Τρίτη 24 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αξιώσεις για πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα

Δημοσιοποιείται η «εισήγηση» της Κομισιόν για περισσότερη «ευελφάλεια», συνταξιοδοτικό, «κλειστά» επαγγέλματα κ.ά.

«Συμπληρωματικά» αντιλαϊκά πακέτα και επιτάχυνση της εφαρμοζόμενης πολιτικής αξιώνει για την Ελλάδα η «εισήγηση» την Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα και να εγκριθεί στο επόμενο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ και της Ευρωζώνης, που θα γίνει στις αρχές Απρίλη.

Πρόκειται περισσότερο για διαδικαστικού χαρακτήρα ζητήματα. Οι σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί από τα όργανα της ΕΕ, με βασική κατεύθυνση τη λήψη «μόνιμου χαρακτήρα» αντιλαϊκών μέτρων με πρόσχημα τη μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού στα προβλεπόμενα από τους ίδιους επίπεδα (κάτω από το 3% του ΑΕΠ) ακόμη μέχρι το έτος 2010. Το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα «λύνει τα χέρια» στην κυβέρνηση, ώστε να επιταχύνει τη λεγόμενη δημοσιονομική προσαρμογή και να βάλει ακόμη και μέσα στο 2009 σε εφαρμογή και πρόσθετων φοροεισπρακτικών μέτρων (φόροι κατανάλωσης κ.ά.). Ταυτόχρονα, να προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς στην περιστολή των κρατικών δαπανών - όπως ήδη έχει ανακοινωθεί - στην παράδοση και νέων υποδομών στο μεγάλο κεφάλαιο (όπως τη μακροχρόνια εκχώρηση δημοσίων κτιρίων και περιουσία στους επιχειρηματίες) κ.ά. Η εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος μπαίνει κάτω από την «κρησάρα» των οργάνων της ΕΕ στις συνεδριάσεις που θα γίνουν στους επόμενους μήνες. Η ΕΕ έχει ήδη αξιώσει συγκεκριμένα μέτρα (όπως το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο) τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη σπεύσει να ικανοποιήσει, προκειμένου να αποδείξει το «έργο» και τις προσπάθειές της στα διάφορα κοινοτικά όργανα.

Η Κομισιόν αξιώνει από την κυβέρνηση της ΝΔ την εφαρμογή και των παρακάτω κατευθύνσεων:

  • Περαιτέρω μείωση του «εργασιακού κόστους» και περισσότερη «ευελφάλεια» για τους εργαζόμενους, μέτρα που αυτή τη φορά τα ξεφουρνίζουν με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση.
  • Να προχωρήσει με γοργούς βηματισμούς στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
  • Την «αύξηση του ανταγωνισμού στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών», προκειμένου να ευνοηθεί η είσοδος μεγάλων επιχειρήσεων. Πρόκειται για την «απελευθέρωση» στα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα (όπως μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, φαρμακοποιοί κ.ά.). Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε «σταδιακό άνοιγμα», στη ρότα δηλαδή που έχουν πρωτανοίξει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Στόχος τους είναι να ευνοηθεί η είσοδος μεγάλων επιχειρήσεων που εποφθαλμιούν τους κλάδους αυτούς.
  • Μέτρα για την «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» κ.ά.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η Κομισιόν θεωρεί την Ελλάδα ειδική περίπτωση, ισχυριζόμενη ότι δε φρόντισε να «συμμορφωθεί» από τα προηγούμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι εμφάνιζε μεγάλα ποσοστά αύξησης του ΑΕΠ. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται πιθανόν σε άλλα ισχυρότερα κράτη της Ευρωζώνης να δοθεί μεγαλύτερος χρόνος για τη μείωση των ελλειμμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ