Σάββατο 18 Μάη 2019 - Κυριακή 19 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ενοχλήθηκαν

Ενοχλήθηκαν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής από τη μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ στον Αγιο Παντελεήμονα της Αθήνας την προηγούμενη Κυριακή. Σε ανάρτησή τους στο διαδίκτυο φωτογραφίζουν την αφίσα της συγκέντρωσης και χυδαιολογούν σε βάρος ενός από τους ομιλητές, του υποψήφιου ευρωβουλευτή του Κόμματος Αχμετ Μουσταφά. Είναι γνωστό ότι για λογαριασμό των αφεντικών τους, τα μαντρόσκυλά τους, οι φασίστες εγκληματίες, θέλουν τους μετανάστες φοβισμένους, μακριά από την πάλη και τη διεκδίκηση, ώστε να τους εκμεταλλεύονται ακόμα περισσότερο. Γι' αυτό τους κάθεται στο στομάχι η υποψηφιότητα με το ΚΚΕ ενός νέου μετανάστη, αγωνιστή εργαζόμενου και μάλιστα γνωστού για τη συνδικαλιστική του δράση στον κλάδο του Εμπορίου. Στους εγκληματίες αυτούς, που την περίοδο αυτή δίνουν τα ρέστα τους σε μηχανορραφίες και συνδιαλλαγές για να «πέσουν στα μαλακά», ενόψει της ολοκλήρωσης της δίκης, η απάντηση θα δοθεί με ένα ισχυρό ΚΚΕ. Για να ξηλωθούν από την τρίτη θέση, να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν σε χώρους δουλειάς και γειτονιές!

Αλλα λόγια

Να απαντήσει στην αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» ότι ο δήμος Κορωπίου θέτει ως προϋπόθεση «το νήπιο να μιλάη (sic) ελληνικά» για την εγγραφή του σε παιδικό σταθμό, επιχειρεί η αρμόδια υπηρεσία του δήμου. Με διάφορες επιστημονικοφανείς αρλούμπες, προσπαθεί μάταια να πείσει ότι πίσω από την απαράδεκτη αυτή προϋπόθεση εγγραφής στους παιδικούς σταθμούς, δεν υπάρχει καμία ρατσιστική αντίληψη, ούτε κάποια πρόθεση αποκλεισμού των μεταναστόπουλων.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Το λιγότερο που έχουν να κάνουν οι υπηρεσίες του δήμου, είναι να αφαιρέσουν τώρα από το έντυπο της αίτησης τον συγκεκριμένο απαράδεκτο όρο, ο οποίος, σημειωτέον, λειτουργεί και αποτρεπτικά για εκείνες τις οικογένειες που έχουν νήπια, αλλά το παιδί τους δεν «μιλάη» ελληνικά, οπότε δεν απευθύνονται καν για εγγραφή στον παιδικό σταθμό. Ολα τα υπόλοιπα, περί «γλωσσικού κώδικα επικοινωνίας» που είναι αναγκαίος «για την προσωπική ασφάλεια του νηπίου και την ομαλή συμμετοχή του στα δρώμενα της καθημερινότητας των σταθμών» είναι αστεία, αν όχι προκλητικά, ειδικά όταν ακούγονται από στόμα παιδαγωγών.

Προσχήματα

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), με αφορμή μια εργατική διαφορά για υπερωρίες, απεφάνθη ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ «οφείλουν να επιβάλλουν στους εργοδότες την υποχρέωση να εφαρμόζουν αντικειμενικό, αξιόπιστο και ευχερώς προσβάσιμο σύστημα μέτρησης του ημερήσιου χρόνου εργασίας κάθε εργαζόμενου». Προς τούτο, επικαλείται ειδικότερα την Οδηγία 2003/88/ΕΚ, που καθορίζει τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας και η οποία τίναξε στον αέρα το 8ωρο, 5ήμερο, 40ωρο για εκατομμύρια εργαζόμενους στην ΕΕ, προσαρμόζοντας γενικά τον εργάσιμο χρόνο στις ανάγκες της καπιταλιστικής παραγωγής και κερδοφορίας. Επικαλούνται δηλαδή μια Οδηγία που αποτελεί το θεμέλιο της «ευελιξίας», καθώς επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επεκτείνουν τον ημερήσιο χρόνο εργασίας μέχρι και στις 13 ώρες (!) για μεγάλα χρονικά διαστήματα μέσα στο χρόνο, απαλλάσσοντας έτσι τις επιχειρήσεις από το επιπλέον κόστος της υπερωριακής απασχόλησης, την ώρα που ο εργαζόμενος επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο στην υγεία του, απορρυθμίζεται η προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική του ζωή. Με πρόσχημα, επομένως, την καταγραφή των υπερωριών, για την προστασία τάχα των εργαζομένων, γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιηθεί στις συνειδήσεις τους η αντεργατική Οδηγία και συνολικά το πλαίσιο της «ευελιξίας», ενώ κανένας περιορισμός δεν προκύπτει για την εργοδοσία, η οποία έχει στα χέρια της ανεξάντλητες επιλογές από το αντεργατικό οπλοστάσιο για να μην πληρώσει τελικά την υπερωρία. Με αυτές τις αλήθειες ως κριτήρια, για τον πραγματικό ρόλο της ΕΕ, πρέπει οι εργαζόμενοι να πάνε στην κάλπη την επόμενη Κυριακή και να δώσουν δύναμη στο ΚΚΕ, παραμερίζοντας τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΕΕ και των κομμάτων της, που κάνουν το μαύρο άσπρο για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της.

Χοντρό «deal»

Τεράστια ερωτήματα για το παρασκηνιακό παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη προκαλεί δημοσίευμα εφημερίδας («Εστία») την Παρασκευή, που αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταφέρει πρόταση στην Τουρκία για τη διευθέτηση του Κυπριακού η οποία περιλαμβάνει την κατοχύρωση του ρόλου του ΝΑΤΟ και τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατ. Μεσογείου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση πρότεινε στην Τουρκία να αποδεχτεί τους αναγκαίους συμβιβασμούς στην κατεύθυνση διευθέτησης του Κυπριακού και να αποσύρει τα στρατεύματά της από το νησί, όπου την «ασφάλεια» θα αναλάβει το ΝΑΤΟ! Από την πλευρά τους, οι «δυτικές» δυνάμεις που μετέχουν στο ενεργειακό κονσόρτσιουμ για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής θα συμφωνήσουν να βάλουν και την Τουρκία στο παιχνίδι. Το προτεινόμενο «deal» έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία για τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Απ' αυτή τη σκοπιά, αν ισχύουν όσα αναφέρει το δημοσίευμα, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση παίζει ρόλο «αγγελιαφόρου» προς την Τουρκία, κομίζοντας ένα σχέδιο που διαμορφώθηκε σε ...πολύ ψηλά πατώματα. Επιβεβαιώνει δηλαδή και μ' αυτόν τον τρόπο το ρόλο του «μεντεσέ» σε επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, καθώς ενισχύεται η βεβαιότητα ότι το Κυπριακό (και το Αιγαίο) αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου παζαριού των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με την Τουρκία, και επομένως οι «λύσεις» που βρίσκονται στο τραπέζι δεν μπορούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και των άλλων λαών της περιοχής. Και μια και το 'φερε η κουβέντα, ας απαντήσει η κυβέρνηση: Τι σχέδια κομίζει ο Τσίπρας στον Ερντογάν κάθε φορά που συναντιούνται, σχετικά με το Αιγαίο;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 18 Μάη

1932 Κηρύσσεται πανελλαδική απεργία των ΤΤΤ, που διαρκεί τέσσερις μέρες. Από την πρώτη κιόλας μέρα της απεργίας η κυβέρνηση Βενιζέλου απαντά με απολύσεις όσων πρωτοστάτησαν στην οργάνωσή της, ενώ δίνει εντολή στο Σύνταγμα Τηλεγραφητών του στρατού να αναλάβει τις θέσεις των απεργών. Τελικά και παρά την έντονη δράση της Πανυπαλληλικής (στην οποία δραστηριοποιούνταν οι ταξικές δυνάμεις), η ρεφορμιστική ηγεσία των ΤΤΤ πρόδωσε την απεργία, που λύθηκε χωρίς αποτέλεσμα. Σύντομα οι συσχετισμοί θα άλλαζαν και οι «Τριατατικοί» θα αναδεικνύονταν σε ένα από τα πιο ισχυρά και μαχητικά συνδικάτα (μέσα από το οποίο έδρασε και ο κατόπιν ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης).

1941 Από τη Φολέγανδρο δραπετεύουν περίπου 120 κομμουνιστές εξόριστοι. Ανάμεσά τους οι Γ. Ερυθριάδης, Γ. Τρικαλινός και Π. Καραγκίτσης (Σίμος).

1966 Διάσκεψη των χωρών της Ευρώπης και ταυτόχρονη διάλυση του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας προτείνει η ΕΣΣΔ.

1993 Στο δεύτερο δημοψήφισμα στη Δανία για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το 56,8% ψηφίζει «ναι» και το 43,2% ψηφίζει «όχι». Το αποτέλεσμα επιφέρει ένα στεναγμό ανακούφισης από τους αρχιτέκτονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είχαν πέσει πάνω στους Δανούς για να τους μεταπείσουν, μετά το αποτέλεσμα του πρώτου δημοψηφίσματος που είχε γίνει στις 3 Ιούνη του 1992. Σ' εκείνο το δημοψήφισμα, το 50,7% είχε ψηφίσει «όχι» στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Κυριακή 19 Μάη

1824 Γεννιέται ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, πολιτικός και πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1890 Γεννιέται ο Χο Τσι Μινχ (ψευδώνυμο του Νγκουέν Τατ Τχαν), επιφανής προσωπικότητα του βιετναμέζικου και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Μετά τη νίκη της επανάστασης, τον Αύγουστο του 1945, εκλέχτηκε πρωθυπουργός και στη συνέχεια Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ. Υπό την καθοδήγησή του, ο λαός του Βιετνάμ διεξήγαγε το σκληρό αγώνα κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ και κατήγαγε περιφανή νίκη. Πέθανε το 1969.

1895 Πεθαίνει ο Κουβανός ποιητής και φιλόσοφος επαναστάτης Χοσέ Μαρτί, ηγέτης του κινήματος της ανεξαρτησίας της Κούβας από τους Ισπανούς αποικιοκράτες.

1925 Γεννιέται ο Μάλκολμ Χ (Μάλκολμ Λιτλ το πραγματικό όνομά του, Ελ Χάτζι Μαλίκ Ελ Σαμπάζ το μουσουλμανικό του), ο Αμερικανός μουσουλμάνος ηγέτης και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δολοφονήθηκε στις 21 Φλεβάρη 1965.

1929 Δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» ανακοίνωση της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας που καταγγέλλει τη δολοφονία από την αστυνομία του Γραμματέα του ΚΚ Γιουγκοσλαβίας και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς Ντιούρο Ντιάκοβιτς και του Γραμματέα της Εργατικής Βοήθειας Γιουγκοσλαβίας Νικόλα Χετσίμοβιτς.

1934 Εγκαθιδρύεται στη Βουλγαρία με πραξικόπημα στρατιωτική - φασιστική δικτατορία.

1960 Η κυβέρνηση Καραμανλή στήνει σειρά δικών στα έκτακτα Στρατοδικεία, με κατηγορούμενους στελέχη του ΚΚΕ. Στο εδώλιο κάθονται στελέχη και μέλη του Κόμματος, με την κατηγορία ότι «δραπετεύσαντες εις το σιδηρούν παραπέτασμα επεδίδοντο εις την συγκέντρωσιν πληροφοριών στρατιωτικής φύσεως και την δι' ασυρμάτων μετάδοσίν τους εις την ηγεσίαν του ΚΚΕ και την βουλγαρικήν υπηρεσίαν πληροφοριών». Ανάμεσά τους και ο Χαρίλαος Φλωράκης. Τη νύχτα της 19ης προς την 20ή Μάη, το Στρατοδικείο καταδικάζει σε ισόβια τους Χαρίλαο Φλωράκη, Κώστα Λουλέ, Κυριάκο Τσακίρη, Μήτσο Δάλλα, Γιώργο Κουτρούκη και την Πολυξένη Χρυσοχοΐδου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org