Πέμπτη 18 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Συνασπισμό μαχητικών αεροσκαφών» για το Κίεβο προωθούν Βρετανία και Ολλανδία

Με το «βλέμμα» στον μακροπρόθεσμο γεωπολιτικό ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα στην Ανατολική Ευρώπη

Ο «διεθνής συνασπισμός» που δρομολογούν Βρετανία και Ολλανδία θα «υποστηρίζει τα πάντα, από την εκπαίδευση μέχρι την προμήθεια αεροσκαφών F-16» στο Κίεβο

Eurokinissi

Ο «διεθνής συνασπισμός» που δρομολογούν Βρετανία και Ολλανδία θα «υποστηρίζει τα πάντα, από την εκπαίδευση μέχρι την προμήθεια αεροσκαφών F-16» στο Κίεβο
Τη δημιουργία ενός «διεθνούς συνασπισμού» που θα προωθήσει το αίτημα της Ουκρανίας να προμηθευτεί αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 αποφάσισαν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, και ο Ολλανδός ομόλογός του, Μ. Ρούτε, όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση την Τρίτη, μια μέρα αφότου ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι, στη Βρετανία και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη καλώντας στη δημιουργία μιας «συμμαχίας για μαχητικά αεροσκάφη».

Η συνάντηση των πρωθυπουργών Βρετανίας και Ολλανδίας έγινε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στο Ρέικιαβικ, με τη συμμετοχή Ευρωπαίων ηγετών και κυβερνητικών στελεχών.

Κατά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι, τη Δευτέρα στο Λονδίνο, ο Σούνακ επανέλαβε τη δέσμευση της Βρετανίας να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους σε τυπικές τεχνικές του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο είναι να βοηθήσει «να δημιουργηθεί μια νέα ουκρανική αεροπορία με αεροσκάφη F-16 του ΝΑΤΟ». Ανακοίνωσε επίσης ότι θα προμηθεύσει το Κίεβο με «εκατοντάδες επιθετικά drones» μεγάλου βεληνεκούς.

Οι Σούνακ και Ρούτε συμφώνησαν «να εργαστούν για να οικοδομήσουν έναν διεθνή συνασπισμό για να παράσχουν στην Ουκρανία πολεμικές αεροπορικές ικανότητες, υποστηρίζοντας τα πάντα, από την εκπαίδευση μέχρι την προμήθεια αεροσκαφών F-16».

Αλλά και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ανακοίνωσε, υποδεχόμενος τον Ζελένσκι, ότι το Παρίσι θα αρχίσει σύντομα την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων.

Η Βρετανία δεν χρησιμοποιεί F-16, τα οποία κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρεία «Lockheed Martin», ωστόσο θεωρείται ότι μαζί με άλλες χώρες μπορούν να παίξουν ρόλο για να «πείσουν» τις ΗΠΑ και άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να σταλούν F-16 στο Κίεβο.

Σε δηλώσεις του που επικαλείται το «Politico», ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Αμυνας, αναφέρει ότι χώρες όπως η Βρετανία «έχουν μια σημαντική φωνή μέσα στον διεθνή συνασπισμό» (στήριξης της Ουκρανίας) και το Κίεβο θα ήθελε να «ενθαρρύνουν» σε αυτήν την κατεύθυνση «συμμάχους» όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία θέλει 40 με 50 αεροσκάφη F-16.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η προμήθεια F-16 όσο και η πολύμηνη εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε αυτά θεωρείται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο στο πλαίσιο του μετασχηματισμού των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟικά πρότυπα, με το «βλέμμα» στον μακροπρόθεσμο γεωπολιτικό ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός «επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η θέση της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ και οι δύο ηγέτες (σ.σ. Σούνακ και Ρούτε) υπογράμμισαν την ανάγκη οι σύμμαχοι να παρέχουν μακροπρόθεσμη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία για να εγγυηθούν ότι μπορεί να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις».

Η Βρετανία δεν σχεδιάζει τώρα να στείλει μαχητικά αεροσκάφη «Eurofighter Typhoon» στην Ουκρανία, αλλά είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων μακροπρόθεσμα, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας, Μπ. Γουάλας, προσθέτοντας ότι το αεροσκάφος «Typhoon» δεν θα ήταν η σωστή επιλογή για την Ουκρανία.

«Δεν μπορούμε να παίξουμε ενεργό ρόλο σε αυτόν τον συνασπισμό (σ.σ. για τα μαχητικά αεροσκάφη) γιατί δεν έχουμε εκπαιδευτικές ικανότητες, τεχνογνωσία ή αεροπλάνα», σημείωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους.

Η Πολωνία έχει παραδώσει «σχεδόν όλα τα αεροσκάφη MiG-29 που ζητούσε η Ουκρανία από την αρχή της σύγκρουσης», είπε χτες ο Πρόεδρος της χώρας, Αντρ. Ντούντα, υπογραμμίζοντας ότι η Βαρσοβία παρείχε στρατιωτική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο και βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των κρατών όσον αφορά τον όγκο της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Σχετικά με τα F-16, ο Ντούντα επισήμανε ότι η Πολωνία δεν έχει πολλά και επομένως δεν είναι δυνατή η συζήτηση για παράδοσή τους σήμερα. Μέχρι στιγμής, η Πολωνία έχει παραδώσει 14 από τα 28 διαθέσιμα αεροσκάφη MiG-29 στο Κίεβο. MiG-29 έχει στείλει και η Σλοβακία.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας «είναι εξίσου ένοχη με το καθεστώς του Κιέβου για τους αμάχους που έχασαν τη ζωή τους στον βομβαρδισμό του Ντονμπάς», κάτι που «δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί αν το Λονδίνο δεν είχε μεταφέρει πυραύλους Κρουζ "Storm Shadow" στο Κίεβο», υπογράμμισε χτες ο Ρώσος απεσταλμένος στις συνομιλίες της Βιέννης για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των όπλων, Κ. Γκαβρίλοφ, υπενθυμίζοντας ότι οι πύραυλοι έχουν βεληνεκές 250 χλμ.

Στο μεταξύ, η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει την επόμενη δόση στρατιωτικής υποστήριξης της ΕΕ για την Ουκρανία, καθώς και κάθε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εκτός εάν το Κίεβο αφαιρέσει την ουγγρική τράπεζα OTP από τη λίστα με τους «χορηγούς πολέμου», δήλωσε ο ΥΠΕΞ, Π. Σιγιάρτο.

Νωρίτερα, η ουγγρική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η Βουδαπέστη δεν ενέκρινε την εκταμίευση της επόμενης δόσης στρατιωτικής στήριξης για την Ουκρανία που παρέχεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (EPF).

Ενα ακόμη βήμα ενσωμάτωσης του Κιέβου στο ΝΑΤΟ

Σε μια συγκυρία που αρκετά κράτη, όπως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, ζητούν πολιτικές αποφάσεις και συγκεκριμένα βήματα στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούλη για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, προχτές η Ουκρανία εντάχθηκε επίσημα στο Συνεργατικό Κέντρο Αριστείας Κυβερνοάμυνας (CCDCOE) του ΝΑΤΟ, μαζί με τις Ιαπωνία, Ισλανδία και Ιρλανδία.

Το CCDCOE του ΝΑΤΟ, που ιδρύθηκε το 2008 και εδρεύει στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, Ταλίν, είναι ένας πολυεθνικός και διεπιστημονικός κόμβος κυβερνοάμυνας, που διοργανώνει ετήσιες διεθνείς ασκήσεις για τον αντίκτυπο των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο σε εγκαταστάσεις υποδομής ζωτικής σημασίας.

Αυτή η κίνηση απεικονίζει τα σχέδια της Δύσης να φέρει σταδιακά την Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ - με ένταξη ή χωρίς - και να την ενσωματώσει στην υποδομή της λυκοσυμμαχίας, στη συνολικότερη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με Ρωσία και Κίνα στην Ανατολική Ευρώπη.

Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στην Εσθονία χαρακτήρισε την ένταξη της χώρας της «ρηξικέλευθο γεγονός» και «ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ».

Ρωσία - Λευκορωσία: Κοινή Δήλωση για ευθυγράμμιση της εξωτερικής πολιτικής

Κοινή δήλωση για τις κοινές προτεραιότητες Εξωτερικής Πολιτικής υπέγραψαν χτες οι ΥΠΕΞ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, Σ. Λαβρόφ και Σ. Αλέινικ, αντίστοιχα, μετά το Κοινό Δόγμα Ασφαλείας που είχαν υπογράψει πριν από λίγους μήνες για ακόμη στενότερη «αμυντική» συνεργασία.

Η υιοθέτηση του Δόγματος Ασφαλείας του «Ενωσιακού Κράτους» «θα ενισχύσει τις αμοιβαίες εγγυήσεις ασφαλείας των αμυντικών δυνατοτήτων της Ενωσής μας», επισήμανε ο Λαβρόφ.

Στην κοινή τους δήλωση οι δύο ΥΠΕΞ καταδικάζουν «τις ενέργειες των δυτικών κρατών να υποδαυλίσουν και να παρατείνουν την ουκρανική κρίση». Μόσχα και Μινσκ υποστηρίζουν πολιτική και διπλωματική «διευθέτηση» και «επαναφορά της Ουκρανίας σε ένα ουδέτερο αδέσμευτο καθεστώς, με απόρριψη της ναζιστικής και μιλιταριστικής κρατικής πολιτικής».

Παράλληλα, η Μόσχα προωθώντας τις δικές της συμμαχίες και τον γεωπολιτικό της ρόλο στην Ασία, εργάζεται «για να βοηθήσει το Μινσκ να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό τις διαδικασίες που απαιτούνται για ένταξη της Λευκορωσίας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO)», μετά και την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του SCO, στην Γκόα της Ινδίας.

Η Λευκορωσία, η οποία είναι «εταίρος διαλόγου» του SCO από το 2010, έχει καθεστώς παρατηρητή στον οργανισμό από το 2015 και το 2022 ξεκίνησε η διαδικασία για την ένταξή της.

«Οι παγκόσμιες τάσεις και η εμπειρία ολοκλήρωσης της Μόσχας και του Μινσκ αποδεικνύουν ότι η μετάβαση στην πολυπολικότητα είναι αναπόφευκτη και ότι η παγκόσμια τάξη πραγμάτων δεν θα παραμείνει η ίδια», τόνισε ο Λευκορώσος ΥΠΕΞ, αποτυπώνοντας τον παγκόσμιο γεωπολιτικό ανταγωνισμό του ευρωατλαντικού μπλοκ με την Κίνα και τη Ρωσία.

«Αυτή είναι η ουσία της στιγμής. Και γι' αυτό μας πιέζουν, υπονομεύουν οικονομικά και αντιμετωπίζουμε απόπειρες εσωτερικής αποσταθεροποίησης», συμπλήρωσε, αναφερόμενος έμμεσα σε ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Παζάρια και αντιθέσεις για τα «ειρηνευτικά» σχέδια

Ο Λι Χουί, ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για Ευρασιατικές Υποθέσεις και πρώην πρεσβευτής στη Μόσχα, βρέθηκε χτες στο Κίεβο με στόχο να συζητήσει την «πολιτική διευθέτηση» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, με βάση το κινεζικό «ειρηνευτικό» σχέδιο 12 σημείων. Ο Λι επισκέπτεται αύριο την Πολωνία και στη συνέχεια θα βρεθεί σε Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία.

«Στο τέλος του μήνα, ο Λι Χουί θα έρθει σε μας», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρ. Ρουντένκο, χωρίς να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία. «Η ιδέα είναι να παρουσιάσει τις κινεζικές προτάσεις για μία πολιτική διευθέτηση στην Ουκρανία στις χώρες αυτές και να ακούσει τις απόψεις και τα σχόλια των συνομιλητών», σύμφωνα με τον ίδιο.

Η επίσκεψη του Λι στο Κίεβο πραγματοποιείται ακριβώς μετά την ευρωπαϊκή περιοδεία του Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια της οποίας το Κίεβο έλαβε ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτική στήριξη με νέες αποστολές όπλων ενόψει της σχεδιαζόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης, καθώς και πολιτική στήριξη στο ΝΑΤΟικής έμπνευσης «ειρηνευτικό» σχέδιο 10 σημείων της ουκρανικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, το Κίεβο είναι έτοιμο να υποδεχτεί την αντιπροσωπεία Αφρικανών ηγετών και να ακούσει τις προτάσεις τους για «διπλωματική διευθέτηση» της σύγκρουσης, δήλωσε χτες εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας, ενώ ο Ζελένσκι θα καλέσει την αποστολή να συμμετάσχει στην εφαρμογή της ουκρανικής «φόρμουλας ειρήνης».

Τηλεφωνικές συνομιλίες για το θέμα είχε ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σ. Ραμαφόζα, με τους ομολόγους του της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ενώ η αντιπροσωπεία θα απαρτίζεται από ηγέτες της Νότιας Αφρικής, της Αιγύπτου, της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Σενεγάλης, της Ουγκάντας και της Ζάμπιας. Αναμένεται να βρεθεί σε Κίεβο και Μόσχα στις αρχές Ιούνη.

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα δεχτούν να συζητήσουν μόνο το σχέδιο 10 σημείων του Ζελένσκι και απορρίπτουν πρωτοβουλίες - όπως η κινεζική - τις οποίες είναι πρόθυμη να συζητήσει η Ρωσία, επισήμανε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει τις προτάσεις χωρών της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής για την «επίλυση» της «κρίσης» στην Ουκρανία, ωστόσο μέχρι στιγμής η Μόσχα δεν έχει δει γραπτές προτάσεις, όπως έχει καταθέσει το Πεκίνο.

Στο μεταξύ, η συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρατάθηκε για δύο ακόμη μήνες, δήλωσε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, και επιβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι ανακοινώσεις έγιναν μία μέρα πριν από τη λήξη της προηγούμενης ανανέωσης της συμφωνίας, την οποία απειλούσε να εγκαταλείψει η Ρωσία λόγω των εμποδίων στις εξαγωγές των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξοπλισμοί, συμφωνίες «ασφαλείας», κυρώσεις και τον τρίτο χρόνο πολέμου(2024-02-27 00:00:00.0)
Καθημερινές ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, αυξάνεται ο κίνδυνος παραπέρα κλιμάκωσης(2023-09-02 00:00:00.0)
Ανεβαίνει η ένταση σε Μαύρη Θάλασσα και Κριμαία(2023-08-30 00:00:00.0)
Συνεχίζονται παζάρια και σχεδιασμοί για την αποστολή F-16 στο Κίεβο(2023-05-19 00:00:00.0)
Ουκρανοί πιλότοι θα εκπαιδευτούν στη Βρετανία για ΝΑΤΟικά μαχητικά αεροσκάφη(2023-02-09 00:00:00.0)
Νέο στρατηγικό πυρηνικό όπλο από τη Ρωσία, τα «σημαντικότερα» στρατιωτικά πακέτα ανακοινώνει η Δύση(2023-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ