Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ουκρανοί πιλότοι θα εκπαιδευτούν στη Βρετανία για ΝΑΤΟικά μαχητικά αεροσκάφη

Σε Λονδίνο και Παρίσι χτες ο Β. Ζελένσκι, συναντήθηκε με τους ηγέτες Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας

Από τη χτεσινή συνάντηση του Β. Ζελένσκι με τον Ρ. Σούνακ στο Λονδίνο

PA

Από τη χτεσινή συνάντηση του Β. Ζελένσκι με τον Ρ. Σούνακ στο Λονδίνο
Την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη ΝΑΤΟικού τύπου ανακοίνωσε χτες η βρετανική κυβέρνηση υποδεχόμενη τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, στο Λονδίνο, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, συνολικά στην Ανατολική Ευρώπη, οδεύει προς κλιμάκωση και έχει μέλλον, ακόμη και μετά από έναν ενδεχόμενο τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων.

Στις χτεσινές συνομιλίες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, δήλωσε πως θα ενισχυθούν τα προγράμματα εκπαίδευσης των ουκρανικών στρατευμάτων στη Βρετανία και θα επεκταθούν στην εκπαίδευση «πιλότων μαχητικών αεροσκαφών για να μπορεί η Ουκρανία να υπερασπιστεί τους ουρανούς της στο μέλλον».

«Η εκπαίδευση θα διασφαλίσει ότι οι πιλότοι θα είναι σε θέση να πετούν στο μέλλον εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη ΝΑΤΟικών προδιαγραφών», αναφέρει η βρετανική κυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίζει αν και πότε θα σταλούν στην Ουκρανία βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη, για τα οποία είχε δηλώσει παλιότερα πως χρειάζεται 36μηνη εκπαίδευση.

Υπέρ της παράδοσης βρετανικών μαχητικών αεροσκαφών εμφανίζεται ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, «δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, αλλά τα πάντα μπορεί να κερδηθούν στέλνοντας αεροπλάνα τώρα», τόνισε, τασσόμενος υπέρ μιας ακόμα επικίνδυνης κίνησης που αυξάνει την πιθανότητα μιας άμεσης σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Ο Σούνακ ανέθεσε στον υπουργό Αμυνας να διερευνήσει ποια μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να αποσταλούν «ως μια μακροπρόθεσμη λύση και όχι μια βραχυπρόθεσμη ικανότητα». «Δεν έχουμε αποφασίσει αν θα στείλουμε βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη. Προφανώς, υπάρχει μια συνεχής συζήτηση σε άλλες χώρες για τα δικά τους μαχητικά αεροσκάφη, μερικά από τα οποία μοιάζουν περισσότερο με αυτό που έχουν συνηθίσει οι Ουκρανοί πιλότοι», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Η Βρετανία θα ξεκινήσει επίσης ένα νέο πρόγραμμα για την εκπαίδευση πεζοναυτών. Ηδη έχουν εκπαιδευτεί στη Βρετανία 10.000 Ουκρανοί στρατιώτες τους τελευταίους έξι μήνες και φέτος θα εκπαιδευτούν άλλες 20.000.

Ο Σούνακ δήλωσε «περήφανος που θα επεκτείνουμε αυτήν την εκπαίδευση από στρατιώτες σε πεζοναύτες και πιλότους μαχητικών αεροσκαφών, διασφαλίζοντας ότι η Ουκρανία έχει στρατό ικανό να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στο μέλλον».

Επιπλέον η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα προμηθεύσει την Ουκρανία με «δυνατότητες μεγαλύτερης εμβέλειας», μετά από αντίστοιχη απόφαση των ΗΠΑ για παράδοση πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς για χτυπήματα στα μετόπισθεν των ρωσικών δυνάμεων, ενώ ανακοινώθηκαν και πρόσθετες αντιρωσικές κυρώσεις.

Ο Ζελένσκι επέλεξε το δεύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό από την έναρξη της ρωσικής εισβολής - μετά τις ΗΠΑ - να γίνει στη Βρετανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πάροχο στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, με το Λονδίνο να έχει ευρύτερους σχεδιασμούς να ηγηθεί στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη θάλασσα. «Από το 2014, το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει ζωτικής σημασίας εκπαίδευση στις ουκρανικές δυνάμεις, επιτρέποντάς τους να υπερασπιστούν τη χώρα τους, να προστατεύσουν την κυριαρχία τους και να πολεμήσουν για την επικράτειά τους», σημειώνει το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο.

Η Βρετανία βοηθούσε στρατιωτικά την Ουκρανία ακόμη και πριν την εισβολή της Ρωσίας, υπογράμμισε ο Ζελένσκι, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην προμήθεια αρμάτων μάχης Challenger 2 και την εκπαίδευση Ουκρανών σε αυτά. «Η βοήθειά σας δεν είναι σημαντική μόνο για το μέλλον της Ουκρανίας αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος επισκέφτηκε τα ουκρανικά στρατεύματα που εκπαιδεύονται στη Βρετανία και συναντήθηκε με τον βασιλιά Κάρολο στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ.

Στη συνέχεια ταξίδεψε στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο, Ολ. Σολτς.

Σήμερα αναμένεται στις Βρυξέλλες - σύμφωνα με δημοσιεύματα - να συμμετέχει διά ζώσης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο Σολτς επικρίνει την «πλειοδοσία» στους εξοπλισμούς στην Ουκρανία

Με το Βερολίνο να αυξάνει συνεχώς τις αποστολές σύγχρονων και βαρέων όπλων στο Κίεβο, αλλά και να έχει διαφορετικά συμφέροντα από άλλους «συμμάχους» σε ό,τι αφορά την «επόμενη μέρα» στην Ανατολική Ευρώπη, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, επέκρινε τον «δημόσιο ανταγωνισμό» μεταξύ κρατών του ΝΑΤΟ «για να ξεπεράσουμε ο ένας τον άλλον σε άρματα μάχης, υποβρύχια, αεροσκάφη - ποιος δίνει περισσότερα;».

Μιλώντας χτες στο γερμανικό κοινοβούλιο υπογράμμισε πως η συνοχή μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα είναι «το πιο πολύτιμο πλεονέκτημά μας» και αυτή βλάπτεται από αυτόν τον δημόσιο «ανταγωνισμό».

Ταυτόχρονα, φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως «η Ουκρανία ανήκει στην Ευρώπη, το μέλλον της βρίσκεται στην ΕΕ».

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποίησε προχτές ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, προαναγγέλλοντας την άφιξη των σύγχρονων γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2A6 στην Ουκρανία, τα οποία αναμένονται στα τέλη Μάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές οι υπουργοί Αμυνας της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας ανακοίνωσαν επίσης ότι η Ουκρανία θα παραλάβει εντός των προσεχών μηνών «τουλάχιστον 100 άρματα Leopard 1 A5». Οι πρώτοι Ουκρανοί στρατιώτες που θα εκπαιδευτούν στα Leopard έχουν ήδη φτάσει στη Γερμανία.

Ο επικεφαλής της γερμανικής κατασκευάστριας όπλων «Rheinmetall» δήλωσε ότι αναμένει να στείλει 20 - 25 άρματα μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία φέτος.

Στο μεταξύ, στη μεγάλη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό η σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του στο Κογκρέσο για την «Κατάσταση της Ενωσης».

Τα γεγονότα στην Ουκρανία ήταν «μια δοκιμασία για τους αιώνες, μια δοκιμασία για την Αμερική, μια δοκιμασία για τον κόσμο», ανέφερε. «Ηγηθήκαμε. Ενώσαμε το ΝΑΤΟ και δημιουργήσαμε έναν παγκόσμιο συνασπισμό» απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε ο Μπάιντεν και τόνισε πως η« Αμερική είναι ενωμένη στην υποστήριξή μας» στην Ουκρανία για «όσο χρειαστεί».

Στη Ρωσία προετοιμάζονται τα καταφύγια

Την ίδια ώρα στη Ρωσία, σε μια ακόμη ένδειξη κλιμάκωσης και επέκτασης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με μεγάλους κινδύνους για όλους τους λαούς, άρχισαν επιθεωρήσεις και επισκευές καταφυγίων σύμφωνα με εντολή που έδωσε το Κρεμλίνο, για να εκσυγχρονισθούν όλες αυτές οι υποδομές.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία παρατείνεται, οι τοπικές αρχές έχουν αρχίσει να δαπανούν εκατοντάδες εκατομμύρια ρούβλια για να τα καταστήσουν και πάλι λειτουργικά.

Αν και οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν ανακοινώσει δημοσίως μια εθνική εκστρατεία για την αναβάθμιση των καταφυγίων, αξιωματούχοι λένε στην εφημερίδα «The Moscow Times» ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες.

Ενας πρώην αξιωματούχος που μίλησε στους «Moscow Times» συνέδεσε το ενδιαφέρον του κράτους για τα καταφύγια με τους αυξημένους φόβους για πυρηνικό πόλεμο μετά τη διαταγή του Πούτιν να θέσει τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας σε «ύψιστο συναγερμό» στα τέλη Φλεβάρη.

Στο μεταξύ, λίγες μέρες μετά την άφιξη της νέας Αμερικανίδας πρέσβειρας, Λιν Τρέισι, η Ρωσία απαίτησε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα να σταματήσει να διαδίδει «ψευδείς ειδήσεις» σχετικά με τη «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και μέσω επίσημης διπλωματικής νότας απείλησε να απελάσει Αμερικανούς διπλωμάτες που συμμετέχουν σε «ανατρεπτικές δραστηριότητες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ