Σάββατο 18 Μάη 2019 - Κυριακή 19 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Οι στρατιωτικές δυνάμεις Ελλάδας - ΗΠΑ «ενεργούν σαν να είναι ένα»!

Την επόμενη βδομάδα μια Ταξιαρχία «Stryker» των Αμερικανών αποβιβάζεται στην Αλεξανδρούπολη

Τους ρόλους που αναθέτουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα, για τον έλεγχο από τον ευρωατλαντικό άξονα της Ανατ. Μεσογείου και των Βαλκανίων, ανέπτυξε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Τόνισε «πρώτα από όλα τη σημασία της νέας σχέσης των ΗΠΑ με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο. Είναι μείζων γεωπολιτική εξέλιξη», προφανώς μπροστά και στις εξελίξεις με το Ιράν. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία και τις προκλήσεις της, είπε χαρακτηριστικά ότι «πρώτη και κύρια προτεραιότητά μας είναι να αποφευχθεί η κρίση... Εχουμε πολλά ζητήματα στην ατζέντα μας όσον αφορά στην Τουρκία, αλλά η διατήρηση μιας σταθερής, φυσιολογικής σχέσης σε όλη τη Μεσόγειο είναι αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Επέμεινε δε ότι «το σημαντικότερο είναι να συμφωνήσουν Ελλάδα και ΗΠΑ στη σημασία να διασφαλίσει η Τουρκία ότι η Αγκυρα θα μείνει στη Δύση. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική».

Εξέφρασε επίσης τη στήριξη των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που γίνονται άλλωστε υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα και σημείωσε με νόημα ότι «είναι σημαντικό που συμφωνούν σε αυτό κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καθώς από συζητήσεις που κάνω με τον κ. Κικίλια και τον κ. Κουμουτσάκο δεν ακούω κάτι διαφορετικό από τις συζητήσεις μου με μέλη της κυβέρνησης».

Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, έκανε σαφές ότι ενισχύει την «εκτίμηση των ΗΠΑ για τον ρόλο που έχει αναλάβει η Ελλάδα (...) ως εξαγωγέας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, πυλώνας σταθερότητας (...)», επαναλαμβάνοντας το ρόλο μεντεσέ για τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό που έχει αναλάβει η Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, «πρέπει να έχει ισχυρούς φίλους», κοιτάζοντας «τη γειτονιά που ζει η χώρα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει από τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική».

Ταυτόχρονα, δήλωσε «πολύ περήφανος» για το επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας, που «αντανακλάται σ' αυτήν την περιοχή και την Ανδραβίδα, σε ό,τι κάνουμε μαζί στην Ανατολική Μεσόγειο όπου συμπλέουν οι στόλοι μας, σε ό,τι κάνουμε καθημερινά στον Κόλπο της Σούδας», σε βαθμό μάλιστα που στις κοινές δράσεις «αμερικανικές και ελληνικές δυνάμεις έχουν ενσωματωθεί. Ενεργούν σαν να είναι ένα»!

Τα περί διμερούς συνεργασίας και της Ελλάδας ως «πυλώνα σταθερότητας» στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών επανέλαβε ο πρέσβης και την Παρασκευή, από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, στην τελετή παράδοσης του πρώτου αεροσκάφους αεροναυτικής συνεργασίας «P3», που αποδόθηκε ξανά για αποστολές και επιχειρήσεις (είχε καθηλωθεί, με άλλα 4, το 2008).

Από εκεί ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα, «για πρώτη φορά εδώ και χρόνια» τα οχήματα μιας αμερικανικής Ταξιαρχίας «Stryker» (τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς πεζικάριων) θα ξεφορτωθούν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και από εκεί θα διεκπεραιωθούν προς Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη για συμμετοχή σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις και την επιχείρηση «Atlantic Resolve», στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Και κατέληξε: «Προσβλέπω στην περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας όταν το Πεντάγωνο υποδεχτεί τον υπουργό Αποστολάκη τον επόμενο μήνα (σ.σ. αναμένεται στην Ουάσιγκτον για επικαιροποίηση της διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας του 1990, π.χ. με μακρόχρονη επέκταση της Συμφωνίας για τη Σούδα κ.λπ.)»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ