Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Ιστορίες ... ΠΑΣΟΚικής τρέλας

Από το «Μάνο πουλάς στη φυλακή θα πας» ...στην ένταξη των Στ. Μάνου - Αν. Ανδριανόπουλου στο ΠΑΣΟΚ!

Η δημοσιοποίηση του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας έφερε μεγάλη «ταραχή» στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ. Γεμάτοι οργή και αγανάκτηση ξεσπάθωσαν κατά της Νέας Δημοκρατίας για να καταγγείλουν το αντιλαϊκό πρόγραμμά της. Ποιοι, αυτοί που δεν άφησαν τίποτα όρθιο και έκαναν την κυβέρνησή τους πρωταθλητή σε δύο «πρωταθλήματα»:

1. Στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας

2. Στην κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου

Ξεχώρισαν στην «έκρηξη οργής» οι πράσινοι συνδικαλιστές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, στις οποίες κατέχουν την πλειοψηφία.

Κουρνιασμένοι χρόνια τώρα στη θαλπωρή του «κοινωνικού διαλόγου», με μόνες «δάφνες» τις μεγάλες κινητοποιήσεις, στις οποίες σύρθηκαν κάτω από την παλλαϊκή - πανεργατική κατακραυγή, βρήκαν ευκαιρία να ξεσπαθώσουν. Στο επίκεντρο της «οργής» τους, το Ασφαλιστικό και οι ιδιωτικοποιήσεις. Ξεχωριστό το σόου των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ από το χώρο του ΟΤΕ, που βρήκαν ευκαιρία να επαναφέρουν τις μνήμες των μεγάλων αγώνων της τριετίας 1990 - 1993 κατά του ξεπουλήματος του ΟΤΕ. Πρόκειται για την επιχείρηση ξεπουλήματος του ΟΤΕ από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με υπουργό Εθνικής Οικονομίας τον ...Στέφανο Μάνο!

Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ αντιστάθηκαν καθολικά στο ξεπούλημα της μεγάλης αυτής επιχείρησης. Οι κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις συγκλόνισαν συνειδήσεις και στρίμωξαν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ αντιστάθηκαν, επίσης, στην επιχείρηση εξαγοράς τους από την κυβέρνηση με την προσφορά «δωρεάν μετοχών» και της διάθεσης μετοχών με «προνομιακούς όρους» που επιχειρήθηκε με την προσωπική επιστολή του Στ. Μάνου, υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Οι «πράσινοι» ζύμωναν και φώναζαν με πάθος το σύνθημα: Μάνο πουλάς στη φυλακή θα πας! Οι ίδιοι, μέσα στα πλαίσια της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΠΑΣΟΚ, τοποθέτησαν στην οδό Βουλής έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, επιγραφή που μετονόμαζε την οδό αυτή σε οδό ξεπουλήματος. Το Σεπτέμβρη του 1993 η Νέα Δημοκρατία κάτω από το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής της έχασε τις εκλογές και το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στην κυβερνητική εξουσία. Ο Στέφανος Μάνος δεν πήγε στη φυλακή - όπως απαιτούσαν τότε οι ΠΑΣΟΚοι - και ανέλαβε ο Γιάννος του ΠΑΣΟΚ, να πετύχει ό,τι δεν κατάφερε η Νέα Δημοκρατία.

Τα χρόνια πέρασαν, ο ΟΤΕ και οι άλλες δημόσιες επιχειρήσεις πήραν την άγουσα προς το μεγάλο κεφάλαιο, μέσα από την πολιτική των μετοχοποιήσεων. Κατά τους πράσινους συνδικαλιστές αυτή η εξέλιξη ήταν διαφορετική στην ουσία από το ξεπούλημα του Μάνου και παρά τις αρχικές αντιρρήσεις, τα δίπλωσαν και καλούν τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη για την πρωτιά της «επιχείρησής μας» στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Μέσα στα πλαίσια της «προοδευτικής» πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, το πρώτο στέλεχος της ολιγαρχίας - πρόεδρος του ΣΕΒ - ανέλαβε τα ηνία του ΟΤΕ. Κανένα πρόβλημα κι εδώ. Γρήγορα βρήκαν τρόπο συνεννόησης οι πράσινοι - μαζί με τους γαλάζιους και τους ...ΣΥΝδικαλιστές της «αριστεράς» να συζητάνε τα προβλήματα και να υπογράφουν «καλές συμβάσεις» για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ. Η συνήθης απάντησή τους - στη σκληρή από ταξική σκοπιά κριτική των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων της ΕΣΚ ΟΤΕ - η απομόνωση από τις εξελίξεις και η αδυναμία να δούμε την πραγματικότητα.

Η ένταξη των «σκληρών» του νεοφιλελευθερισμού, Μάνου - Ανδριανόπουλου, στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει έκπληξη μόνο για όσους διατηρούν αυταπάτες για την πολιτική του και τη σταθερή επιλογή του να στηρίζει όπως και όσο μπορεί τις επιδιώξεις του κεφαλαίου στην Ελλάδα και έξω από αυτή. Είναι όμως ευκαιρία για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ και γενικότερα να βγάλουν έστω και τώρα συμπεράσματα. Οι «μεταγραφές» στελεχών στα κόμματα του δικομματισμού γίνονται στα πλαίσια της κυρίαρχης πολιτικής που είναι κοινός τόπος και για τους δύο. Οι διαφορές που επικαλούνται δημαγωγικά για να κρατάνε τους εργαζόμενους εγκλωβισμένους στο δίλημμα ψηφίστε ΠΑΣΟΚ για να μην έρθει η δεξιά, δεν έχουν καμία βάση. Αλλωστε και οι δύο στον ίδιο βωμό των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των τραπεζιτών υποκλίνονται.

Η 7 του Μάρτη είναι πολύ κοντά πλέον. Είναι όμως αρκετός ο χρόνος για να αξιολογηθεί από τους εργαζόμενους ξανά και ξανά όλη αυτή η συσσωρευμένη πείρα των τελευταίων χρόνων. Ο καυγάς των δύο, οι μεγαλοστομίες του ΣΥΝ δε συνιστούν άλλη πολιτική, δε δημιουργούν προϋποθέσεις επίλυσης των βασανιστικών λαϊκών προβλημάτων. Στον αντίποδα υπάρχει λύση και διέξοδος για τους εργαζόμενους, το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ κράτησε σταθερά το τιμόνι όλα τα χρόνια, δεν ταλαντεύτηκε, δε μαγεύτηκε από τις σειρήνες του «κοινωνικού διαλόγου» και της συναίνεσης, δεν υποκλίθηκε στην «ελευθερία της αγοράς». Είναι το μόνο κόμμα που στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό της εργατιάς, της αγροτιάς, όλων των λαϊκών στρωμάτων. Η κόκκινη ψήφος είναι διπλά κερδισμένη ψήφος. Ψήφος για το σήμερα και το αύριο, ψήφος για την προοπτική προς έναν κόσμο που μέτρο των πραγμάτων θα είναι ο εργαζόμενος άνθρωπος και όχι τα κέρδη και οι επιδόσεις του κεφαλαίου.


Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι «φίλοι» του ΟΤΕ (3)(2008-05-24 00:00:00.0)
Προανήγγειλε κατάθεση προτάσεων για σύσταση εξεταστικών επιτροπών(2008-03-29 00:00:00.0)
Θρασύτατοι ξεπουληματίες (2)(2006-09-07 00:00:00.0)
Νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο του ξεπουλήματος(2000-01-18 00:00:00.0)
Δικομματικό το ξεπούλημα(1996-09-15 00:00:00.0)
Διαφωνούν μόνο στην τιμή του ξεπουλήματος(1996-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ