Τρίτη 24 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΜΑΝΙ ΑΣΤΑΚΟΥ
Στην υπηρεσία των μακελάρηδων

Φορτηγό πλοίο με αμερικανική σημαία, μισθωμένο από το στρατό των ΗΠΑ, βρίσκεται από χτες αγκυροβολημένο στο Μακρυγιάλι, επιβεβαιώνοντας την ανάμειξη της χώρας σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ατράνταχτη απόδειξη για την επικίνδυνη ανάμειξη της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί η παρουσία, δύο ναυτικά μίλια ανοιχτά του λιμανιού του Αστακού, ενός φορτηγού πλοίου με αμερικανική σημαία, που είναι μισθωμένο από το στρατό των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει ο «Ρ», το καράβι ονομάζεται ROY M. WHEAT και είναι ένα από τα 15 φορτηγά πλοία που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός στο πλαίσιο του προγράμματος «Preposiotioning programm». Πρόκειται για ένα στρατηγικό σχεδιασμό των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που προβλέπει τη μίσθωση εμπορικών πλοίων διαφόρων τύπων για στρατιωτικούς σκοπούς. Τα καράβια πλέουν σε διάφορες περιοχές της Γης και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα να μεταφέρουν πολεμικό υλικό και προμήθειες για τον αμερικανικό στρατό στα πολεμικά μέτωπα. Ο συνολικός στόλος που συμμετέχει στο συγκεκριμένο στρατιωτικό πρόγραμμα αριθμεί 32 πλοία.

Το ROY M. WHEAT είναι κατασκευασμένο να μεταφέρει κοντέινερ. Μπορεί να φορτώνει και να μεταφορτώνει είτε αγκυροβολημένο σε λιμάνι, είτε αγκυροβολημένο στα ανοιχτά, από άλλο πλοίο. Το ROY M. WHEAT ήταν για μεγάλο διάστημα αγκυροβολημένο στο λιμάνι Cagliari της Σαρδηνίας. Στις 22 του Μάρτη εμφανίζεται να εγκαταλείπει τα ανοιχτά της Μάλτας, όπου βρισκόταν τις τελευταίες μέρες, και να βάζει πλώρη για το λιμάνι του Αστακού, όπου έφτασε σύμφωνα με το ΥΕΝ - είναι η μόνη πληροφορία που έδωσε - χτες το πρωί, 23 του Μάρτη.

Η παρουσία στην Ελλάδα ενός φορτηγού πλοίου μισθωμένου από τον αμερικανικό στρατό, και μάλιστα στο λιμάνι του Αστακού, έρχεται να επιβεβαιώσει στο ακέραιο τις καταγγελίες και τις αποκαλύψεις του ΚΚΕ ότι τόσο το συγκεκριμένο λιμάνι όσο και άλλες θαλάσσιες πύλες της χώρας χρησιμοποιούνται από τους ιμπεριαλιστές μακελάρηδες για τη διακίνηση στρατιωτικού και άλλου επικίνδυνου υλικού στα μέτωπα των πολέμων. Ανάλογα στοιχεία είχε αποκαλύψει ο «Ρ» και κατά την πρόσφατη εισβολή των Ισραηλινών στη Γάζα.

Αμεση απάντηση από το ΚΚΕ

Με αίτημα να φύγουν οι φονιάδες των λαών από την περιοχή, η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση στο λιμάνι του Αστακού αύριο, Τετάρτη 25 του Μάρτη, στις 12 μ. Δυο μήνες πριν, κάτω από την άμεση και αποφασιστική παρέμβαση του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, είχαν ματαιωθεί τα σχέδια για τη φορτοεκφόρτωση πολεμικού υλικού από τις ΗΠΑ προς το Ισραήλ μέσω του λιμανιού του Αστακού. Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

«Με διάφορα προσχήματα κάθε φορά, οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών μετατρέπουν το λιμάνι του Αστακού σε ορμητήριο του θανάτου. Πολλές φορές διαδηλώσαμε την αντίθεσή μας στους φονιάδες των λαών τα τελευταία χρόνια. Μόλις τον περασμένο Γενάρη κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή και τις λαϊκές κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν, οι μακελάρηδες των λαών λούφαξαν. Παρ' όλα αυτά, ό,τι δεν κατάφεραν το περασμένο διάστημα, προσπαθούν να το πετύχουν τώρα, προσμένοντας την αδρανοποίηση του κόσμου. Θα μας βρουν και τώρα μπροστά τους, όπως και κάθε φορά».

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να δώσουν βροντερό «παρών» στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση απαιτώντας:

  • Να φύγουν τα αμερικανικά πυρομαχικά από το λιμάνι του Αστακού.
  • Να ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που καθιστούν τα ελληνικά λιμάνια πολεμικά ορμητήρια
  • Να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα.
  • Κανένας Ελληνας φαντάρος, κανένα πλοίο στη Μέση Ανατολή - επιστροφή όλων των Ελλήνων φαντάρων από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ