Σάββατο 18 Μάη 2019 - Κυριακή 19 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ
ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ ΠΡΟΣΟΧΗ!
Παίρνουμε έγκαιρα όλα τα μέτρα για να μη χαθεί καμία κόκκινη ψήφος!

Χρήσιμες πληροφορίες και διευκρινίσεις ενόψει των εκλογών της επόμενης Κυριακής 26 Μάη

Eurokinissi

Στην τελική ευθεία προς την 26η Μάη και την αναμέτρηση για Ευρωκοινοβούλιο, Περιφέρειες και δήμους, είναι ανάγκη να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από τους ψηφοφόρους του Κόμματος ώστε να μη χαθεί ούτε μία ψήφος που θα μπορούσε να ενισχύσει τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Πρώτα απ' όλα, χρειάζεται ΟΛΟΙ να δουν ΕΓΚΑΙΡΑ πού ψηφίζουν, μπαίνοντας στη σχετική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών (http://eklogesapps.ypes.gr/eea/eea.htm).

Ιδιαίτερα οι ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ θα πρέπει επιπλέον να εξασφαλίσουν έγκαιρα τη μετακίνησή τους στον τόπο όπου ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Θυμίζουμε ότι ετεροδημότης θεωρείται:

α) Οποιος διαμένει σε διαφορετικό δήμο από εκείνον όπου είναι γραμμένος στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους. Παράδειγμα: Αν κάποιος κατοικεί στην Αθήνα και είναι εγγεγραμμένος στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της Χαλκίδας (όπου έχει γεννηθεί ή κατάγεται κ.λπ.), για να ψηφίσει σε όλες τις εκλογές (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και βουλευτικές, όποτε γίνουν) θα πρέπει να πάει στη Χαλκίδα.

β) Οσοι είναι όπως οι παραπάνω, αλλά έχουν γραφτεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του δήμου όπου διαμένουν. Παράδειγμα: Κάποιος διαμένει στην Αθήνα, είναι γραμμένος στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου Βόλου (όπου έχει γεννηθεί ή κατάγεται κ.λπ.), αλλά έχει γραφτεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του δήμου Αθήνας και άρα μπορεί να ψηφίσει στην Αθήνα.

-- Για τις επικείμενες εκλογές (26/5/2019) σ' αυτήν την κατηγορία (β) ανήκουν:

1) Οσοι έχουν υποβάλει σχετική αίτηση έως τις 28/2/2019.

2) Οσοι είχαν γραφτεί ως ετεροδημότες στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους τα προηγούμενα χρόνια (είτε ψήφισαν είτε όχι σε προηγούμενες εκλογές) και δεν ανακάλεσαν την αίτησή τους ώστε να διαγραφούν από αυτούς μέχρι τις 28/2/2019.

Δηλαδή, η ιδιότητα του ετεροδημότη ισχύει για όσο χρόνο δεν ανακαλεί την αίτησή του αυτός που την υποβάλλει, ώστε να διαγραφεί από τους ειδικούς καταλόγους των ετεροδημοτών.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

-- Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες της κατηγορίας (β) στις προσεχείς εκλογές;

Στις ευρωεκλογές της 26/5/2019 οι ετεροδημότες ψηφίζουν υποχρεωτικά και αποκλειστικά στο δήμο της διαμονής τους, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους όπου έχουν γραφτεί.

Στο δήμο αυτό δεν μπορούν να ψηφίσουν για τις τοπικές (περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές) εκλογές.

Στις προσεχείς τοπικές εκλογές (δημοτικές, περιφερειακές) της 26/5/2019 ψηφίζουν υποχρεωτικά στο δήμο όπου είναι γραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους και θα πρέπει να μετακινηθούν έως εκεί.

Ο ετεροδημότης της κατηγορίας (β) μπορεί να ψηφίσει στον τόπο κατοικίας του ΜΟΝΟ για τις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, ΟΧΙ για τις τοπικές εκλογές.

ΔΗΛΑΔΗ οι ετεροδημότες:

  • Στο δήμο της διαμονής τους, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους όπου έχουν γραφτεί ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ τις ευρωεκλογές της 26/5/2019.
  • Στο δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ τις τοπικές και περιφερειακές της 26/5/2019 και θα πρέπει να μετακινηθούν έως εκεί.

Παράδειγμα:

Κάποιος είναι γραμμένος στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου Βόλου (όπου έχει γεννηθεί ή από όπου κατάγεται κ.λπ.) και διαμένει στην Αθήνα, όπου έχει γραφτεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του δήμου Αθήνας. Αυτός στις εκλογές της 26/5/2019 υποχρεώνεται να ψηφίσει:

  • Στην Αθήνα μόνο για τις ευρωεκλογές και ΟΧΙ για τις περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.
  • Στον Βόλο μόνο για τις περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές και ΟΧΙ για τις ευρωεκλογές.

Για να πέσει λοιπόν στα σίγουρα η ψήφος στο ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, θα πρέπει ο ετεροδημότης του συγκεκριμένου παραδείγματος:

  • Είτε να ψηφίσει το πρωί της Κυριακής για ευρωεκλογές στην Αθήνα, και στη συνέχεια να ταξιδέψει μέχρι τον Βόλο για να ψηφίσει τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε περιφερειακές και τοπικές εκλογές,
  • Είτε, αν βρίσκεται ήδη στον Βόλο, αφού ψηφίσει για τις τοπικές εκλογές να φροντίσει για την έγκαιρη επιστροφή του στην Αθήνα, ώστε να ψηφίσει το Κόμμα και στις ευρωεκλογές.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ