Σάββατο 18 Μάη 2019 - Κυριακή 19 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ενώνονται με κάθε πιθανό και απίθανο συνδυασμό ενόψει εκλογών

Μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να διαπιστώσει και ο πιο δύσπιστος πόσο κάλπικες είναι οι «διαχωριστικές γραμμές» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αποτελούν τα ψηφοδέλτια που έχουν συγκροτήσει ενόψει των εκλογών της 26ης Μάη οι παραπάνω δυνάμεις. Ειδικά οι συνδυασμοί για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές αποτελούν περιβόλι, με τη στήριξη που παρέχουν τα κόμματα του κεφαλαίου με τεράστια ευκολία στους ίδιους υποψηφίους, με τα ανακατέματα και τα σούρτα - φέρτα, τα κάθε είδους αλισβερίσια που συμβαίνουν μεταξύ τους. Σε τοπικό επίπεδο, οι οργανώσεις των αστικών κομμάτων αντιγράφουν αυτό που είδαμε να συμβαίνει στη Βουλή με τις μεταγραφές ανάμεσά τους, κι αυτό που αποτυπώνεται είναι ότι όλοι πάνε με όλους. Αλλωστε, βάση για κάτι τέτοιο υπάρχει και ακούει στο όνομα «επιχειρηματική λειτουργία των δήμων», υλοποίηση σε τοπικό επίπεδο της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων, μέσω της εφαρμογής των αναδιαρθρώσεων του «Καλλικράτη», του «Κλεισθένη» κ.ο.κ.

Τα δεκάδες παραδείγματα συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ με κάθε «καρυδιάς καρύδι» σε τοπικό επίπεδο, όπου δείχνει να εμπιστεύεται οποιονδήποτε μπορεί να βγάλει τη βρώμικη δουλειά, είναι πολύ χαρακτηριστικά και, εκτός όλων των άλλων, κατεδαφίζουν και ό,τι έχει μείνει όρθιο από το χάρβαλο που ονομάζει «προοδευτική συμμαχία» κόντρα στο «παλιό», τη «δεξιά» κ.ο.κ.

Διατηρώντας ανοιχτούς ...διαύλους

Στο δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον νυν δήμαρχο Χρ. Βρεττάκο. Καθώς φαίνεται, όμως, για να συντηρούνται και οι «δίαυλοι» με άλλες «δυνάμεις», που συμπτωματικά - όπως και σε άλλες πόλεις - συγγενεύουν με τον ακροδεξιό χώρο, η υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπακώστα (πρόσφατη μεταγραφή από τη ΝΔ) δίνει στήριξη στον υποψήφιο δήμαρχο Φίλιππο Καμπούρη, ο οποίος περιλαμβάνει διάφορα ακροδεξιά στοιχεία στο ψηφοδέλτιό του. Πρόκειται για τηλεοπτικό παραγωγό, γνωστό για τα τηλεσκουπίδια που έχει βγάλει κατά καιρούς στον αέρα, όπως τα αποκρουστικά ριάλιτι ξεκατινιάσματος μπροστά στις κάμερες. Η ίδια υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει στον Γέρακα την Ραχήλ Μακρή. Θυμίζουμε ότι η τελευταία έχει περάσει και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τους ΑΝΕΛ και είναι γνωστή για τα ακροδεξιά και ξενοφοβικά της παραληρήματα. Πρόσφατες είναι οι αντιδράσεις της για τη φιλοξενία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε δομή στην περιοχή του Γέρακα, κάνοντας μάλιστα αναφορές στη «νεοθωμανική απειλή» που μέσω προσφυγόπουλων και εικόνων με μπούργκες στέλνει «υποσυνείδητα μηνύματα», και άλλες τέτοιες ομορφιές. Στον Γέρακα παίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο παιχνιδάκι, όπως και στο Κερατσίνι: Το κόμμα τους έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει κάποιον υποψήφιο και μια από τις υπουργούς του στηρίζει ένα φρούτο της ακροδεξιάς, ώστε όλοι να είναι ικανοποιημένοι και κυρίως να μένουν ανοιχτοί χρήσιμοι δίαυλοι... Δεν πέρασε, άλλωστε, πολύς καιρός από όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργαζόταν με τους ΑΝΕΛ.

Στη γειτονική πόλη του Κερατσινίου, Νίκαια - Ρέντη, ο σημερινός δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Γ. Ιωακειμίδης, πρόσφατα ανακοίνωνε σε συνέντευξή του και μάλιστα καμαρωτός ότι στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ. Δηλαδή δεν υπάρχει κόμμα που να έχει ψηφίσει και να έχει εφαρμόσει μνημόνια, που να μην τον στηρίζει. Ολοι αυτοί προφανώς κάτι θα ξέρουν. Αλλωστε, πρόκειται για τον δήμαρχο που έχει πιάσει το «νόημα» και έχει απογειώσει τα δημοτικά τέλη στους κατοίκους, την ίδια στιγμή που απαλλάσσει μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι εδρεύουν στην πόλη.

«Προοδευτικά μέτωπα» στην πράξη

Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που αποδεικνύουν πόσο κούφιες είναι οι προοδευτικές κραυγές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτή του Νότιου Αιγαίου. Εκεί το κυβερνών κόμμα δεν στηρίζει κάποιο από τα στελέχη του στην Περιφέρεια ή στους δήμους της Δωδεκανήσου και προτιμάει να δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στο δήμο της Ρόδου στηρίζει τον σημερινό αντιδήμαρχο της στηριγμένης από τη ΝΔ δημοτικής αρχής, ο οποίος μάλιστα ήταν υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ το 2012 και μετέπειτα επικεφαλής του ψηφοδελτίου των ΑΝΕΛ... Το παραπάνω προοδευτικό ξέσπασμα μεταφέρεται και στην Κω, όπου ο επικεφαλής του συνδυασμού που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ στο ψηφοδέλτιό του συμμετέχουν κάμποσα στελέχη και της ΝΔ.

Για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τον ίδιο υποψήφιο, σε έναν συνδυασμό που συμμετέχουν και τοπικά στελέχη της ΝΔ, που μάλλον δεν είναι της «νεοφιλελεύθερης γραμμής» και γι' αυτό δεν ενοχλούν τους ΣΥΡΙΖΑίους... Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ένας από τους παραπάνω διαγράφηκε από τη ΝΔ. Τα σούρτα - φέρτα συνεχίζονται, με τον πρώην υποψήφιο δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 σήμερα να έχει μεταπηδήσει στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο της ΝΔ...

Με την «Εθνική» του κεφαλαίου

Ενα παράδειγμα ακόμα έρχεται από την Κρήτη. Εκεί ο σημερινός περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος, Στ. Αρναουτάκης, στηρίζεται επίσημα από το ΠΑΣΟΚ και παράλληλα περιλαμβάνει κάμποσα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο συνδυασμό του, ο οποίος ονομάζεται μάλιστα «Εθνική Κρήτης». Εκεί, εκτός από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκουμε και υποψηφίους προερχόμενους από τη ΝΔ, με έναν από αυτούς να έχει περάσει και από τους ΑΝΕΛ.

Η διακομματική αυτή συνεργασία βρίσκει έκφραση και στο Ηράκλειο, με τον συνδυασμό του απερχόμενου δημάρχου να περιλαμβάνει στελέχη όλων των κομμάτων στις γραμμές του (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ). Στα δε Χανιά, στον «χρισμένο» από τη ΝΔ συνδυασμό συμμετέχουν αρκετοί αντιδήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ σε προηγούμενες διοικήσεις. Οσο για την απερχόμενη δημοτική αρχή; Εκεί ενώνονται πάλι όλοι (ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), με τον επικεφαλής τους να είναι από τους πιο τακτικούς συνομιλητές του πρέσβη των ΗΠΑ, με φόντο την αναβαθμισμένη βάση της Σούδας.

Παρόμοια ανακατέματα της τράπουλας έρχονται από την Πελοπόννησο. Εκεί ο Π. Τατούλης, νυν περιφερειάρχης, παραδοσιακό στέλεχος της ΝΔ (πρώην βουλευτής και υπουργός της), στις προηγούμενες εκλογές είχε στηριχτεί από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ στις προ-προηγούμενες από ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. Τώρα στηρίζεται από τον μέχρι πρότινος συνεργάτη του ΣΥΡΙΖΑ Π. Καμμένο, αλλά και από την σημερινή υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παπακώστα! Οσο για τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, Γ. Δέδε; Κινούμενος κι αυτός προφανώς στον «αστερισμό» της «προοδευτικής συμμαχίας», έχει διατελέσει αντιπεριφερειάρχης με τον Π. Τατούλη όταν ο συνδυασμός είχε στηριχθεί από ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. το 2010...

Στη Δυτική Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη εδώ και καιρό ανακοινώσει ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, παραδοσιακού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που έχει υπηρετήσει με συνέπεια τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Στη δε Θεσσαλία, η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, αφού στηρίζουν κοινό υποψήφιο περιφερειάρχη αλλά και υποψήφιους δημάρχους σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ενώ συνεργασία υπάρχει και σε μια σειρά άλλων δήμων.

Στο μεταξύ, στην Πύλη Τρικάλων, τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποθεώνουν, αν και «δεν στηρίζουν επίσημα», τον δήμαρχο που στηρίζεται από τη ΝΔ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ανακοίνωσε ως υποψήφιά του τοπικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, και μάλιστα την πρώτη σε ψήφους της φασιστικής συμμορίας τον Γενάρη του 2015. Μετά την κατακραυγή ο υποψήφιος της ΝΔ και (ανεπίσημα) του ΣΥΡΙΖΑ παρίστανε ότι δεν γνώριζε το παρελθόν της χρυσαυγίτισσας...

Στην Αττική, μία από τις πιο χαρακτηριστικές συμπράξεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ εμφανίστηκε στο δήμο Φυλής. Εκεί, ο επί χρόνια εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον νυν δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο Χρ. Παππού, που είναι γνωστό ότι στηρίζεται παραδοσιακά από τη ΝΔ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυτοί είναι(2023-10-16 00:00:00.0)
«Κολιγιές» ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ(2014-05-03 00:00:00.0)
Εδωσε σκληρή μάχη κόντρα στο αντι-ΚΚΕ μπλοκ(2010-11-15 00:00:00.0)
Ο Γ. Δημαράς της Πάτρας κοινός υποψήφιος ΣΥΝ - ΛΑ.Ο.Σ. και στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ(2010-11-06 00:00:00.0)
«Νίκες» υπό την αιγίδα του ΠΑΣΟΚ...(2006-10-18 00:00:00.0)
Δημιουργούν σύγχυση ακόμη και για το... δήμαρχο Καισαριανής!(2002-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ