Σάββατο 18 Μάη 2019 - Κυριακή 19 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
2019 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Και τα χειρότερα έρχονται...

Ολο και πιο επιθετική απέναντι στους ευρωπαϊκούς και άλλους λαούς, για να αντεπεξέλθει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό

Το σκληρό παζάρι εδώ και πολλούς μήνες στην ΕΕ για τις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», ο προβληματισμός για το μέλλον της Ενωσης στις «νέες παγκόσμιες συνθήκες» δεν αφορά καθόλου στη βελτίωση της ζωής των λαών της Ευρώπης. Αντίθετα και οι σημερινές προτεραιότητες που θέτει η ΕΕ σε διάφορους τομείς - από Εργασιακά, «άμυνα κι ασφάλεια», εξωτερική πολιτική, Μεταναστευτικό, έως τις νέες τεχνολογίες κ.ά. - φανερώνουν πως ως ιμπεριαλιστική ένωση από τα γεννοφάσκια της δεν μπορεί να γίνει «καλύτερη». Γίνεται όλο και πιο επιθετική απέναντι στους ευρωπαϊκούς και άλλους λαούς, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό που έχει «χτυπήσει κόκκινο» και στις ραγδαίες ιμπεριαλιστικές ανακατατάξεις.

Με «φωτιά και σίδερο»

Η ΕΕ «πρέπει να επανατοποθετηθεί» για να αντιμετωπίσει «ενωμένη» τους τρεις μεγάλους παγκόσμιους αντιπάλους της, Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ, τόνισε λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μην κρύβοντας αυτό που «διακυβεύεται» για το ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Είπε ξεκάθαρα ότι «η πολιτική εξουσία» της ΕΕ «δεν είναι ανάλογη με την οικονομική μας δύναμη», δηλαδή ότι η Ενωση πρέπει να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να επιβάλει πιο αποφασιστικά και με όλα τα μέσα τα συμφέροντα των δικών της ομίλων, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της.

Μια από τις βασικές προτεραιότητες που θέτει η ΕΕ είναι να γίνει «παγκόσμιος παίκτης», ιδιαίτερα σε μια περίοδο που σε όλο και περισσότερα μέτωπα υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων με τις ΗΠΑ. Προετοιμάζει και χρηματοδοτεί με πολλά δισ. ευρώ τη στρατιωτική της αυτοτέλεια - πότε συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ, πότε σε αυτονομία. Εχει ιδρύσει για τον σκοπό αυτό την PESCO (Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας, μηχανισμούς άμεσης στρατιωτικής επέμβασης. Μέρκελ, Μακρόν, Γιούνκερ κ.ά. υπερασπίζονται σθεναρά τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού. Σε αυτήν την «κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας» συναινούν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (σοσιαλδημοκρατικές, συντηρητικές, δεξιές, ακροδεξιές, ευρωσκεπτικιστικές κ.λπ.), ενώ προβλέπεται να συμμετάσχουν και ευρωπαϊκά κράτη μη μέλη της ΕΕ (π.χ. η Βρετανία αν αποχωρήσει). Η επιβολή των μονοπωλιακών συμφερόντων με «φωτιά και σίδερο» μπλέκει τους ευρωπαϊκούς λαούς στα δολοφονικά σχέδια της ΕΕ.

Νέες τεχνολογίες, νέος «μεσαίωνας»

Πολύ σημαντικό πεδίο ανταγωνισμού, όπου η ΕΕ βρίσκεται πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα, είναι οι νέες τεχνολογίες. Ψηφιοποίηση, τεχνητή νοημοσύνη, ηλεκτροκίνηση, αυτόνομη οδήγηση, ίντερνετ των πραγμάτων κ.ά. αναφέρονται ξανά και ξανά ως «πρώτης γραμμής πρόκληση». Με την αλματώδη τεχνολογική κι επιστημονική πρόοδο θα μπορούσαν οι εργαζόμενοι της ΕΕ να δουλεύουν λιγότερο και να απολαμβάνουν περισσότερα. Ωστόσο, ο εργασιακός μεσαίωνας της μερικής απασχόλησης, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, των εργολαβικών συνεργείων, των «μηδενικών συμβολαίων», της κατάργησης του 8ωρου, της 12ωρης εργασίας (βλέπε διευθέτηση του χρόνου εργασίας) κ.ά. είναι ο κανόνας για την πλειοψηφία των εργαζομένων, είναι το παρόν και το μέλλον των νέων στην ΕΕ. Αλλά και η πρόταση («αριστερών», σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων, κεντρώων) για ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό στο 60% του μέσου μισθού μιας χώρας, δηλαδή ακριβώς στο όριο της φτώχειας, θα κατοχυρώσει (αν τελικά συμφωνηθεί) τους μισθούς - πείνας.

Αυτό που απασχολεί τα ευρωπαϊκά καπιταλιστικά κράτη είναι πώς θα προσαρμοστούν η εργασία, η Ασφάλιση και οι κοινωνικές παροχές στις νέες τεχνολογικές συνθήκες, ώστε να αυξηθεί η κερδοφορία. Μιλούν για δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, γιατί οι άνθρωποι θα ζουν περισσότερο, για πιο ευέλικτη εργασία, για «δουλειά από το σπίτι» (Homeoffice), που έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει τον χρόνο εργασίας και το εργασιακό άγχος. Ηδη έρευνες δείχνουν ότι εξαιτίας των νέων τεχνολογιών οι εργαζόμενοι ασχολούνται με τη δουλειά τους και μετά το σχόλασμα και ουσιαστικά είναι «διαθέσιμοι» για την επιχείρηση όλο το 24ωρο. Εχει αυξηθεί - π.χ. στις σκανδιναβικές χώρες - ο αριθμός των εργαζομένων που δουλεύουν ενώ κάνουν διακοπές! Πρόσφατα η αυτοκινητοβιομηχανία «Volkswagen» ανακοίνωσε πως θα καταργήσει 5.000 - 7.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση...

«Μόριες» αλά «αυστραλιανό μοντέλο»

Στη μεταναστευτική πολιτική η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη στην κατανομή των προσφύγων και μεταναστών, πάντως όλες οι κοινές αποφάσεις προσυπογράφουν την καταστολή της «παράνομης» μετανάστευσης, την κοινή πολιτική ασύλου, εγκωμιάζουν τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ έχει η ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της «Μόριας» και άλλων κολαστηρίων. Από τις πιο «ακροδεξιές» - αντιμεταναστευτικές δυνάμεις της ΕΕ μέχρι τις σοσιαλδημοκρατικές και «αριστερές» (βλέπε Linke στη Γερμανία) όλοι με μια φωνή μιλούν για σκληρότερη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, για ελεγχόμενη κι επιλεκτική μετανάστευση ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, για προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, για στρατιωτική και οικονομική διείσδυση της ΕΕ στην «ήπειρο των ευκαιριών», την Αφρική.

Πριν από λίγες μέρες, ο «δεξιός» Αυστριακός καγκελάριος, Σ. Κουρτς, που συγκυβερνά με τους «ακροδεξιούς - εθνικιστές» του Στράχε, εγκωμίασε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την ΕΕ που εφαρμόζουν το απάνθρωπο «αυστραλιανό μοντέλο» διαχείρισης της μετανάστευσης. «Αυτό που είχα προτείνει άλλοτε, σήμερα εφαρμόζεται. Τι κάνει η ελληνική πολιτική σήμερα; Οποιος φτάσει σε ελληνικό νησί δεν μεταφέρεται αυτόματα στην ενδοχώρα. Κρατείται στο νησί, όπως προβλέπεται στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, και επιχειρείται να επιστρέφεται πίσω στις χώρες καταγωγής και στην Τουρκία», είπε ο Κουρτς.

Αυτές είναι ορισμένες από τις προτεραιότητες που θέτει η ΕΕ για το επόμενο διάστημα, όπως διαμορφώνεται και η ατζέντα της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής 2020 - 2025. Είναι ξεκάθαρο ότι οι λαοί όχι μόνο δεν έχουν να κερδίσουν, αλλά οφείλουν να ορθώσουν ανάστημα, να καταδικάσουν την ιμπεριαλιστική Ενωση, να φέρουν στο προσκήνιο την Ευρώπη των λαών, του σοσιαλισμού.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ