέτρεξε σε τοπικό επίπεδο, και μάλιστα με σύσταση εκδότου εφημερίδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ήταν ένας επιχειρηματίας. Οπως είπαμε για όλους, έτσι και αυτός, έφερε ένα ποινικό μητρώο λευκό. Από κει και πέρα τον βάλαμε». Αυτή την «αθώα» απάντηση έδωσε ο Γ. Καρατζαφέρης όταν κλήθηκε από το «Βήμα της Κυριακής» να σχολιάσει τις σχέσεις του κόμματός του με το κύκλωμα των τοκογλύφων και εκβιαστών, ο «αρχηγός» του οποίου είχε κατέβει ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με το ΛΑ.Ο.Σ. «Μας είπαν ότι είναι ένας ενεργός πολίτης (!) και τον βάλαμε στην Ημαθία», συμπληρώνει, συνεχίζοντας να παριστάνει τον αθώο. Ομως στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται ρεπορτάζ για τις διασυνδέσεις του «αρχιτοκογλύφου» με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες με το χαρακτηριστικό τίτλο «Μ. Καραμπέρης: "Αν βγάλω τα βίντεο, θα εξαφανιστεί η Βουλή..."», στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: «Την τελευταία διετία ο Μάρκος Καραμπέρης έριξε γέφυρες προς τον ΛΑΟΣ. Ο επιχειρηματίας έθεσε υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο του κόμματος ως αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας. Διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεις σε νυχτερινά κέντρα υπέρ της υποψηφιότητάς του, παρ' ότι δεν απαιτούνταν σταυρός προτίμησης για τη συγκεκριμένη θέση και η εκλογή του εξαρτιόταν μόνο από την ανάδειξη του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ ως περιφερειάρχη Βόρειας Ελλάδας»... Τα συμπεράσματα δικά σας...

Αγωνία για την καπιταλιστική ανάπτυξη

Τι αποτέλεσμα έχει η ευρωενωσιακή στρατηγική; Απαντά το «Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς» με ανακοίνωσή του για τη Σύνοδο Κορυφής, ότι πρωτίστως «σκοτώνει την ανάπτυξη» και δευτερευόντως «οδηγεί τους λαούς στη φτώχεια και το φόβο»! Γιατί αγωνιά το ΚΕΑ για την καπιταλιστική ανάπτυξη; Η ευρωενωσιακή στρατηγική αποσκοπεί ακριβώς στο να επαναφέρει το κεφάλαιο σε τροχιά ανάπτυξης, με τους εργαζόμενους ριγμένους στο «καναβάτσο» δίχως ίχνος δικαιωμάτων. Να συμβούν και τα δύο ταυτοχρόνως, όπως έμμεσα προτείνει το ΚΕΑ, είναι αδύνατον. Το γνωρίζουν κι ας παραμυθιάζουν τους λαούς ότι διαθέτουν το «μαγικό φίλτρο» που θα εξανθρωπίσει τον καπιταλισμό.

Υπέρ αυτής της αυταπάτης συνηγορεί και ο ισχυρισμός του ΚΕΑ ότι: «Με τη μεταφορά της εξουσίας των εθνικών κοινοβουλίων επί των προϋπολογισμών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αμφισβητούν τη λαϊκή κυριαρχία. Πρόκειται για (...) μια αλλαγή καθεστώτος στην κατεύθυνση της δικτατορίας των αγορών». Λαϊκή κυριαρχία δεν υπήρξε ούτε υπάρχει για να αμφισβητηθεί. Τα μονοπώλια κυριαρχούν και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι αποφασίζουν πολιτικές, προσαρμοσμένες στην εκάστοτε συγκυρία, που θωρακίζουν την κυριαρχία τους. Καμία αλλαγή καθεστώτος, δικτατορία των αστών ήταν και είναι που σαπίζει και αποκαλύπτει το αποκρουστικό της πρόσωπο στους λαούς. Δρόμος επιστροφής σε εποχές που η «σαπίλα» δεν είχε επεκταθεί τόσο όσο σήμερα δεν υπάρχει. Τρόπος διαχείρισης αυτής της εξουσίας που να ευνοεί και τους λαούς δεν υφίσταται. Υπάρχει μόνο ο δρόμος της ανατροπής αυτού του ιστορικά ξεπερασμένου και πολλαπλά επικίνδυνου για την ανθρωπότητα συστήματος. Το καθήκον αυτό τίθεται στους λαούς και απομένει να το υπηρετήσουν με τη μαζική, ανυποχώρητη, πάλη τους.

Αυτός είναι ο καπιταλισμός

Πριν από λίγες μέρες ανακλήθηκαν οι άδειες λειτουργίας των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Από τη μία, χρέη που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ σε ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ, «φέσια» σε συνεργάτες, εμπλοκή της Αρχής που καταπολεμά το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», εμβάσματα στην Ελβετία, εξαγορές από ρωσοαραβικά επενδυτικά συμφέροντα και ανοχή από τις αρμόδιες αρχές μέχρι που «έφτασε ο κόμπος στο χτένι». Από την άλλη, ...καταγγελίες των δύο εταιρειών ότι η κυβέρνηση «κλείνει» την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ότι οι «στρεβλώσεις» τις αδίκησαν και ότι τους χρωστάνε έως και 340 εκατ. ευρώ! Μέχρι χτες, οι παράγοντες αυτής της πανάκριβης, άδικης και λαίμαργης καπιταλιστικής ενεργειακής αγοράς, επιχειρηματίες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, «ανεξάρτητες» Αρχές, κρατικοί φορείς, επαινούσαν τους πρωτοπόρους του ανοίγματος της λιανικής, εξήραν τα οφέλη για τους καταναλωτές και «ευλογούσαν» τις εξελίξεις. Τώρα μιλάνε για εξέλιξη που ...δεν ξαφνιάζει, τους φταίνε κι αυτών οι «στρεβλώσεις» και τρέμουν μη και ...παρεξηγηθεί η πολιτική που παραδίδει την ενέργεια στους ιδιώτες.

Αυτός είναι ο καπιταλισμός, όσο κι αν προσπαθούν να το κρύψουν. Αρπαγες από τη φύση τους είναι οι καπιταλιστές, που εκμεταλλεύονται ανθρώπους και πλουτοπαραγωγικές πηγές, πρόσωπα και καταστάσεις, «ευκαιρίες» και «παράθυρα», φίλους και αντιπάλους. Τα τελευταία 12 χρόνια, δεν υπήρξε μήνας που να μη λήφθηκε κάποια απόφαση για την αγορά ενέργειας, προκειμένου οι εμπλεκόμενοι να σιγουρέψουν τα υπέρογκα κέρδη τους. Μόνο που είναι μεγάλα τα αντιτιθέμενα συμφέροντα. Αυτό και μόνο εξηγεί το γεγονός ότι, ακόμη κι όταν ορισμένοι έχαναν σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο από τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και το θεσμικό πλαίσιο, κάποιοι άλλοι από το σινάφι των επιχειρηματιών της ενέργειας, κέρδιζαν πολλά. «Νόμιμα»... Και μετά από λίγο καιρό, άλλαζε η σειρά, προκειμένου στο τέλος να μην «αδικηθεί» κανείς, αλλά να μπορεί να φωνάζει για το πόσο «αδικημένος» είναι.

Κάποιοι, για να θολώσουν τα νερά, κάνουν λόγο για «αξιόπιστο» και μη κεφάλαιο, για «σωστούς» επιχειρηματίες και «απατεώνες». «Σιγά τα αίματα», λέει ο λαός. Σε μια κοινωνία που βασικός νόμος για την εξέλιξή της είναι το κέρδος και εμφορείται από τις αρχές του επιχειρηματικού ανταγωνισμού, που αναπόφευκτα οδηγεί κάποιους στην καταστροφή, ενώ κάποιοι άλλοι κερδίζουν σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας, «αξιόπιστος» και «σωστός» είναι αυτός που μπορεί και κερδίζει. Και κερδίζει από παντού. Πρώτα και κύρια από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Και μαζί άλλες ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές, δημόσιες συμβάσεις, χρήσεις γης, δανεικά κι αγύριστα, υπόγειες συμπράξεις, ευνοϊκές ρυθμίσεις, αδειοδοτήσεις, παρασκηνιακές συνεννοήσεις και πάει λέγοντας. Ετσι γίνονται οι δουλειές. Αυτός είναι το σύστημα, όπου όλοι ξέρουν ότι «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». Αυτός είναι ο καπιταλισμός, αυτή η κοινωνία των κεφαλαιοκρατών και οι αξίες της. Συσσώρευση κεφαλαίων και υπερκέρδη για τους καπιταλιστές, και για όλους τους άλλους άγρια λιτότητα, χρέη και μνημόνια που οδηγούν σε συνεχή χειροτέρευση της θέσης τους στην κοινωνία. Γι' αυτό δεν υπάρχει γιατριά και εγγύηση καμία. Ο εργάτης, ο αυτοαπασχολούμενος, ο αγρότης, τελικά ο λαός, μόνο μια λύση έχει. Να ανατρέψει το κεφάλαιο και τη σαπίλα του, να έρθει στην εξουσία, να ξαναπάρει πίσω ό,τι του κλέβουν.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Τη φθορά την έχει υποστεί ο λαός...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΣΤΙΣ ΑΓΚΑΛΙΕΣ και τα φιλιά το ρίξανε λοιπόν ο Ε. Βενιζέλος και ο Α. Λοβέρδος! Πολύ συγκινηθήκαμε, τι όμορφες στιγμές αλληλοεκτίμησης και συντροφικότητας...

Κι εμείς που νομίζαμε ότι έχουν αναλωθεί τόσο πολύ στην προσπάθειά τους να σώσουν τη χώρα που δεν είχαν καιρό για να ασχοληθούν με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και να στήνουν συμμαχίες. Προφανώς κάναμε λάθος.

Αλλωστε, όπως μας είπαν, είναι αναγκαία η ενότητα του κινήματος διότι το ΠΑΣΟΚ όλο αυτό τον καιρό... έχει υποστεί φθορά!

Υποθέτουμε ότι είναι ένας κομψός τρόπος να πούνε ότι δεν έχουν μούτρα να κυκλοφορήσουν πουθενά.

Ομως, για άλλη μια φορά είναι προκλητικοί! Το ...ΠΑΣΟΚ είναι που έχει «υποστεί φθορά» τα τελευταία χρόνια ή ο εργαζόμενος, ο αγρότης, ο μικρομαγαζάτορας, ο συνταξιούχος και ο άνεργος;

Και αυτοί δεν «υπέστησαν φθορά» γενικώς και αορίστως αλλά από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και την πολιτική που συνεχίζει ακάθεκτη η κυβέρνηση Παπαδήμου ...μαζί με το ΠΑΣΟΚ.

Το μόνο που μας μένει τώρα για να ολοκληρωθεί η αστειότητα είναι ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Υγείας να θέσουν (ως ...στελέχη του ΠΑΣΟΚ και όχι της κυβέρνησης) το δίλημμα που είχε θέσει και ο (πρώην;) πρόεδρος: Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;

ΣΤΑ 4,4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΠΗΓΕ τώρα το κονδύλιο για την κάλυψη της λεγόμενης «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού. Προφανώς τα δισεκατομμύρια τα έχουν για... πασατέμπο.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Με τους ρυθμούς που πάνε σε δυο βδομάδες θα έχουν φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια και μάλιστα με ανοδική τάση.

Μόνο που αυτά τα δισεκατομμύρια είναι σχολεία, παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, προνοιακά ιδρύματα, λεωφορεία, δρόμοι, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και άλλα πολλά.

Ομως, εμφανώς δεν... προβληματίζει και πολύ το θέμα αυτούς που συναποφασίζουν (γιατί δεν πιστεύει κανείς το παραμύθι της καλής κυβέρνησης και της πιεστικής τρόικας).

Οι «αντιμνημονιακές» και οι αντιΚΚΕ κραυγές του Τράγκα

Γρηγοριάδης Κώστας

Ανάμεσα στις «αντιμνημονιακές» κραυγές που εκτοξεύει κάθε πρωί από την εκπομπή του ο Γ. Τράγκας, τις κατηγορίες για εσχάτη προδοσία πολιτικών και κομμάτων που μέχρι πρόσφατα στήριζε, δεν ξεχνά να βάλλει κατά του ΚΚΕ αξιοποιώντας ψέματα και συκοφαντίες που κατά καιρούς μεθοδεύουν οι πρωταγωνιστές των μνημονίων. «Το ΚΚΕ ευθύνεται - έλεγε χτες το πρωί - για την διαπλοκή των κομμάτων με τη Siemens, γιατί δεν δέχεται κανένα έλεγχο στα οικονομικά του». «Αξιοποιούν τα άλλα κόμματα την άρνηση του ΚΚΕ και δεν αλλάζουν το νόμο» κ.ά. Θα έχει σοβαρούς λόγους για να αναπαράγει αυτές τις γελοιότητες. Μας είναι αδιανόητο ότι δεν γνωρίζει:

  • Οτι το ΚΚΕ αυτοελέγχεται αυστηρότατα από Επιτροπή που εκλέγεται απ' το Συνέδριό του και απ' τα μέλη του.
  • Οτι το ΚΚΕ υφίσταται έλεγχο όπως και τα άλλα κόμματα για το πού και πώς διαθέτει την κρατική χρηματοδότηση.
  • Οτι το ΚΚΕ δεν εξαγοράζεται από μεγαλοεπιχειρηματίες ούτε πληρώνει μεγαλοδημοσιογράφους.
  • Οτι είναι καθαρή απάτη ότι μπορεί να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος των αστικών κομμάτων όσο υπάρχουν επιχειρηματικοί όμιλοι που ελέγχουν τα πάντα και κυρίως τα ΜΜΕ και αλληλοδιαπλέκονται με χίλιους φανερούς και υπόγειους δρόμους.
  • Και κυρίως είναι απάτη η διαφάνεια όσο δεν ονομαστικοποιούνται οι μετοχές των επιχειρήσεων.

Αυτό που δε δέχεται το ΚΚΕ είναι να παραδώσει κατάλογο μελών του και όσων το ενισχύουν σε αυτούς που πολεμά και το πολεμούν, στα αστικά κόμματα, στους μηχανισμούς του συστήματος και δεν πρόκειται να το κάνει ακόμα κι αν αυτό αποτελεί λόγο για να του κόψουν την κρατική χρηματοδότηση, να το συκοφαντούν, το απειλούν. Το ΚΚΕ, κύριε Τράγκα, δεν έσκυψε το κεφάλι στην ελληνική πλουτοκρατία ούτε με το βούρδουλα ούτε με την εξαγορά. Βεβαίως, εσείς υπερασπίζεστε την ελληνική πλουτοκρατία. Αυτή αξιώνει τα μνημόνια, αυτή επέλεξε να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αυτήν υπηρετούν η πολιτική και τα κόμματα που υποτίθεται πολεμάτε.

Αθλιότητες της «Αυγής»...

Κατά την προσφιλή της τακτική, η «Αυγή» προσπαθεί να εμπλουτίσει τις αθλιότητες με τις οποίες κάποια αστικά Μέσα επιτίθενται συκοφαντικά στο ΚΚΕ, με αιχμή την «Τυποεκδοτική». Σε χτεσινό της σχόλιο γράφει ότι η ανακοίνωση του ΠΓ για την υπαγωγή της κομματικής επιχείρησης στο άρθρο 99 «εξηγεί την επιλογή (του ΚΚΕ) με το γνωστό σχήμα "έχουμε καπιταλισμό, τι να κάνουμε"». Η ανακοίνωση του ΠΓ, βέβαια, γράφει πολλά περισσότερα και ουσιώδη, αναλύοντας εξαντλητικά τους λόγους ίδρυσης, λειτουργίας και ανάπτυξης της «Τυποεκδοτικής», όπως και τους παράγοντες (μεταξύ των οποίων ο ανταγωνισμός με τα μονοπώλια του κλάδου, αλλά και ο πόλεμος σε βάρος της, επειδή είναι επιχείρηση του ΚΚΕ) που επέβαλαν τη σημερινή έσχατη προσπάθεια να σταθεί το εκδοτικό του Κόμματος στα πόδια του. Η «Αυγή», όμως, σκόπιμα τα αποσιωπά, για να συκοφαντήσει το ΚΚΕ. Το ίδιο κάνει και πιο κάτω, όταν αναρωτιέται για το τι έκανε το ΚΚΕ «τα κέρδη της χρυσής εποχής, όταν τύπωνε όλα σχεδόν τα κρατικά έντυπα, τα έντυπα του ΟΠΑΠ και το σύνολο της απίστευτης και πολυτελούς χαρτούρας των Ολυμπιακών Αγώνων, κατά κανόνα με απευθείας ανάθεση». Η προσπάθειά της με πλάγιο τρόπο να αντιγράψει το ΛΑ.Ο.Σ. στη δημιουργία συνειρμών περί οικονομικής διαπλοκής του ΚΚΕ με τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, βγάζει μάτι, όπως και οι σκόπιμες ανακρίβειες για το τι τύπωνε η «Τυποεκδοτική», η οποία μάλιστα ανταγωνιζόταν διαχρονικά με άνισους όρους τα μονοπώλια του κλάδου. Σε ποιους πουλάει εκδούλευση η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ; Στους αστούς για ίδιον όφελος; Ετσι κάνουν ηγεσίες και έντυπα που πασχίζουν για το σύστημα. Και αντικομμουνισμό...

... και το σπίτι του κρεμασμένου

Οσο για το δήθεν αθώο ερώτημα «τι γίνανε τα λεφτά», η «Αυγή» παριστάνει το χαζό, αλλά δεν είναι. Στόχος της είναι να παρουσιάσει την «Τυποεκδοτική» σαν καπιταλιστική επιχείρηση (αλήθεια, τέτοιες θεωρεί την «Αυγή» και το «Κόκκινο» ο ΣΥΝ;) και ταυτόχρονα να δημιουργήσει αμφιβολίες σε λαϊκό κόσμο ότι κάθε ευρώ που καταλήγει στα ταμεία του ΚΚΕ, επιστρέφει πολλαπλάσιο στους λαϊκούς αγώνες, με υλικό και δράσεις προπαγάνδας, διαφώτισης και διάδοσης της πολιτικής του ΚΚΕ. Κάτι ακόμα: Με άθλιο τρόπο η «Αυγή» αμφισβητεί ότι η «Τυποεκδοτική» εξαιρεί τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και τις οφειλές στα Ταμεία από τις διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση των υποχρεώσεών της σε τρίτους. Υποδεικνύει μάλιστα ότι «το ΚΚΕ θα μπορούσε να πάει στο άρθρο 99 αφού πρώτα τακτοποιήσει τους εργαζομένους του, χωρίς να τους εμπλέξει σε μια διαδικασία από την οποία θα βγουν, στην καλύτερη περίπτωση, κουρεμένοι». Θέλει μεγάλο θράσος για να κάνουν η «Αυγή» και ο ΣΥΝ υποδείξεις στο ΚΚΕ για τη σχέση του με τους εργαζόμενους στις κομματικές επιχειρήσεις, όταν οι εργαζόμενοι στην «Αυγή» και στο «Κόκκινο» παραμένουν απλήρωτοι για μήνες και «τρέφονται» μόνο με υποσχέσεις για τακτοποίηση του θέματος στο αόριστο μέλλον. Η αντιΚΚΕ εμπάθεια τους κάνει να πετάνε τις μάσκες και να διαλαλούν την ταύτισή τους με τους αστούς και τα επιτελεία τους, που με κάθε μέσο πολεμούν τους εργαζόμενους και το λαό.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διέξοδος η ανατροπή τους

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ συνιστούν κλιμάκωση της επίθεσης στους εργαζόμενους και το λαό σε όλα τα κράτη - μέλη. Το «ενισχυμένο σύμφωνο σταθερότητας», που υιοθετούν οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις, είναι βρόχος στο λαιμό του λαού, τον οποίο θα σφίγγουν εκβιαστικά κατά τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η συμφωνία προβλέπει έλεγχο και κυρώσεις από την Κομισιόν σε περίπτωση που ένα κράτος - μέλος δεν τηρεί τα καθορισμένα όρια του ελλείμματος και του χρέους. Με σκιάχτρο την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τις ενδεχόμενες ποινές, οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις και η πλουτοκρατία θα τρομοκρατούν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα ότι η μη τήρηση των αντιλαϊκών συμφωνιών ισοδυναμεί με χάος.

Αν σκεφτεί κανείς την προπαγανδιστική επίθεση που συνοδεύει τα σημερινά μνημόνια, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί τι περιμένει το λαό τα επόμενα χρόνια. Το «δημοσιονομικό σύμφωνο» είναι από μόνο του ένα αντιλαϊκό μνημόνιο διαρκείας, η εκπλήρωση του οποίου προϋποθέτει μόνιμη λιτότητα και συνεχή αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, με στόχο το ευρωενωσιακό κεφάλαιο να γίνει πιο αξιόμαχο στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Το νέο σύμφωνο αποτελεί τμήμα της λεγόμενης «οικονομικής διακυβέρνησης», την οποία οι αστοί και τα κόμματά της θεωρούν αναγκαίο βήμα για την παραπέρα ενοποίηση της ΕΕ. Αποδεικνύεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι οι διακηρύξεις σοσιαλδημοκρατών, φιλελευθέρων και πάει λέγοντας, στόχο έχουν να κάνουν την καπιταλιστική ΕΕ πιο επιθετική απέναντι στους λαούς. Ολη αυτή η πορεία εν μέσω οξύτατων ενδοενωσιακών ανταγωνισμών κάνει ακόμη πιο άγρια την επιθετικότητα των αστών στην εργατική τάξη κάθε κράτους - μέλους.

Ο πρόσκαιρος συμβιβασμός που επιτεύχθηκε με το νέο σύμφωνο σταθερότητας συγκαλύπτει και δεν κατευνάζει τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ΕΕ. Οι κυρώσεις που προβλέπει για τις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες θα μπορούν στο μέλλον να φτάνουν μέχρι και στην αποπομπή από το ευρώ ή την ίδια την ΕΕ, αν αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα των ισχυρότερων μερίδων της πλουτοκρατίας και η εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης. Το γεγονός εξάλλου ότι οι κατευθύνσεις για την ανταγωνιστικότητα, που συζήτησε και κατέληξε η Σύνοδος, αποτελούν την καρδιά των μεταρρυθμίσεων που καλούνται να κάνουν τα κράτη - μέλη προκειμένου να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις του δημοσιονομικού συμφώνου, δείχνει πως ο καημός τους δεν είναι για τα χρέη, αλλά για το πώς θα κάνουν ακόμα φθηνότερη την εργατική δύναμη.

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ. ΛΑ.Ο.Σ. και Μπακογιάννη συνυπογράφουν τις αποφάσεις της Συνόδου. Διπλά υπόλογοι στο λαό είναι οι οπορτουνιστές, που εξωραΐζουν την ΕΕ και προπαγανδίζουν ότι μπορεί να γίνει φιλολαϊκή. Για τα μονοπώλια δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να οξύνουν με νέα μέτρα την επίθεση στους εργαζόμενους και το λαό, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης. Αντίστοιχα για το λαό, άλλη διέξοδος δεν υπάρχει από την εφ' όλης της ύλης σύγκρουση με την πολιτική και την εξουσία τους, με στόχο την ανατροπή της. Στον καπιταλισμό που σάπισε δεν υπάρχουν λύσεις για το λαό. Η ιμπεριαλιστική Ευρωένωση συντρίβει ό,τι κερδήθηκε με αγώνες και αίμα. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, το δυνάμωμα της ταξικής πάλης για το εμπόδισμα των μέτρων, η συμπόρευση με το ΚΚΕ, η πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, είναι η μόνη επιλογή που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για λαϊκή ευημερία.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ