Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
ΝΑΤΟικές δεσμεύσεις και προεκλογικές εξαγγελίες

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπό τη μορφή προτεραιοτήτων για την τετραετία 2004-2008, παρουσίασε χθες ο Γ. Παπαντωνίου, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, παρουσιάζοντας τη «Λευκή Βίβλο 2004».

Παρόλη την προσπάθειά του να εμφανίσει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ σε αντιπαράθεση με αυτό της ΝΔ, ο υπουργός Αμυνας αυτοαναιρέθηκε, καθώς δεν μπόρεσε να στοιχειοθετήσει καμία ουσιαστική διαφορά, παρά μόνο να αντιπαρατεθεί για διαδικαστικά θέματα. «Η Νέα Δημοκρατία, είπε ο Γ. Παπαντωνίου, έχει αντίρρηση σε βασικά στοιχεία του εκσυγχρονιστικού μας προγράμματος». Για να συμπληρώσει με τη διαπίστωση: «Τώρα βλέπω ότι δε συγκρούεται ευθέως με τις απόψεις της κυβέρνησης, αλλά, όπως είπα, με διάφορους έμμεσους τρόπους φοβάμαι ότι θα υποσκάψει την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων που έχουμε καθιερώσει».

Αναφερόμενος στην πρόταση του Γ. Παπανδρέου, για μείωση των εξοπλισμών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, ο υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι αυτό εξαρτάται από την πορεία εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ουσιαστικά, η περιγραφή που έκανε γι' αυτήν τη μείωση των εξοπλισμών περισσότερο παραπέμπει σε αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου, παρόλο που ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει θέμα αποστρατικοποίησης του Αιγαίου» και μίλησε για τη «διαμόρφωση ενός κλίματος που θα επιτρέψει την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών».

Σχετικά με το θέμα της συμμετοχής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τα αιτήματα που εκκρεμούν για πρόσθετη δύναμη στο Αφγανιστάν, αλλά και για αποστολή στο Ιράκ, ο Γ. Παπαντωνίου άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το επόμενο 6μηνο και ειδικά μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, αφήνοντας να φανεί ότι ενδεχομένως υπάρχει σχετική δέσμευση απέναντι στο ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς. «Η κυβέρνηση, είπε, κρίνει σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον και σταθμίζει ανάλογα». Και συμπλήρωσε: «Προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα συμμετοχής μας σε επιχειρήσεις ή παρουσίας στο Ιράκ. Αυτό το θέμα, εφόσον υπάρξει αίτημα, θα αξιολογηθεί».

Για το θέμα της συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων στην εσωτερική ασφάλεια με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υποστήριξε ότι υπήρξε θετική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Στο ερώτημα, είπε, «εάν το Σύνταγμα δημιουργεί πρόβλημα στην αξιοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων για λόγους εσωτερικής ασφάλειας, η απάντηση που μας δόθηκε είναι, ότι δε δημιουργεί τέτοιο πρόσκομμα και κατά συνέπεια αυτό μας ελευθέρωσε τα χέρια για να δημιουργήσουμε το Στρατηγείο αυτό, μέσα από το οποίο θα διατεθούν 10.000 άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων για την τήρηση της εσωτερικής τάξης και τη συνδρομή στην προσπάθεια της Ελληνικής Αστυνομίας».

Οσο για τις προτεραιότητες που έθεσε για την τετραετία 2004-2008, έχουν χαρακτήρα προεκλογικών εξαγγελιών. Ανάμεσα στα άλλα, εξήγγειλε για μετά τις εκλογές νέα μέτρα για τους ανυπότακτους, για τους αντιρρησίες συνείδησης, μηνιαίες αποδοχές για όλους τους στρατιώτες 100 ευρώ, στεγαστικό επίδομα 150 ευρώ στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, πληρωμή για απασχόληση τα Σαββατοκύριακα. Επίσης, προανήγγειλε την εισαγωγή της ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ