Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Χωρίς όρους η προβολή των υποψηφίων

Στη... βούληση των καναλαρχών επαφίεται η εφαρμογή των όρων προβολής των υποψηφίων βουλευτών κατά την προεκλογική περίοδο, καθώς η κυβέρνηση δε δείχνει διατεθειμένη να επιβάλει το σεβασμό στους δικούς της νόμους. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χτες ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Ν. Αλιβιζάτος, διεφάνη πως η κυβέρνηση έχει δεδομένη την καταστρατήγηση του νόμου από τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ, καθώς ήδη υποψήφιοι βουλευτές παραβιάζουν το όριο των εμφανίσεών τους στους σταθμούς. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, επιβεβαιώνει και το περιεχόμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την προβολή των κομμάτων με την οποία περιορίστηκε σημαντικά ο δωρεάν χρόνος που υποχρεούνται να παραχωρήσουν τα κανάλια για το σκοπό αυτό, ώστε να μη χάσουν σε εμπορική διαφήμιση.

«Είναι προφανές ότι οι εκλογές είναι φιλικές, δε θέλουμε να είναι στρατοδικείο, αλλά απ' την άλλη μεριά υπάρχουν και κάποιοι κανόνες οι οποίοι πρέπει να γίνουν σεβαστοί», σημείωσε ο υπηρεσιακός υπουργός. Συμπλήρωσε πως στις περιπτώσεις υπέρβασης του ορίου εμφανίσεων από ένα βουλευτή, αυτός δεν αντιμετωπίζει κυρώσεις, καθώς δεν υπερβαίνει το όριο των εκλογικών δαπανών. Κυρώσεις, δηλαδή χρηματικό πρόστιμο, αντιμετωπίζει ο καναλάρχης, κάτι που δε φαίνεται όμως πρόθυμη η κυβέρνηση να επιβάλει.

Αναφερόμενος στην προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού ενόψει των εκλογών της 7ης Μάρτη, ο Ν. Αλιβιζάτος σημείωσε ότι από χτες οι ψηφοφόροι της Αττικής μπορούν να ενημερώνονται από το διαδίκτυο για το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσουν. Στην Αθήνα έχουν στηθεί 13 κιόσκια ενημέρωσης και άλλα 3 στη Θεσσαλονίκη, στα οποία έχουν απευθυνθεί 60.000 άτομα. Καθημερινά 3.500 άτομα ενημερώνονται από το 1564 για το πού και πώς ψηφίζουν, ενώ στις κυριακάτικες εφημερίδες θα υπάρχει ειδικό ένθετο του υπουργείου Εσωτερικών. Υπολογίζεται ότι τα μεσάνυχτα της Κυριακής των εκλογών θα υπάρχει σαφές δείγμα σχετικά με το ποιο κόμμα θα είναι κυβέρνηση.

Σε συνεννόηση με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και τον Αρειο Πάγο αποφασίστηκε στα μεικτά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, να τοποθετηθούν δικαστές αντί για δικηγόρους - δικαστικούς αντιπροσώπους. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι ο δικαστικός αντιπρόσωπος δε θα προέρχεται από την ίδια εκλογική περιφέρεια για την οποία ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα που διορίστηκε. Επιδίωξη του υπουργείου είναι το αποτέλεσμα των μεικτών εκλογικών τμημάτων των ετεροδημοτών να είναι από τα πρώτα που θα βγουν. Για το σκοπό αυτό στις χερσαίες περιοχές θα υπάρχει αυτοκίνητο έξω από κάθε τμήμα που θα μεταφέρει τους δικαστικούς αντιπροσώπους στην έδρα του Εφετείου ώστε να ανοιχτούν οι φάκελοι. Ειδικό ελικόπτερο θα μεταφέρει τους δικαστικούς αντιπροσώπους από Λέσβο, Χίο, Σάμο στην Ερμούπολη όπου θα ανοιχτούν οι φάκελοι.

Για δημοσιεύματα περί νοθείας

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με δημοσιεύματα που υπονοούν νοθεία στις εκλογές, εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στα στοιχεία των εκλογικών καταλόγων και της απογραφής, ο υπηρεσιακός υπουργός έκανε λόγο για μη «σοβαρές» καταγγελίες και συμπλήρωσε πως κάτι τέτοιο προσβάλλει και τον ίδιο, αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία κατάρτισης των εκλογικών καταλόγων (δήμους, δημοτικούς υπαλλήλους, κλπ.). Διευκρίνισε τέλος ότι από τις αρχές του έτους έχουν γίνει 30 ελληνοποιήσεις, οι οποίοι όμως δεν ψηφίζουν. Ψηφίζουν μόνο όσοι έλαβαν την ελληνική ιθαγένεια μέχρι 31 Δεκέμβρη 2003.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκλογικές οδηγίες(2023-05-18 00:00:00.0)
Χρήσιμες οδηγίες για τους ψηφοφόρους(2015-09-18 00:00:00.0)
Χρήσιμες οδηγίες για τους ψηφοφόρους(2015-09-17 00:00:00.0)
ΜΑΘΕ ΤΩΡΑ πού ψηφίζεις(2009-06-03 00:00:00.0)
Πώς ψηφίζουμε(2009-05-07 00:00:00.0)
Ετοιμος για τις εκλογές ο κρατικός μηχανισμός(2004-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ