Πέμπτη 18 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Εκλογικές οδηγίες

Σ' αυτές τις εκλογές ψηφίζουν οι Ελληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (έχουν γεννηθεί μέχρι 31/12/2006). Στην Ελλάδα οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 21 Μαΐου και ώρες 7 π.μ. - 7 μ.μ. Στο εξωτερικό η ψηφοφορία θα διεξαχθεί το Σάββατο 20 Μαΐου και ώρες 7 π.μ. - 7 μ.μ.

Ολοι οι εκλογείς χρειάζεται να επιβεβαιώσουν πού ψηφίζουν, στην ιστοσελίδα www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis του υπουργείου Εσωτερικών. Εγκαιρος έλεγχος χρειάζεται ιδιαίτερα από όσους έχουν κάνει, σε οποιοδήποτε χρόνο, αίτηση μεταδημότευσης ή εγγραφής/διαγραφής στους εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών.

Φροντίζουμε να μη χαθεί ούτε μία ψήφος από τους ετεροδημότες στην Ελλάδα. Να οργανώσουν με κάθε μέσο τη μετακίνησή τους και να πάρουν όλα τα απαραίτητα πρακτικά μέτρα (άδειες, εξασφάλιση εισιτηρίων κ.λπ.) για να μπορέσουν να ψηφίσουν.

Για κάθε πληροφορία οι ετεροδημότες μπορούν να επικοινωνούν με την Επιτροπή Ετεροδημοτών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καθημερινά στα τηλέφωνα 2105282527 και 2105282535, ώρες 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.

Πώς ψηφίζουμε

Σε αυτές τις εκλογές, οι εκλογείς σε Ελλάδα και εξωτερικό, εκτός από την αστυνομική ταυτότητα ή άλλο ταυτοποιητικό έγγραφο, θα μπορούν να ψηφίσουν και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

1. Οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν κατεβάσει στο κινητό τους την ψηφιακή ταυτότητα μέσω της εφαρμογής «Gov.gr Wallet».

2. Ολοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα πρέπει και αυτοί να έχουν στο κινητό τους την εφαρμογή της ψηφιακής ταυτότητας, ώστε να μπορούν να ταυτοποιήσουν τους εκλογείς. Για να γίνει η ταυτοποίηση:

- Ο εκλογέας εμφανίζει την ψηφιακή ταυτότητά του και ο δικαστικός αντιπρόσωπος επαληθεύει τη γνησιότητα του εγγράφου σαρώνοντας τον κωδικό QR που φέρει η ψηφιακή ταυτότητα του εκλογέα.

- Μετά τη σάρωση αποστέλλεται στη συσκευή του εκλογέα ένας κωδικός αριθμός, τον οποίο ο εκλογέας θα πρέπει να γνωστοποιήσει στον δικαστικό αντιπρόσωπο, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ταυτοποίησης.

  • Σε κάθε περίπτωση, ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙ ΚΑΙ την έντυπη αστυνομική ταυτότητα ή άλλο ταυτοποιητικό έγγραφο, καθώς προβλέπεται ότι αν προκύπτουν καθυστερήσεις ή δυσκολίες από τη χρήση της ψηφιακής ταυτότητας, ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα μπορεί να αποφασίσει να γίνεται ταυτοποίηση μόνο με έντυπα ταυτοποιητικά έγγραφα.
Εκλογικές άδειες

Χορήγηση ειδικής άδειας για τις εκλογές της 21ης Μάη δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Η άδεια αυτή δεν μπορεί να συμψηφιστεί με την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου και οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να τη δώσουν. Οι μέρες άδειας καθορίζονται ως εξής:

α. Για τους μισθωτούς με καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 100 - 200 χλμ. χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης μέρας, για απόσταση 201 - 400 χλμ. χορηγείται άδεια 2 εργάσιμων ημερών και για απόσταση 401 χλμ. και άνω χορηγείται άδεια 3 εργάσιμων ημερών εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους. Για όσους εργαζόμενους μετακινηθούν από και προς νησιά στα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες μέρες.

β. Για τους μισθωτούς με καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200 - 400 χλμ. χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης μέρας, ενώ για απόσταση 401 χλμ. και άνω χορηγείται άδεια 2 εργάσιμων ημερών εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους. Για τα νησιά ισχύουν τα ίδια, όπως και για την εξαήμερη εργασία.

Για όσους μισθωτούς η Κυριακή 21 Μάη είναι εργάσιμη μέρα, θεωρείται μέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που προαναφέρθηκαν.

Διόδια: Ελεύθερη θα είναι η διέλευση στα διόδια όλης της χώρας από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 19 Μαΐου μέχρι τη Δευτέρα 22 Μαΐου, για τη διευκόλυνση των εκλογέων.

Για περισσότερες πληροφορίες, https://www.902.gr/eidisi/politiki/328380/hrisimes-eklogikes-odigies. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2102592111, 2102592192, 6957301381.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ