Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κουλούρης προς... άπιστους Θωμάδες

Γρηγοριάδης Κώστας

«Εγώ για σας δουλεύω», ήταν το νόημα των όσων προσπάθησε να πει ο υφυπουργός Κ. Κουλούρης, δίνοντας τα διαπιστευτήριά του στους εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιριών στη χτεσινή γενική συνέλευση της Ενωσής τους. Για του λόγου το αληθές, είπε σε ελεύθερη απόδοση, «έχω εφτά εταιρίες "στο κόκκινο" υπό παρακολούθηση», επιχειρώντας προφανώς να αποδείξει ότι ο άνθρωπος εργάζεται συστηματικά στην κατεύθυνση της «εξυγίανσης» και της «αυστηρής εποπτείας» της αγοράς.

Επειδή, όμως, το ακροατήριο δε φάνηκε να αρκείται σ' αυτό και ο Κουλούρης εισέπραξε αποδοκιμασίες επειδή μεταθέτει, για προφανείς λόγους, μετεκλογικά την απόφαση να βάλει οριστικά λουκέτο στις συγκεκριμένες ασφαλιστικές επιχειρήσεις, κλιμάκωσε την επιχειρηματολογία του παραπέρα, για να γίνει ακόμα πιο πειστικός ότι είναι απόλυτα ταυτισμένος με τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

«Δε θα αφήσω», είπε φανερά αγανακτισμένος για την... αχαριστία του ακροατηρίου, «αετονύχηδες να μπουν στην αγορά σε βάρος των μεγάλων»... Και επειδή οι άλλοι ήθελαν πιο χειροπιαστές αποδείξεις, ο άνθρωπος έδωσε τα ρέστα του:

«Δε θα αφήσω», ξαναείπε, «αετονύχηδες να μπουν στην αγορά σε βάρος των μεγάλων π.χ. της Εμπορικής, της Εθνικής, της Interamerican».

Μετά απ' αυτό, ε, δεν μπορεί. Πρέπει να... αποστόμωσε όλους τους «άπιστους Θωμάδες».

Μόνο οργή

Οι άνθρωποι με αναπηρία που άκουγαν προχτές το απόγευμα τον Γ. Παπανδρέου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας να μιλάει για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, τόσο για τους ίδιους όσο και τις οικογένειές τους, θα νόμιζαν σίγουρα πως αποτελούν μέρος ενός κακόγουστου αστείου. 'Η, τουλάχιστον, πως ζουν σε άλλη χώρα.

Ο Γ. Παπανδρέου, σαν να μιλούσε σε αδαείς, έκανε απολογισμό όσων... δεν έγιναν, επιλέγοντας μάλιστα τομείς όπως η ειδική αγωγή (όταν 186.000 παιδιά με αναπηρίες είναι εκτός ειδικού σχολείου ή τάξης), η απασχόληση (όταν η ανεργία στο χώρο παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις), η αποκατάσταση (όταν στη χώρα υπάρχουν μόλις 200 δημόσιες κλίνες αποκατάστασης, όλες στην Αττική)! Μίλησε μάλιστα και για τα πενιχρά επιδόματα και ξεκαθάρισε: «Στόχος μας δεν είναι η διαιώνιση των παροχών». Και μετά απ' αυτά ζήτησε την ψήφο των αναπήρων για να αγωνιστεί για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και εμπόδια!

Η απογύμνωσή τους ακόμα και από αυτή τη στοιχειώδη ανθρώπινη ευαισθησία, πλέον προκαλεί οργή. Οργή που πρέπει να μεταφραστεί σε ψήφο καταδίκης!

Νάτος κι ο ... νέος οχετός

«ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η "ΜΑΥΡΗ ΔΙΕΘΝΗΣ" - Να μην ξεχάσει η Αλέκα να ...υποδεχτεί τους κομμουνιστοφάγους Μπερλουσκόνι και ...ΣΙΑ που κουβαλάει για ενίσχυση στις εκλογές ο ...φίλος της ο Καραμανλής». Αυτά έγραφε χτες στην πρώτη της σελίδα η «Αυριανή», θυμίζοντας παλιές της ...βοθροειδείς δόξες, με αφορμή την εδώ συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Και σε ό,τι αφορά στον εξόφθαλμο και χυδαίο αντικομμουνισμό του εγχώριου, «πράσινου» απόγονου του Γκαίμπελς, τον ...αφιερώνουμε εξαιρετικά στον «προστατευόμενό» του Γ. Παπανδρέου, στο ...νέο ύφος και ήθος του. Σε ό,τι αφορά στην ουσία, όμως, θυμίζουμε, ότι τόσα χρόνια τώρα δε συναποφασίζουν η Αλέκα και το ΚΚΕ με τους «κομμουνιστοφάγους Μπερλουσκόνι και ...ΣΙΑ» στις Βρυξέλλες, αλλά ο Κ. Σημίτης και ο Γ. Παπανδρέου. Και, μάλιστα, όπως όλοι γνωρίζουν, όχι μόνο συναποφασίζουν σε βάρος των εργαζομένων, για ζητήματα δημοκρατίας, εργασίας, ασφαλιστικών, παιδείας, κλπ., κλπ., αλλά και τα πάνε μέλι γάλα...

Ψηφοθηρικές σκοπιμότητες

Το ίδιο στην ουσία θέμα, πάντως, βάζει και το κύριο άρθρο του χτεσινού «Εθνους», κάνοντας κριτική στο ΚΚΕ, που δε διαδηλώνει ενάντια στην έλευση των αρχηγών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το συνέδριο του οποίου πρόσφατα πήρε και τη γνωστή αντικομμουνιστική απόφαση, με αφορμή την ένταξη στην ΕΕ μιας σειράς πρώην σοσιαλιστικών χωρών.

Θυμίζουμε στο «Εθνος», πως το ΚΚΕ έχει καταγγείλει το γεγονός και, μάλιστα, περισσότερες από μία φορά. Του θυμίζουμε, επίσης, ότι το ΚΚΕ έχει βάλει έντονα στην ΕΕ - όπως και στην κυβέρνηση - το θέμα των αντιδημοκρατικών και αντικομμουνιστικών διακρίσεων σε μια σειρά υπό ένταξη πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Πραγματοποίησε, μάλιστα και ειδική ημερίδα στην Αθήνα, με αντίστοιχο θέμα. Του θυμίζουμε, ακόμη, ότι το ΚΚΕ καταψήφισε την ένταξη όλων των νέων μελών - μαζί και των πρώην σοσιαλιστικών χωρών. Τέλος, να του θυμίσουμε, ότι η κυβέρνηση, όπως και ο ΣΥΝ, κάθε άλλο παρά... ίδρωσαν απ' όλες αυτές τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ. Εκαναν την πάπια και καμιά θέση δεν έχουν πάρει για τα θέματα αυτά, ενώ, το «Εθνος» προσπέρασε αδιάφορα τις αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις του ΚΚΕ, σε αντίθεση με το όψιμο τώρα ενδιαφέρον του.

Θα λέγαμε, επομένως, πριν το «Εθνος» πει οτιδήποτε σχετικό για το ΚΚΕ, να έκανε μια κάποια αυτοκριτική για τη δική του στάση και, επίσης, να απευθύνει την κριτική του σε όσους έχουν ευθύνες και την αξίζουν. Αλλιώς, οι ψηφοθηρικές σκοπιμότητες βγάζουν μάτι....

Ετοιμότητα στη... βαρβαρότητα

Τελικά, ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος μόνο όταν έχει να αντιμετωπίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις, των όσων πλήττει «ο κακός ο καιρός» των εκάστοτε κυβερνώντων. Δεν πέρασαν και πολλές μέρες που το κράτος ήταν απόν στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων μιας χιονόπτωσης. Οταν όμως πρόκειται για μια αγωνιστική κινητοποίηση διαμαρτυρίας, οι κυβερνώντες καταφέρνουν, ο κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός να είναι πάντα παρών, πάντα στην ώρα του και πάντα να επιδιώκει με ιδιαίτερο ζήλο να είναι αποτελεσματικός... Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αγωνιζόμενοι ελαιοπαραγωγοί του Αιγίου, οι οποίοι αφού δεν έφαγαν το καρότο της κυβερνητικής κοροϊδίας, γνώρισαν την κυβερνητική ράβδο για 8η φορά μέσα σε τρεις μήνες!

Οι ελαιοπαραγωγοί του Αιγίου, όπως και οι ελαιοπαραγωγοί πολλών άλλων περιοχών της χώρας απαντούν αγωνιστικά στην κυβερνητική αυθαιρεσία και διεκδικούν το δίκιο τους: Να τους καταβληθούν όλα τα χρήματα της προκαταβολής της επιδότησης στο λάδι, για όλη την παραγωγή που έχουν βγάλει. Μάλιστα οι ελαιοπαραγωγοί του Αιγίου, έλαβαν και σχετικές κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι θα τους δινόταν ολόκληρη η επιδότηση, χωρίς περικοπές. Αλλά αυτό δεν έγινε. Και δικαιολογημένα, οι ελαιοπαραγωγοί του Αιγίου εξοργίζονται διπλά. Και δείχνουν να μην πτοούνται από την κρατική βία και καταστολή. Και μπράβο τους!

Είναι εμφανές πως οι κυβερνώντες δε λογαριάζουν το δίκιο του αγρότη και δεν ανέχονται να διεκδικεί κανείς το δίκιο του. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι «κήρυκες» της «συμμετοχικής δημοκρατίας» φαντάζουν κάτι περισσότερο από ψεύτες και υποκριτές. Είναι επικίνδυνοι και αδίστακτοι. Δε νοιάζονται για τα λαϊκά συμφέροντα. Κι αν λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, δε λογαριάζεται ούτε καν το πολιτικό κόστος τέτοιων καταδικαστέων και βάρβαρων πράξεων, όπως για παράδειγμα τα όσα έγιναν στο Αίγιο χτες και προχτές, τότε φανταστείτε τι πρόκειται να γίνει μετά τις εκλογές. Αν λίγο πριν τις εκλογές, η αστυνομική διεύθυνση Αχαΐας βγάζει «φιρμάνι» με το οποίο «απαγορεύεται η συνάθροιση και πορεία στο οδικό δίκτυο της Αχαΐας» κι αν τα ΜΑΤ βαράνε αδιακρίτως και ρίχνουν σωρηδόν χημικά και δρακρυγόνα, μπουκάρουν ακόμα και σε καφενεία και τα σπάνε, τότε τα πράγματα γίνονται άκρως ανησυχητικά και επικίνδυνα.

Για τους θιγόμενους ελαιοπαραγωγούς όλης της χώρας, για όλους τους αγρότες, καθώς και για τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική, δε μένει άλλη επιλογή παρά να αντιδράσουν, να καταδικάσουν και να αποδυναμώσουν τους πολιτικούς εκφραστές τέτοιων πολιτικών. Ενόψει των εκλογών της 7ης Μαρτίου μάλιστα, να πέσει «μαύρο» στην πολιτική της κυβέρνησης, για ό,τι έκανε μέχρι τώρα, αλλά και στην πολιτική της ΝΔ, που αρκείται σε αντιπολίτευση δημιουργίας ψευτο-εντυπώσεων, ενώ δεν αποκλείεται αν ήταν κυβέρνηση να έκανε ακριβώς τα ίδια. Αλλωστε και η ΝΔ έχει δώσει ανάλογα δείγματα γραφής στο παρελθόν. Μα δε φτάνει για το δίκιο τους, αν δε ρίξουν μαζικά, αποφασιστικά κόκκινο στην κάλπη.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Τα ... αποσχισμένα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΑΛΛΟΝ θα έχει αποσχιστεί το Αίγιο από την υπόλοιπη Ελλάδα και απλά δεν το καταλάβαμε. Διότι δεν εξηγείται αλλιώς να έχει η χώρα «συμμετοχική δημοκρατία» και εκεί τα ΜΑΤ να επιτίθενται (2 φορές το τελευταίο 48ωρο) σε αγρότες...

Το πιθανότερο είναι πως δε θα κατάλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου ότι γίνονται τέτοια πράγματα στη χώρα. Είναι δυνατόν ο πολιτικός αυτός, που πρώτα και πάνω από όλα έχει τον πολίτη, να ανέχεται τέτοιες καταστάσεις;..

Είναι βέβαιο πως η πρώτη του δουλιά πρωί - πρωί σήμερα (άρτι αφιχθείς από την αγροτική περιοχή της Μυτιλήνης όπου περιόδευσε) θα είναι να ξηλώσει οργισμένος την ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας σύσσωμη.

Εκτός πια κι αν μας δουλεύει όλους και στην πραγματικότητα συμφωνεί στην αντιμετώπιση με τέτοιες μεθόδους των διεκδικήσεων των αγροτών ή όποιων άλλων. Δε θα ήταν απίστευτο κάτι τέτοιο;

Πάντως, αν μέσα στην προεκλογική περίοδο όπου οι πάντες στο ΠΑΣΟΚ έχουν φορέσει τα «φιλολαϊκά» τους κάνουν τέτοια πράγματα, είναι προφανές πως μετά την παρέλευση των εκλογών, είτε ΠΑΣΟΚ είτε ΝΔ έχουμε, τα ...ρόπαλα θα πάρουν φωτιά...

ΛΑΣΤΙΧΟ την έχουν κάνει αυτήν τη στρατιωτική θητεία! Στους 6 μήνες την έφτασε χτες ο Γιάννος Παπαντωνίου (αναλόγως των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως είπε), μια και, ως γνωστόν, θεωρείται το καλύτερο δυνατό προεκλογικό όπλο...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι γνωστό βέβαια πως το ΠΑΣΟΚ δε θα διστάσει να ξεπεράσει σ' αυτήν την προεκλογική αναμέτρηση κάθε όριο λαϊκισμού και υποσχεσιολογίας, όμως αυτοί δεν είναι που έλεγαν πως «η εθνική άμυνα δεν ενδείκνυται για μικροπολιτική»;

Κατά τ' άλλα, ξέρουμε πού πάνε τα πράγματα. Μισθοφορικό στρατό θέλουν να φτιάξουν κι όποιον πάρει ο χάρος...

Οταν «θυμούνται» οι «ξεχασιάρηδες»... .

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο ορισμός του πολιτικού θράσους και της υποκρισίας: «O Συνασπισμός λειτουργεί ως σάκος του μποξ για το σύνολο της Αριστεράς. Θέλω να θυμίσω πως η κ. Δαμανάκη και ο κ. Ανδρουλάκης προϋπήρξαν ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ. Δεν μπορεί να χρεώνονται μόνο στον Συνασπισμό οι προερχόμενοι απ' την Αριστερά, που πήγαν εσχάτως στο ΠΑΣΟΚ»!!! Τα παραπάνω δήλωσε χωρίς ντροπή ο Γιάννης Δραγασάκης, βουλευτής του ΣΥΝ στο ραδιοφωνικό σταθμό «9.84». Εμείς απλά να «θυμίσουμε» στον «ξεχασιάρη» κ. Δραγασάκη πως οι δύο που αναφέρεται - μαζί και αυτός, ο οποίος τους εξέφρασε επίσημα στο 13ο Συνέδριο, ως υποψήφιος τότε Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος - το 1991 υπήρξαν εκ των πρωτοπόρων λεγόμενων ανανεωτών, που αρνήθηκαν την ιδεολογία και τα ιδανικά της εργατικής τάξης και θέλανε να «μεταλλάξουν» το ΚΚΕ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Είναι οι ίδιοι, που, «ανανεωτικά» πάντα, ο καθένας με τον τρόπο του και τις επιλογές του, μέσα και έξω απ' το ΣΥΝ, στήριξαν και στηρίζουν τη λογική του «ευρωμονόδρομου», όπως και αντιλαϊκές αποφάσεις της κυβέρνησης σε κρίσιμες στιγμές. Ετσι, για να μην ξεχνιόμαστε και να θυμόμαστε ποιοι είμαστε, πού ήμασταν, πότε ήμασταν και τι κάναμε.

Ο Μαγκούφης, η Ντιντή...

«Χαίρεται, σας τηλεφωνώ από το πολιτικό γραφείο του κ. Μαγκούφη...». Δεν πρόλαβε ο υπάλληλος του υποψήφιου βουλευτή Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ να τελειώσει το «ποίημα» που του 'μαθε να λέει τ' αφεντικό του, καθώς, ανάμεσα στα πολλά τηλεφωνήματα που έκανε για την εξασφάλιση εκλογικής πελατείας έτυχε να κάνει ένα και στον Θ. Αργυρίου, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, ο οποίος όπως είναι φυσικό του 'κλεισε το τηλέφωνο. Λίγες μέρες μετά το κινητό τηλέφωνο του Θ. Αργυρίου ξαναχτυπά. «Γεια σας, τηλεφωνώ από το πολιτικό γραφείο της κ. Ντιντή». Είχε παραγίνει το κακό και ο σύντροφος, οργισμένος, ρωτά από πού βρήκαν τον αριθμό του κινητού του, καθώς δεν είναι καταχωρημένο σε κανένα κατάλογο. «Από τον κατάλογο των ετεροδημοτών» ομολογεί ο υπάλληλος της Χρύσας Ντιντή, υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ, επίσης στο νομό Τρικάλων.

... και τα προσωπικά δεδομένα

Βεβαίως, αυτή η κατάπτυστη μέθοδος εξασφάλισης «πελατών» από τους υποψήφιους βουλευτάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας σε σπίτια συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια. Ομως, οι κύριοι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα για τα οποία ακούμε πολλά κυβερνητικά «φούμαρα» περί προστασίας τους. Και το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος επιτρέπει τη διοχέτευση αριθμών τηλεφώνων και, ίσως, κι άλλων πληροφοριών από τους καταλόγους των ετεροδημοτών, που βρίσκονται στις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών ή από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες; Αν μη τι άλλο, είναι άκρως εξοργιστική η ομολογία του υπαλλήλου της κ. Ντιντή. Πολύ περισσότερο, επειδή ο προαναφερόμενος σύντροφος έχει κάνει πράγματι τα απαραίτητα δικαιολογητικά - όπου έχει συμπεριλάβει και τον αριθμό του κινητού - στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, για να ψηφίσει στην Αθήνα και όχι στα Τρίκαλα, καθώς εκεί έχει τα εκλογικά του δικαιώματα.

Μια ακόμη απόδειξη

«Νέο κύμα μεταρρυθμίσεων για την Ευρωπαϊκή Ενωση προωθούν οι κ.κ. Σρέντερ, Σιράκ και Μπλερ. Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας συναντήθηκαν χθες στο Βερολίνο και συγκρότησαν ένα "άτυπο" διευθυντήριο, το οποίο αποφάσισε μεταξύ άλλων ότι στόχος της ΕΕ είναι να γίνει η πρώτη οικονομική δύναμη του πλανήτη ως το τέλος της δεκαετίας, ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και ότι πρέπει τόσο η ανάπτυξη όσο και η παραγωγικότητα να αυξηθούν δραματικά».

Αυτά έγραφε χτες το «Βήμα», για τη συνάντηση των τριών και τα όσα αποφάσισαν να προωθήσουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 25 Μάρτη. Και τα σημειώνουμε, ως μια επιπλέον απόδειξη, για όσα προειδοποιεί το ΚΚΕ, σχετικά με τα μετεκλογικά αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία έχουν σκοπό να εφαρμόσουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Ως μια επιπλέον απόδειξη της ανάγκης, να στείλουν οι εργαζόμενοι μήνυμα καταδίκης και αντίστασης στις εκλογές της 7ης Μάρτη. Να δώσουν τη δύναμη της ψήφου τους στο ΚΚΕ. Να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην αναγέννηση του μαζικού λαϊκού κινήματος, της μόνης δύναμης, που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη μετεκλογική αντιλαϊκή επέλαση.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κάλεσμα με νόημα

Το πλατύ και ανοιχτό κάλεσμα για συμπόρευση και ψήφο στις 7 Μάρτη, που απευθύνει το ΚΚΕ στους αγωνιστές και αγωνίστριες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ΠΑΣΟΚ, στους αναποφάσιστους που μένουν μετέωροι, σε όλους όσοι αναζητούν μιαν άλλη, μια πραγματική διέξοδο από τα αδιέξοδα του δικομματισμού, δεν είναι μια απλή διακήρυξη προεκλογικού χαρακτήρα, αλλά αποτελεί πολιτική παρέμβαση μέσα στο γκρίζο τοπίο του κουραστικού και αποκρουστικού προεκλογικού σκηνικού εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού του λαού, το οποίο έχουν στήσει οι δυο μονομάχοι της εξουσίας.

Είναι ένα κάλεσμα ευθύνης, σκέψης και δράσης, που θέτει τον καθένα μπροστά στις δικές του προσωπικές ευθύνες. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη αναμονή, τώρα είναι η ώρα για το αποφασιστικό βήμα. Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να τοποθετηθούν τα πράγματα στην πραγματική τους θέση, χωρίς ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Κάθε αγωνιστής της ζωής που στοιχειωδώς έχει συνειδητοποιήσει το τι ακριβώς συντελείται γύρω μας, δεν έχει το δικαίωμα να μείνει άφωνος, να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και μοιρολατρικά να περιμένει να δεχτεί το επόμενο πλήγμα, που είναι σίγουρο ότι θα έρθει από την επομένη των εκλογών.

Δεν μπορεί να δηλώνει «αναποφάσιστος» όταν άλλοι αποφασίζουν για τη ζωή του και είναι αποφασισμένοι να του τα πάρουν όλα. Δεν μπορεί να μείνει όμηρος και εγκλωβισμένος στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, γιατί έτσι τον θέλουν αυτοί που κλέβουν τη ζωή του, τα δικαιώματά του, την ψυχή του και κάθε τέσσερα χρόνια και την ψήφο του. Και βέβαια η ΝΔ δεν μπορεί να είναι το υποκατάστατο του ΠΑΣΟΚ. Γιατί υπάρχει διέξοδος, υπάρχει προοπτική. Να συναντηθεί με τους κομμουνιστές στη δράση και την κάλπη. Να έχει τη δική του συμβολή στο δυνάμωμα των αγώνων που έρχονται από την επόμενη μέρα, ενάντια στη λαίλαπα που ετοιμάζουν. Στην οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας, που έχει ανάγκη ο τόπος, για την αντεπίθεση, για τη σύγκρουση με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για τη λαϊκή εξουσία.

Αυτό θα είναι το πραγματικό ριζοσπαστικό βήμα που θ' ανοίξει δρόμους και θα αφήσει πίσω την κάθε χρώματος διαχείριση της σημερινής βάρβαρης πραγματικότητας και τους εκφραστές της να απολογούνται για τα μεγάλα συμφέροντα που υπηρετούν. Αυτό είναι σήμερα το ριζοσπαστικό, η ψήφος και η συμπόρευση με το ΚΚΕ και ο απεγκλωβισμός από το δικομματισμό και τα κάλπικα διλήμματα που αυτός παράγει. Καθένας που βρίσκεται σε αυτή τη θέση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι μεγάλη η προσωπική του ευθύνη, πολύ περισσότερο όταν δηλώνει ότι δεν τον καλύπτει ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ.

Τώρα πια, με όλα όσα έχουν συμβεί, κανείς δεν έχει τα περιθώρια για να πει «δεν ήξερα». Σήμερα όλοι μπορούν να προβλέψουν ποια θα είναι η πολιτική είτε μιας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ. Η μόνη διαφορά είναι ότι υπάρχει η ευκαιρία να μπει φραγμός και να αναθαρρέψει η ελπίδα, με την ψήφο στο ΚΚΕ, που σήμερα μετράει πολλαπλά. Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να πάει χαμένη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ