Σάββατο 18 Μάη 2019 - Κυριακή 19 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ
Με ψήφο στο ΚΚΕ, οι γυναίκες λένε «όχι» στην ΕΕ, «ναι» στην πάλη για σύγχρονα δικαιώματα

Αποσπάσματα από τις ομιλίες της Λουίζας Ράζου και της Χριστίνας Σκαλούμπακα, υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, σε συγκεντρώσεις γυναικών

Από τη συγκέντρωση στην Πετρούπολη
Από τη συγκέντρωση στην Πετρούπολη
Να σταθούν με ενιαίο κριτήριο μπροστά στις τρεις κάλπες, των ευρωεκλογών, των περιφερειακών και των δημοτικών εκλογών, κάλεσε τις γυναίκες η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής, μιλώντας το Σάββατο 12/5 σε συγκέντρωση με θέμα «Οι γυναίκες πρώτες στον αγώνα για δυνατό ΚΚΕ παντού!», στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πετρούπολης. Στη σύσκεψη μίλησε επίσης ο Βαγγέλης Σίμος, δήμαρχος της πόλης και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Η έφοδος της αντεπίθεσης των εργαζόμενων γυναικών για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και κυρίως μια άλλη κοινωνία, που θα ικανοποιεί τις ανάγκες τις δικές τους και της οικογένειάς τους, είναι μπροστά μας», τόνισε η Λ. Ράζου και ξεκαθάρισε ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες θα είναι όπλο για να δοθούν από καλύτερη θέση οι μάχες της επόμενης μέρας σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα. «Θα υπάρχει μια ισχυρή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, που θα φέρνει τα προβλήματα των γυναικών, των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, των ανέργων, στο προσκήνιο της αντιπαράθεσης. Μέσα κι έξω από τη Βουλή, στην Περιφέρεια, στους δήμους, παντού», επισήμανε.

«Κάντε μέτρο το πώς έχει εξελιχθεί η ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας όλη την προηγούμενη δεκαετία της κρίσης, ποιος έχασε και πλήρωσε το μάρμαρο όλα αυτά τα χρόνια, είτε ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, είτε ήταν συμμαχικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ κι από κοντά των άλλων, είτε του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια», προέτρεψε τις γυναίκες.

Από την εκδήλωση της ΤΟ Κατασκευών
Από την εκδήλωση της ΤΟ Κατασκευών
Στην κατεύθυνση αυτή, υπενθύμισε, «το μάρμαρο το πλήρωσε ο λαός, η εργατική - λαϊκή οικογένεια» και πιο πολύ οι γυναίκες, «με την έννοια ότι μια σειρά θετικές διακρίσεις υπέρ των γυναικών, που είχαν κατακτηθεί με αγώνες τις προηγούμενες δεκαετίες και τα προηγούμενα χρόνια, στο όνομα της αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης πάρθηκαν πίσω». Και αφού πλήρωσε το μάρμαρο της κρίσης, «θέλουν τώρα να βάλουν το λαό να πληρώσει τα σπασμένα της καπιταλιστικής ανάπτυξης», σχολίασε.

Στηλιτεύοντας την προεκλογική κοροϊδία που ξετυλίγεται αυτό το διάστημα, η Λ. Ράζου υπογράμμισε τη «μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων από τις δήθεν παροχές που κάνει η κυβέρνηση». Στάθηκε ιδιαίτερα στο παράδειγμα του ψευτοεπιδόματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους συνταξιούχους, ξεκαθαρίζοντας πως «αυτό για το οποίο πάλεψαν οι συνταξιούχοι, οι γυναίκες συνταξιούχοι, όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν ήταν να πάρουν αυτό το επίδομα. Ηταν για να πάρουν 13η και 14η σύνταξη, να πάρουν πίσω όλα τα κλεμμένα, τις 20 περικοπές που τους έχουν κάνει, να καταργηθεί ο κατάπτυστος νόμος του Κατρούγκαλου που πετσοκόβει τις συντάξεις και τις κάνει επιδόματα, και ένα σωρό άλλα».

Την ίδια στιγμή που για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους περισσεύει η κοροϊδία, η κυβέρνηση προχωρά σε γενναίες παροχές στο κεφάλαιο, όπως η «εθελοντική» φορολογία των εφοπλιστών, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, τα υπερπλεονάσματα για τα οποία στραγγίζει το λαό.

«Αυτό που θα κάνει την πραγματική διαφορά είναι το ποσοστό του ΚΚΕ. Διότι όποιος και να είναι κυβέρνηση, αυτό που χρειάζεται ο λαός είναι να έχει ένα ισχυρό ΚΚΕ μαζί του, για να μπορέσει να παλεύει, να διεκδικεί, να ανοίξει και την προοπτική. Γιατί η προοπτική δεν είναι μονάχα να αντιπαλεύουμε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα είναι πάνω τη μία ή την άλλη φορά, που θα καταφέρνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να αποσπά τη λαϊκή πλειοψηφία. Το ζήτημα είναι να συγκεντρωθούν εκείνες οι απαραίτητες κοινωνικές δυνάμεις οι οποίες θα διαμορφώσουν τη δική τους συμμαχία, να αντιπαρατεθούν με το αστικό πολιτικό σύστημα, να συγκρουστούν, να διαμορφώσουν προϋποθέσεις ο εργαζόμενος λαός να πάρει την πλειοψηφία για λογαριασμό του».

«Αυτή η προοπτική δεν είναι έξω από την πραγματικότητα, είναι πολύ ρεαλιστική. Είναι βεβαίως αρνητικός ο συσχετισμός δυνάμεων, αλλά η ανθρωπότητα θα πάει μπροστά, δεν γίνεται ούτε να πηγαίνει προς τα πίσω, ούτε να βυθίζεται στο τέλμα των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών οικονομιών, ούτε να είναι οι λαοί έρμαια των πολέμων, των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών τους». Σε αυτήν την υπόθεση κάλεσε τις γυναίκες να συμβάλουν αποφασιστικά, μεταφέροντας πλατιά το μήνυμα του ΚΚΕ και μετατρέποντάς το σε κόκκινα ψηφοδέλτια και στις τρεις κάλπες.

Ενταγμένες στη στρατηγική της ΕΕ η «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ και η «βιώσιμη ανάπτυξη» της ΝΔ

Σε εκδήλωση του Τομέα Κατασκευών της ΚΟ Αττικής, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ στον αντίποδα της πολιτικής της ΕΕ για τις γυναίκες», μίλησε την περασμένη Τρίτη η Χριστίνα Σκαλούμπακα, υποψήφια ευρωβουλευτής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

«Τα κόμματα που υπηρετούν την πολιτική της ΕΕ, εδώ και καιρό έχουν αρχίσει έναν επικοινωνιακό βομβαρδισμό στήνοντας ένα κάλπικο δίπολο για να παραπλανήσουν άλλη μια φορά το λαό», σημείωσε η Χρ. Σκαλούμπακα και πρόσθεσε: «Ομως το πραγματικό δίλημμα για τις εργαζόμενες γυναίκες, τις άνεργες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις συνταξιούχους, που αφορά τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους, είναι το εξής: Θα επιτρέψουμε με την ψήφο μας στα κόμματα που ευθύνονται για το τσάκισμα της ζωής μας να αναβαθμιστούν και να συνεχίσουν χωρίς εμπόδια στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο που μας έφερε ως εδώ, ή θα αντεπιτεθούμε ενάντια στην ΕΕ και την πολιτική της, ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις τους, οργανώνοντας την πάλη για μια αξιοπρεπή ζωή σύμφωνα με τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, στον 21ο αιώνα;».

Αναφερόμενη στις διακηρύξεις της ΕΕ για την «ισότητα των φύλων» και την προσπάθεια να παρουσιαστεί η ένωση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων ως «σύμμαχος» των γυναικών και «υπερασπιστής» τάχα των δικαιωμάτων τους, με στόχο τη χειραγώγηση της σκέψης, της στάσης και βέβαια και της ψήφου τους, εξήγησε ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική: «Η πολιτική της ΕΕ για τις γυναίκες εντάσσεται στη συνολικότερη στρατηγική της. Εχει στόχο την ένταση της εκμετάλλευσης και καταπίεσης των εργαζόμενων γυναικών ως μέσο για την αύξηση της κερδοφορίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών κολοσσών. Και αυτός ο στόχος είναι ενιαίος είτε εντάσσεται στη "δίκαιη ανάπτυξη" που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε στη "βιώσιμη ανάπτυξη" που επικαλείται η ΝΔ, είτε σε οποιαδήποτε "ανάπτυξη" στο πλαίσιο της καπιταλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Στο πλαίσιο αυτής της «ανάπτυξης», επισήμανε, οι γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πραγματική εργασιακή ζούγκλα, «που τις υποχρεώνει να περιπλανώνται μεταξύ βραχυχρόνιας εργασίας και μακροχρόνιας ανεργίας, που τις υποχρεώνει να εργάζονται με "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις και να είναι πρωταθλήτριες στη μερική απασχόληση, στην εκ περιτροπής εργασία, αλλά και στην ανασφάλιστη εργασία, που τις υποχρεώνει να εργάζονται χωρίς δικαιώματα, με "μπλοκάκι", αδήλωτη εργασία ή με ολιγόμηνες συμβάσεις που τους στερούν τις άδειες και τα επιδόματα».

Οσον αφορά τον κλάδο των Κατασκευών, αναφέρθηκε στο χαρακτηριστικό παράδειγμα της «ευέλικτης» εργασίας με «μπλοκάκι», μια εργασιακή σχέση που φορτώνει στις ίδιες τις εργαζόμενες την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, τους στερεί άδειες, υπερωρίες, προστασία από την απόλυση και την ανεργία. «Για τις μητέρες τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα», σχολίασε, καθώς «δεν δικαιούνται άδεια μητρότητας, επιδόματα, μέτρα ασφαλείας για τις έγκυες, τις λεχώνες, τις γαλουχούσες», ενώ «δεν έχουν ούτε την τυπική νομοθετική προστασία από την απόλυση ή τη μεταβολή των όρων εργασίας λόγω εγκυμοσύνης».

«Οι γυναίκες μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα και να ξεκαθαρίσουν ότι πραγματικά προοδευτικό είναι η συμμετοχή στην ταξική πάλη για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, που καταπνίγονται στην καπιταλιστική οικονομία, είναι η πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου», τόνισε η Χρ. Σκαλούμπακα. «Η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού μπορεί να προσδώσει νέα πνοή και δύναμη στη λαϊκή πάλη για την απαλλαγή της εργαζόμενης και άνεργης γυναίκας από την ανασφάλεια, το άγχος, τη ζωή με υποχρεώσεις, χωρίς δικαιώματα», πρόσθεσε και κάλεσε τις γυναίκες «να πουν ένα μεγάλο "όχι" στην ΕΕ και ένα μεγάλο "ναι" στα δικαιώματά τους», να κάνουν την πραγματική διαφορά ενισχύοντας το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ