Τρίτη 24 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ατόφια η ταξική πολιτική «εξόδου» από την κρίση
  • Το «πάγωμα» των μισθών των εργαζομένων στο Δημόσιο, το «πράσινο φως» για ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές και η απόρριψη κάθε σκέψης για φορολόγηση των υπερκερδών του κεφαλαίου, καταδεικνύουν σαφώς τη βούληση για επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης
  • Πλήρης ταύτιση του κυβερνητικού εκπροσώπου με την επιχειρηματολογία των εργοδοτών

Η ταξική πολιτική εξόδου από την κρίση, που φορτώνει εξ ολοκλήρου τα βάρη της κρίσης στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, προβάλλεται ολοένα και πιο καθαρά από τις αντεργατικές ανατροπές που προωθεί διαρκώς η κυβέρνηση, αφήνοντας να πέσουν οι μάσκες περί δήθεν ισομερώς» επιμερισμένα βάρη.

Το «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, η ανοικτή ενθάρρυνση των εργοδοτών να προχωρήσουν σε ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές, σε συνδυασμό με την απόρριψη κάθε ιδέας για φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, καταδεικνύουν σαφώς τη βούληση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την κρίση, για να επιταχύνει την αντιλαϊκή επίθεση.

Η κυβέρνηση υπερασπίζεται σε όλους τους τόνους ...το δικαίωμα των καπιταλιστών να χρησιμοποιούν όλα τα μέσα, προκειμένου να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους «εν ζωή» κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στο όνομα, λοιπόν, της αντιμετώπισης της κρίσης, όχι απλά θεωρεί δικαιολογημένο και επιβεβλημένο να προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών, ελαστικές σχέσεις εργασίας, αλλά αναπαράγει τα ίδια ακριβώς εκβιαστικά διλήμματα που προβάλλουν οι εργοδότες, όπως «κλείσιμο επιχειρήσεων ή ελαστικές σχέσεις εργασίας, μειώσεις μισθών, κ.ά.»... Είναι χαρακτηριστική, από την άποψη αυτή, η επιχειρηματολογία και τα διλήμματα που επιστράτευσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να υπερασπιστεί τη θέση που εξέφρασε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες ο Κ. Καραμανλής, καλύπτοντας τις αντεργατικές ανατροπές που προωθεί ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Γ. Μυλωνάς και στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο σαφέστατο μήνυμα για γενίκευσή τους. «Σε μια κρίση, όπως αυτή, είναι πιθανόν ορισμένες επιχειρήσεις να φθάσουν στο χείλος του κλεισίματος. Θέλετε να κλείσουν; Εγώ δε θέλω», είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Αντώναρος, μιλώντας με τη γλώσσα των εργοδοτών. Παράλληλα, επικαλέστηκε «τις ειδικές συνθήκες», τη «νομιμότητα» των εργασιακών ανατροπών, αλλά και το γεγονός ότι αυτά τα μέτρα προωθούνται σε ολόκληρη την ΕΕ και τον κόσμο. «Η Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός συνόλου. Εκείνο, λοιπόν, το οποίο μας ενδιαφέρει και το δείχνουμε με όλα τα μέτρα που έχουμε λάβει, με όλες τις πρωτοβουλίες τις οποίες έχουμε αναλάβει εγκαίρως, είναι ότι θέλουμε να θωρακίσουμε την εργασία», τόνισε, σπεύδοντας αμέσως μετά να αποσαφηνίσει ότι μόνο μέσα από τη θωράκιση των επιχειρήσεων μπορεί να θωρακιστεί η εργασία! Θέτοντας μόνος του το ερώτημα «ποιος δίνει δουλειά στους ανθρώπους;», απάντησε «οι επιχειρήσεις»(!), επαναλαμβάνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην κλείσουν.

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση δε σχεδιάζει να τροποποιήσει τους ισχύοντες νόμους για την εκ περιτροπής απασχόληση που είχαν ψηφιστεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια, προφανώς επειδή καλύπτουν τις ανάγκες του κεφαλαίου και κατά την κρίση. Παράλληλα, άφησε σαφώς να διαφανεί ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει την απόφαση του ευρωδικαστηρίου, που θα εκδοθεί την Πέμπτη, για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη για γυναίκες και άντρες στο Δημόσιο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αρχικά είπε ότι θα περιμένει τη δημοσίευση της απόφασης, αλλά αμέσως συμπλήρωσε με νόημα πως «είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε τη σαφή θέση την οποία είχε από την αρχή η ελληνική κυβέρνηση»... Ο εκπρόσωπος δε δίστασε να προχωρήσει σε πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας σε ό,τι αφορά το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, ισχυριζόμενος ότι «σε πολλές χώρες της Ευρώπης οι αποδοχές μειώνονται, ενώ εμείς όχι μόνο δε μειώνουμε τις αποδοχές αλλά δίνουμε και ειδική ενίσχυση»(!). Υπεραμύνθηκε της θέσης του πρωθυπουργού ότι είναι «λάθος πολιτική» η φορολόγηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων, επικαλούμενος ότι αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζεται στην ΕΕ «και δε θα την αλλάξουμε εμείς εδώ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ