Τρίτη 24 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Για τις αντικομμουνιστικές τοποθετήσεις του Θ. Πάγκαλου

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έστειλε χτες στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου την ακόλουθη επιστολή για τις αντικομμουνιστικές τοποθετήσεις του Θ. Πάγκαλου:

«Προς

τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

κ. Γ. Α. Παπανδρέου

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009

Κύριε Πρόεδρε,

Εκ μέρους της ΚΕ εκφράζω τη διαμαρτυρία μας για τις επανειλημμένες προκλητικές, ανοίκειες τοποθετήσεις σε βάρος του ΚΚΕ, στις οποίες - πέρα από τα όρια της φυσιολογικής πολεμικής αντιπαράθεσης - προβαίνει συχνά ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος, ηγετικό στέλεχός σας. Δεν πρόκειται για συνηθισμένη ή έστω ακραία κριτική, για την οποία βεβαίως δε θα είχαμε λόγο να απευθυνθούμε σε σας. Αλλωστε και εμείς πολλές φορές χρησιμοποιούμε επιθετική πολιτική κριτική στην κυβέρνηση, σε άλλα κόμματα, όπως και απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Το δικαίωμα σε μια τέτοια αντιπαράθεση δεν το αναγνωρίζουμε μόνο στο δικό μας κόμμα αλλά και σε όλα τα άλλα, στον καθένα και την κάθε μια.

Εάν δεν έχετε υπόψη σας, λόγω του φόρτου της απασχόλησής σας, αναφέρομαι συγκεκριμένα σε δύο πρόσφατες, από τις πολλές απαράδεκτες τοποθετήσεις του στελέχους σας. Η πρώτη αφορούσε στην εκτίμηση ή στην υπόνοια ότι ο χώρος του ΚΚΕ, του βάζει γκαζάκια, εννοώντας προφανώς την περίπτωση δύο επιθέσεων που δέχτηκε ο ίδιος την ίδια μέρα στο γραφείο του και στο σπίτι της κόρης του. Η δεύτερη περίπτωση αφορά στην ομιλία του σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο και ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Γρηγόρη Φαράκου. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση ανέφερε ότι αν το ΚΚΕ νικούσε το 1949, τότε θα σκότωνε όλους τους αντιφρονούντες Ελληνες και ένα μέρος μελών και στελεχών του. Βεβαίως κατανοώ πλήρως ότι το κάθε στέλεχος φέρει προσωπικά την ευθύνη των λόγων και των έργων του, όμως ταυτόχρονα για το ακροατήριο, ευρύτερα για τους εργαζόμενους, φέρει και το φορτίο της συλλογικής ευθύνης του κόμματος που ανήκει, μετέχοντας στα ηγετικά του όργανα. Θα περιμέναμε από την πλευρά σας συγκεκριμένη τοποθέτηση στο ζήτημα αυτό.

Εκτιμάμε ότι είναι ευθύνη όλων μας να κρατήσουμε ένα ορισμένο επίπεδο ευθύνης στην πολιτική αντιπαράθεση, που βεβαίως δεν έχει καμία σχέση με λογοκρισία ή κάτι σχετικό.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο όταν η πολεμική προς το ΚΚΕ αντιγράφει, μιμείται ή και οικειοποιείται την πάλαι ποτέ αντικομμουνιστική υστερία, μισαλλοδοξία του παρελθόντος, που χρησιμοποιήθηκε από το ελληνικό κράτος, τις κυβερνήσεις, το θρόνο, για να στείλουν πατριώτες κομμουνιστές στο εκτελεστικό απόσπασμα, στις εξορίες και τα Μακρονήσια, με τις ευλογίες των ηγεσιών και των υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Για την ΚΕ του ΚΚΕ

Αλέκα Παπαρήγα».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org