Τρίτη 24 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δυνατό λαϊκό κίνημα ρήξης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής

Ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η οικονομική κρίση, η συζήτηση περί ασύλου, οι διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και άλλα που αφορούν στην πολιτική του ΚΚΕ σε σχέση και με το πρόσφατο 18ο Συνέδριο του Κόμματος, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» και στους δημοσιογράφους Π. Γαλιατσάτο και Μ. Ζαφειριάδου. Παραθέτουμε ολόκληρη τη συνέντευξη:

-- Εχετε δηλώσει ότι η κρίση βρίσκεται ακόμα στην αρχή της και ότι θα έρθει στην Ελλάδα οξύτατη. Τι χρονικό ορίζοντα υπολογίζετε και τι περιμένετε για τα λαϊκά στρώματα;

-- Α. Π.: «Περιμένουμε αυτά που οι εργαζόμενοι επίσης έχουν αντιληφθεί: Οτι εκείνοι καλούνται, από τα μονοπώλια, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να πληρώσουν την κρίση. Που σημαίνει περισσότερες απολύσεις, επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, ένταση της εκμετάλλευσης, νέα φτώχεια, ανασφάλεια.

Δεν έχει καμία σημασία αν αυτά θα κορυφωθούν σε έξι ή σε δεκαέξι μήνες. Το ζήτημα είναι να μη δεχτούν οι εργαζόμενοι παθητικά τις εξελίξεις. Δεν έχουν καμία ευθύνη για την κρίση, για το δημόσιο χρέος. Κρίση και χρέη γεννιούνται από τα κέρδη. Οσο μεγαλύτερα τα ελλείμματα, τόσο μεγαλύτερα και τα κέρδη, τόσο μεγαλύτερη η εκμετάλλευση.

Τι απομένει; Καμία συναίνεση, οργάνωση της πάλης, αντεπίθεση λέμε εμείς. Για να αποκρουστούν οι συνέπειες, για να ανοίξει δρόμος υπέρ της φιλολαϊκής προοπτικής.

Αναμονή σημαίνει χάσιμο χρόνου και δικαιωμάτων. Μέχρι να έρθει η επόμενη κρίση του καπιταλισμού. Αρα φαύλος κύκλος».

-- Σε πρόσφατη συνέντευξή σας υποστηρίξατε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα πρέπει να απολογηθούν που έκαναν σημαία την εξωστρέφεια της οικονομίας και την αναβάθμιση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη. Θεωρείτε ότι μια Ελλάδα περισσότερο οικονομικά αυτάρκης θα ήταν καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει την κρίση, και είναι το μοντέλο της αυτάρκειας αυτό στο οποίο προσανατολίζεστε;

-- Α. Π.: «Αυτάρκης κατά 100% δεν μπορεί να είναι καμία χώρα. Αλλο αυτό όμως και άλλο να θυσιάζονται οι αναπτυξιακές δυνατότητες στο βωμό των κερδών των διεθνών επιχειρηματικών ομίλων, όπως συμβαίνει εδώ. Δείτε το θέμα της διατροφής. Μπορούσε ο λαός να τρέφεται από αυτόν εδώ τον τόπο και όχι να βρίσκεται σε διατροφική εξάρτηση και πληρώνοντας πανάκριβα.

Η εξωστρέφεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, και του ΛΑ.Ο.Σ. δεν αφορά το αμοιβαίο όφελος των λαών, αλλά τον ανταγωνισμό των κεφαλαίων, που εκμεταλλεύονται και τους Ελληνες και τους ξένους εργαζόμενους. Αυτή είναι η αναβάθμιση: Να κερδίσει περισσότερα το ελληνικό κεφάλαιο. Αν βουλιάξουν οι οικονομίες των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, θα βουλιάξει και η ελληνική οικονομία. Ποιος θα τα πληρώσει;

Επιδιώκουμε την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχει η Ελλάδα και ταυτόχρονα την ανάπτυξη ισότιμων διεθνών σχέσεων. Αυτά όμως προϋποθέτουν άλλο δρόμο ανάπτυξης της Ελλάδας. Αυτόν της λαϊκής οικονομίας».

Η ψήφος στο ΚΚΕ εγγύηση για το παρόν και το μέλλον

-- Εκφράσατε την άποψη ότι η κυβέρνηση δε θα μακροημερεύσει και ότι θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Πώς το εξηγείτε; Και βλέπετε σε αυτήν την περίπτωση αυτοδυναμία, ή κυβερνήσεις συνεργασίας, ενδεχομένως και μεγάλου συνασπισμού; Πώς αξιολογείτε στα πλαίσια αυτά την ίδρυση του νέου κόμματος;

-- Α. Π.: «Πιο αργά ή πιο γρήγορα θα πάμε σε εκλογές, γιατί η λαϊκή αγανάκτηση θα αυξηθεί περισσότερο, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής.

Τι θα προκύψει; Ας πάρει τα μέτρα του ο λαός, ώστε να προκύψει το καλύτερο δυνατό για τον ίδιο. Που θα πει, αποφασιστική καταδίκη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να πατώσουν και τα δύο κόμματα, να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ. Είναι ψήφος εγγύηση για το παρόν και για το μέλλον. Οσο πιο δυνατός ο λαός, τόσο πιο αδύναμη θα είναι η κυβέρνηση. Είτε αυτοδύναμη, είτε συνεργασίας, πρέπει να είναι ανίσχυρη. Να φοβάται το λαό. Και ο λαός να μην ξεγελαστεί από την εμφάνιση - ήδη εμφανίστηκε - άλλου κόμματος. Παραλλαγή των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου" είναι».

-- Εδώ και μία εβδομάδα η πολιτική ζωή ταλανίζεται από μία σύγκρουση στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς αν είναι ακραίος ο ΛΑ.Ο.Σ. ή όχι. Εσείς πώς το βλέπετε; Θεωρείτε εφικτή μία συνεργασία ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. μετά τις εκλογές;

-- Α. Π.: «Κόμμα του κεφαλαίου είναι και ο ΛΑ.Ο.Σ., έχοντας βεβαίως ανεπτυγμένο τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό. Ως προς τη βασική του κατεύθυνση, όμως, γιατί δε θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη ΝΔ, αλλά και με το ΠΑΣΟΚ; Εξάλλου, ο Γ. Καρατζαφέρης το έχει δηλώσει στο παρελθόν. Ο καυγάς ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σχετικά με το ΛΑ.Ο.Σ. γίνεται για ψηφοθηρία».

-- Πώς αξιολογείτε την επανένταξη του κ. Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ;

-- Α. Π.: «Αφορά το ΠΑΣΟΚ και τη συνεργασία εσωκομματικών ομάδων».

Η κουκούλα πρόσχημα έντασης της κρατικής καταστολής

-- Από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα και οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν ενταθεί και γίνονται όλο πιο συχνές οι επιθέσεις κουκουλοφόρων στο κέντρο της Αθήνας. Πού τις αποδίδετε και πού θεωρείτε ότι θα οδηγήσει η συνεχής αίσθηση ανασφάλειας που δημιουργούν τέτοια φαινόμενα στον πολίτη;

-- Α. Π.: «Υπάρχουν οι αφελείς κουκουλοφόροι, που νομίζουν ότι κάνουν αντιεξουσιαστικό αγώνα, αλλά υπάρχουν και οι προβοκάτορες κουκουλοφόροι, αυτοί που υλοποιούν σχεδιασμούς και είναι τμήμα της κρατικής καταστολής. Για το λαό ένας είναι ο δρόμος της ασφάλειας: Δυνατό, συνειδητό και περιφρουρημένο κίνημα.

Προσέξτε όμως: Υπάρχει και μία άλλη τρομοκρατία που την αποσιωπούν και που συνενώνεται με την προηγούμενη. Η τρομοκρατία που ασκούν οι εργοδότες στους τόπους δουλειάς. Υπάρχουν οι εργοδοτικοί εκβιασμοί, οι απειλές, η απόλυση. Και εδώ η απάντηση είναι η ίδια: Δυνατό λαϊκό κίνημα ρήξης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής».

-- Βλέπουμε τα κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν ότι το κέντρο της Αθήνας θα γίνει φρούριο και ταυτόχρονα όλο και περισσότερους να βάζουν θέμα ασύλου. Ποια είναι η άποψή σας;

-- Α. Π.: «Αναζητούνται προσχήματα και για την κατάργηση του ασύλου. Προσχήματα για την ένταση της κρατικής καταστολής, που προωθείται και με νόμους της ΕΕ. Οι κουκούλες προσφέρονται. Να, λοιπόν, ποιον ωφελεί η δράση τους».

-- Στο παρελθόν κατηγορήσατε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων. Επιμένετε σε αυτήν την άποψη;

-- Α. Π.: «Επιμένουμε ότι χάιδευε τα αυτιά των κουκουλοφόρων. Για την ώρα άλλαξε τακτική. Ας ελπίσουμε ότι δε θα το επαναλάβει στο μέλλον, να λέει δηλαδή ότι οι κουκουλοφόροι είναι το νέο επαναστατικό υποκείμενο!».

Απ' το Συνέδριο το ΚΚΕ βγήκε πιο ισχυρό, πιο ώριμο

-- Το θέμα που συζητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο στην πορεία προς το 18ο Συνέδριο (στον προσυνεδριακό διάλογο, αλλά και από άλλες πολιτικές δυνάμεις) ήταν η επαναξιολόγηση του ρόλου του Στάλιν. Δε θεωρείτε ότι έτσι ενδεχομένως να αποθαρρύνετε ανθρώπους που θα ήθελαν να στραφούν προς το ΚΚΕ ως φορέα εναλλακτικής κοσμοθεωρίας σε μια περίοδο κρίσης;

-- Α. Π.: «Αν διαβάσετε καλύτερα τις Θέσεις μας για το σοσιαλισμό, θα δείτε ότι λέμε άλλα πράγματα. Δεν εξιδανικεύουμε πρόσωπα, ούτε τα ισοπεδώνουμε. Στεκόμαστε επιστημονικά στην πρωτόφαντη εποποιία ενός λαού, του σοβιετικού, να οικοδομήσει το σοσιαλισμό. Αναδείχνουμε τη μεγάλη προσφορά του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε και ταυτόχρονα βγάζουμε συμπεράσματα από τα λάθη. Αυτά τα συμπεράσματα μας κάνουν πιο δυνατούς, σήμερα, και άρα είναι προς όφελος των εργαζομένων της χώρας μας, γιατί το ΚΚΕ γίνεται καλύτερο. Αυτά ενοχλούν, γι' αυτό και η "σταλινολογία" βρίσκεται σε έξαρση. Νομίζουν ότι θα κάνουμε πίσω από την πάλη για τα λαϊκά συμφέροντα; Είναι γελασμένοι αν το νομίζουν οι επιτιθέμενοι. Αλλά, βλέπετε, δεν μπορούν να μας αντιμετωπίσουν με θέσεις για τα προβλήματα των εργαζομένων.

Την Κυριακή 22 Μαρτίου (σ.σ. την περασμένη) δημοσιεύεται στον "Ριζοσπάστη" η απόφαση του 18ου Συνεδρίου για το σοσιαλισμό. Ευκαιρία είναι να τη διαβάσουν χιλιάδες εργαζόμενοι. Θα δουν ότι αυτά που λέμε δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που γράφουν άλλοι ότι λέμε».

-- Από τη νέα Κεντρική Επιτροπή και από το Πολιτικό Γραφείο έμειναν έξω ιστορικά στελέχη. Πρόκειται για προσπάθεια ανανέωσης ή μήπως έχουν δίκιο εκείνοι που μιλάνε για «ιδεολογική καθαρότητα»;

-- Α. Π.: «Δεν έχουμε εμείς ιστορικά στελέχη. Ιστορικό είναι το ΚΚΕ. Από το 18ο Συνέδριο το Κόμμα μας βγήκε πιο ισχυρό, πιο ώριμο και ανανεωμένο και σε στελέχη. Φανερό ότι κι αυτό ενοχλεί διάφορες πλευρές».

-- Ακολουθείτε τη στρατηγική της συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου από το 16ο Συνέδριο. Πετύχατε τελικά τη μαζικότητα την οποία επιδιώκατε; Πού αποδίδετε ότι το κόμμα παραμένει δημοσκοπικά στα ίδια περίπου επίπεδα; Πώς αποτιμάτε την πολιτική των συμμαχιών σας;

-- Α. Π.: «Η πολιτική των συμμαχιών μας είναι εκείνη που ανταποκρίνεται στα λαϊκά συμφέροντα. Δεν επιδιώκουμε συμμαχίες για κυβερνητικές καρέκλες, ούτε συμμαχίες θνησιγενείς και αφερέγγυες. Το ΚΚΕ είναι σήμερα πολύ πιο δυνατό από ό,τι στο 16ο Συνέδριο. Και αυτό είναι η εγγύηση ότι το Μέτωπο θα προχωρήσει. Υπάρχουν ελπιδοφόρες συσπειρώσεις, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και άλλες όπου μετέχουν δυνάμεις πέρα από αυτές του ΚΚΕ. Τη συμμαχία της εργατικής τάξης με τους μικρομεσαίους και με ισχυρό ΚΚΕ φοβούνται τα μονοπώλια και τα κόμματά τους».

-- Ασκείτε κριτική στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, εξαπολύετε τις πιο οξείες επιθέσεις σας όμως στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αυτή η μεταχείριση σε ένα αριστερό κόμμα στο οποίο βρίσκονται και παλιοί σας σύντροφοι; Μήπως οφείλεται σε ανταγωνισμό;

-- Α. Π.: «Ο κύριος αντίπαλος είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και το οικονομικό τους στήριγμα, τα μονοπώλια. Είναι η ΕΕ, αυτή η συμμαχία των μονοπωλίων που γεννούν τις κρίσεις.

Από εκεί και πέρα ασκούμε πολεμική αρχών και θέσεων στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι κόμμα - ανάχωμα στη λαϊκή ριζοσπαστικοποίηση, κόμμα σοσιαλδημοκρατικό, όπως και το ΠΑΣΟΚ, που φοράει ένδυμα αριστερής φρασεολογίας. Ετσι έχουν τα πράγματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ