Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Στο κέντρο της δράσης μας η πρόταση για τη συγκρότηση του αντίπαλου δέους

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χτες στα Γιάννενα

«Το ΚΚΕ δεν είναι ένα κόμμα που προσαρμόζεται σαν τον χαμαιλέοντα στο περιβάλλον της προεκλογικής περιόδου. Το ΚΚΕ τις θέσεις που προβάλλει όλα αυτά τα χρόνια, τις υπεράσπισε και τις υπερασπίζει και προεκλογικά».

Με την επισήμανση αυτή άρχισε χτες το μεσημέρι την παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στα Γιάννενα.

«Αναμφισβήτητα, είπε, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν μια αγωνία μεταξύ τους ποιο θα είναι πρώτο και ποιο δεύτερο κόμμα. Δίπλα σ' αυτήν την αγωνία, υπάρχει κι άλλη μια αγωνία πολύ σημαντική. Ποιο θα είναι το συνολικό ποσοστό του δικομματισμού. Αυτήν την αγωνία την έχουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, τα διάφορα τρωκτικά που ζουν γύρω τους και στηρίζουν το έργο τους. Κι αυτό γιατί έχουμε να κάνουμε με δύο κόμματα του κεφαλαίου, κόμματα που υπερασπίζονται με πάθος και με συνέπεια τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Το να λες ότι έχουν πολιτική νεοφιλελεύθερη δε λέει και πολλά πράγματα. Εμείς το προσδιορίζουμε συγκεκριμένα. Είναι κόμματα των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, κόμματα τα οποία στηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ευρωπαϊκή πλουτοκρατία, αλλά και από τις ΗΠΑ, ανεξάρτητα αν κάθε φορά οι ΗΠΑ μπορεί να δείχνουν τη συμπάθειά τους στο ένα κόμμα απ' ό,τι στο άλλο».

Σχολιάζοντας το γιατί ένα μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων παραμένει εγκλωβισμένο στο δικομματισμό, σημείωσε: «Σίγουρα δεν είναι από ικανοποίηση για την πολιτική των δύο κομμάτων. Δεν είναι ικανοποίηση για το βιοτικό τους επίπεδο, την ποιότητα ζωής τους. Δεν είναι ικανοποιημένα τα λαϊκά στρώματα από τα εισοδήματά τους, το επίπεδο της Παιδείας και την Κοινωνική Ασφάλιση. Αυτό που κρατά τα λαϊκά στρώματα εγκλωβισμένα στα κόμματα του κεφαλαίου είναι η απογοήτευση, η μοιρολατρία, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις δυνάμεις τους.

Γι' αυτό θεωρούμε ότι πραγματική απάντηση στο δικομματισμό είναι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και η στήριξη αυτής της πρότασης και με ψήφο, ανεξάρτητα αν τα λαϊκά στρώματα συμφωνούν στο σύνολο και σ' όλο το βάθος της δικής μας ιδεολογίας και πολιτικής».

«Το ΚΚΕ, συνέχισε, όλα αυτά τα χρόνια σαν κριτήριο της στάσης του έπαιρνε: Αν η κάθε πολιτική πράξη, στιγμιαία ή γενικότερη, υπηρετούσε τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Με αυτό το πρίσμα είμαστε ριζικά αντίθετοι στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ, καταψηφίσαμε τη διεύρυνση της ΕΕ, αντιμετωπίσαμε όλους αυτούς τους δήθεν εκσυγχρονισμούς που εμφανίστηκαν από το 1990 και μετά, με τις ιδιωτικοποιήσεις, την αρπαγή των κατακτήσεων, τις εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οι αντιδράσεις μας δεν ήταν περιστασιακές και στιγμιαίες, προέκυπταν από τη γενικότερη στρατηγική που έχει το ΚΚΕ».

«Εμείς, συμπλήρωσε, στο επίκεντρο της εκλογικής μάχης δε βάζουμε μόνο την κριτική απέναντι στα δυο κόμματα. Αυτό είναι το ένα σκέλος κι αν θέλετε αυτό είναι το εύκολο.

Στο επίκεντρο της δράσης μας βάζουμε την πολιτική μας πρόταση για τη συγκρότηση του αντιπάλου δέους απέναντι σ' αυτή την πολιτική, για τη συγκρότηση της δύναμης εκείνης η οποία τα επόμενα χρόνια θα καταφέρει να περιορίσει και να αναχαιτίσει ίσως ορισμένα μέτρα και στην πορεία θα βάλει πλώρη για διεκδίκηση κυβερνητικής εξουσίας, άλλης εξουσίας.

Γι' αυτό δίνουμε μεγάλη σημασία στον απεγκλωβισμό δυνάμεων σ' αυτήν την εκλογική μάχη από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Και πρέπει να το πούμε καθαρά: Οσοι ξαναψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όντας αγανακτισμένοι μ' αυτά τα κόμματα, ξέροντας ότι αυτά τα κόμματα είναι ίδια, στην πραγματικότητα μετά τις εκλογές θα έχουν ακόμα χαμηλότερο ηθικό φρόνημα, θα αισθάνονται και συνένοχοι.

Εμείς ποτέ δε χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στο λαό, ακόμα κι αν έχει καταληφθεί από αισθήματα μοιρολατρίας και συμβιβασμού. Αυτός ο λαός, ο σημερινός λαός είναι που τα επόμενα χρόνια θα πάρει την τύχη του στα χέρια του. Το πιστεύουμε βαθιά και γι' αυτό άλλωστε παραμένουμε σταθεροί στη γενική πολιτική μας γραμμή και στις επιμέρους θέσεις που έχουμε διατυπώσει.

Η απάντηση στο δικομματισμό στις 7 του Μάρτη είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ - και ιδιαίτερα απευθυνόμαστε στα λαϊκά στρώματα που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και που δεν έχουν μεταλλαχτεί ακόμα. Αν παραμείνουν εγκλωβισμένα μέσα στο ΠΑΣΟΚ θα αλλάξουν και αυτά αρνητικά.

Η δική μας πρόταση περιλαμβάνει ένα ενιαίο μέτωπο, μια μεγάλη συμμαχία που στηρίζεται στα κοινά συμφέροντα της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Συμμαχία που βγάζει απ' έξω την εργατική τάξη και τα μεσαία στρώματα που στηρίζεται μόνο στις ηγεσίες κομμάτων, αυτή η συμμαχία είναι καταδικασμένη στην αποτυχία.

Γι' αυτό εμείς από τις 8 του Μάρτη θα δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στο να ξαναβρεί το δρόμο του το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί αυτό είναι που μπορεί να εμπνεύσει και να βοηθήσει στη διαμόρφωση αυτής της συμμαχίας.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι αυτή η συμμαχία είναι πολύ πλατιά. Γιατί περιλαμβάνει τη λαϊκή πλειοψηφία, εκφράζει τα συμφέροντα της λαϊκής πλειοψηφίας και μπορεί να χωρέσει πολιτικές δυνάμεις, πολιτικές κινήσεις και ανθρώπους οι οποίοι δεν περιορίζονται στο να κάνουν κριτική στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ γιατί είναι μεγάλα κόμματα, αλλά υιοθετούν γραμμή καθαρής και συνεπούς εναντίωσης με το μεγάλο κεφάλαιο, τους επιχειρηματίες και έχουν γραμμή συνολικής αντιπαράθεσης με τις επιλογές και του ευρωπαϊκού και του αμερικάνικου κεφαλαίου. Αντίθεση με τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, γιατί αφού η Ελλάδα είναι ενσωματωμένη σ' αυτές τις ενώσεις δεν μπορείς να κάνεις αγώνα αποσπασμένο από τις επιλογές αυτών των οργανισμών».

«Τέλος, κατέληξε, θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν πιο επιζήμιες αντιλήψεις, διαβρωτικές, καιροσκοπικές, τυχοδιωκτικές, από αυτές που λένε ότι "όλα άλλαξαν, πρέπει να αλλάξουμε και εμείς"...

Δεν πρέπει να αλλάξουμε βασικές αρχές της ταξικής πάλης, της ασυμφιλίωτης αντίθεσης με το μεγάλο κεφάλαιο. Από κει και πέρα προσαρμογές, νεοτερισμοί και ανανεώσεις μπορούν να υπάρξουν, αλλά η γραμμή που λέει ότι "το κίνημα πρέπει να αλλάξει και πρέπει να θεωρήσει πραγματικότητα την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, πραγματικότητα ό,τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, τις ιδιωτικοποιήσεις, την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων", αυτή η γραμμή δεν είναι ούτε καν γραμμή αντίστασης, είναι γραμμή ενσωμάτωσης.

Επομένως, η μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία δεν πρέπει να θεωρήσει δεδομένες τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων στρατηγικής σημασίας και κοινής ωφέλειας, τις ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων, το ξεπούλημα της γης. Ισα - ίσα για να μπορούμε να μιλάμε για μέτρα αλλαγής, πρέπει τα μέσα που παράγουν τον πλούτο να γίνουν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία. Είναι στόχος προοπτικής, αλλά αν δεν ξέρεις πού θέλεις να φτάσεις, δεν μπορείς να αντιπαλέψεις και το σήμερα.

Το ΚΚΕ δίνει μία μάχη, όπως ξέρει να δίνει τις μάχες, θα τη συνεχίσουμε και στις 8 του Μάρτη, το θέμα είναι να σκεφτεί ο λαός σε ποια θέση θα πρέπει να βρεθεί στις 8 του Μάρτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ