Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ετοιμότητα στη... βαρβαρότητα

Τελικά, ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος μόνο όταν έχει να αντιμετωπίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις, των όσων πλήττει «ο κακός ο καιρός» των εκάστοτε κυβερνώντων. Δεν πέρασαν και πολλές μέρες που το κράτος ήταν απόν στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων μιας χιονόπτωσης. Οταν όμως πρόκειται για μια αγωνιστική κινητοποίηση διαμαρτυρίας, οι κυβερνώντες καταφέρνουν, ο κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός να είναι πάντα παρών, πάντα στην ώρα του και πάντα να επιδιώκει με ιδιαίτερο ζήλο να είναι αποτελεσματικός... Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αγωνιζόμενοι ελαιοπαραγωγοί του Αιγίου, οι οποίοι αφού δεν έφαγαν το καρότο της κυβερνητικής κοροϊδίας, γνώρισαν την κυβερνητική ράβδο για 8η φορά μέσα σε τρεις μήνες!

Οι ελαιοπαραγωγοί του Αιγίου, όπως και οι ελαιοπαραγωγοί πολλών άλλων περιοχών της χώρας απαντούν αγωνιστικά στην κυβερνητική αυθαιρεσία και διεκδικούν το δίκιο τους: Να τους καταβληθούν όλα τα χρήματα της προκαταβολής της επιδότησης στο λάδι, για όλη την παραγωγή που έχουν βγάλει. Μάλιστα οι ελαιοπαραγωγοί του Αιγίου, έλαβαν και σχετικές κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι θα τους δινόταν ολόκληρη η επιδότηση, χωρίς περικοπές. Αλλά αυτό δεν έγινε. Και δικαιολογημένα, οι ελαιοπαραγωγοί του Αιγίου εξοργίζονται διπλά. Και δείχνουν να μην πτοούνται από την κρατική βία και καταστολή. Και μπράβο τους!

Είναι εμφανές πως οι κυβερνώντες δε λογαριάζουν το δίκιο του αγρότη και δεν ανέχονται να διεκδικεί κανείς το δίκιο του. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι «κήρυκες» της «συμμετοχικής δημοκρατίας» φαντάζουν κάτι περισσότερο από ψεύτες και υποκριτές. Είναι επικίνδυνοι και αδίστακτοι. Δε νοιάζονται για τα λαϊκά συμφέροντα. Κι αν λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, δε λογαριάζεται ούτε καν το πολιτικό κόστος τέτοιων καταδικαστέων και βάρβαρων πράξεων, όπως για παράδειγμα τα όσα έγιναν στο Αίγιο χτες και προχτές, τότε φανταστείτε τι πρόκειται να γίνει μετά τις εκλογές. Αν λίγο πριν τις εκλογές, η αστυνομική διεύθυνση Αχαΐας βγάζει «φιρμάνι» με το οποίο «απαγορεύεται η συνάθροιση και πορεία στο οδικό δίκτυο της Αχαΐας» κι αν τα ΜΑΤ βαράνε αδιακρίτως και ρίχνουν σωρηδόν χημικά και δρακρυγόνα, μπουκάρουν ακόμα και σε καφενεία και τα σπάνε, τότε τα πράγματα γίνονται άκρως ανησυχητικά και επικίνδυνα.

Για τους θιγόμενους ελαιοπαραγωγούς όλης της χώρας, για όλους τους αγρότες, καθώς και για τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική, δε μένει άλλη επιλογή παρά να αντιδράσουν, να καταδικάσουν και να αποδυναμώσουν τους πολιτικούς εκφραστές τέτοιων πολιτικών. Ενόψει των εκλογών της 7ης Μαρτίου μάλιστα, να πέσει «μαύρο» στην πολιτική της κυβέρνησης, για ό,τι έκανε μέχρι τώρα, αλλά και στην πολιτική της ΝΔ, που αρκείται σε αντιπολίτευση δημιουργίας ψευτο-εντυπώσεων, ενώ δεν αποκλείεται αν ήταν κυβέρνηση να έκανε ακριβώς τα ίδια. Αλλωστε και η ΝΔ έχει δώσει ανάλογα δείγματα γραφής στο παρελθόν. Μα δε φτάνει για το δίκιο τους, αν δε ρίξουν μαζικά, αποφασιστικά κόκκινο στην κάλπη.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ