Τρίτη 24 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Η ήττα του ιμπεριαλισμού, προϋπόθεση για έναν ειρηνικό κόσμο

«Την περίοδο του βάρβαρου αμερικανοΝΑΤΟικού πολέμου, την άνοιξη του 1999, κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η ΕΕΔΥΕ έδωσε τον τόνο και οργάνωσε τους αγώνες του ελληνικού λαού. (...) Δέκα χρόνια μετά φέρνουμε στη μνήμη μας ότι τότε το ΝΑΤΟ - που γιόρταζε τα 50 χρόνια του - αποφάσιζε τη νέα δομή και το νέο δόγμα του, όπως εκφράστηκε με την επίθεση στην πρώην Γιουγκοσλαβία». «Στη Γιουγκοσλαβία το ΝΑΤΟ πήρε το βάπτισμα του πυρός ως επιθετικός πολεμικός οργανισμός εκτός συνόρων. Γι' αυτό έχει σταθερό σημείο αναφοράς τη Γιουγκοσλαβία. Αυτό δεν είναι τυχαίο αφού η επίθεση κατά της χώρας αυτής σήμανε και το πέρασμα της λυκοσυμμαχίας σε μια νέα φάση ως παγκόσμιος χωροφύλακας και σιδερένια γροθιά της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων». Τα παραπάνω σημείωσε μιλώντας χτες στη διεθνή συνδιάσκεψη στο Βελιγράδι, η Βέρα Νικολαΐδου, Γενική Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Η Β. Νικολαΐδου θύμισε τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης του ελληνικού λαού, τόσο στην Ελλάδα όσο και με επισκέψεις και συμμετοχή σε διαδηλώσεις στη Γιουγκοσλαβία εν μέσω βομβαρδισμών. Στην ομιλία της μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες το ερώτημα που γεννιέται είναι το πού μπορεί να οδηγήσει η όλο και εντεινόμενη οικονομική κρίση του καπιταλισμού. Τι πρόκειται να συμβεί τώρα που οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται και είναι πολύ μεγαλύτερες; Τι επιφυλάσσει το μέλλον στους λαούς η αμφισβήτηση της ηγεμονίας των ΗΠΑ στον κόσμο και μέσα στο ΝΑΤΟ; Θέλουμε να επισημάνουμε τους κινδύνους που εγκυμονούνται στις συνθήκες της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης για νέους πολέμους, νέες επεμβάσεις και εντάσεις μεταξύ χωρών και λαών».

Υπογράμμισε πως «το ΝΑΤΟ στις νέες συνθήκες δε διαλύθηκε, προσαρμόστηκε χωρίς να αλλάξει σε τίποτα ο ιμπεριαλιστικός του χαρακτήρας. Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο, η ΕΕΔΥΕ μαζί με το παγκόσμιο κίνημα ειρήνης θα είναι εκεί και θα διαδηλώνει διεκδικώντας τη διάλυση του ΝΑΤΟ. Θα στείλουμε μαχητικά, αγωνιστικά το μήνυμα στους λαούς όλης της γης, ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των λαών και της ειρήνης. Οσοι πανηγύρισαν για τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και ανήγγειλαν νέα περίοδο «δημοκρατίας», «ευημερίας» και «ειρήνης», δε δικαιώθηκαν. Οι κίνδυνοι από την ύπαρξη και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, το νέο ρόλο του, που εκφράζει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, είναι μεγαλύτεροι από ποτέ». Και τόνισε ότι γι' αυτό χρειάζεται να δυναμώσει και να ενισχυθεί η πάλη, η συσπείρωση δυνάμεων ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και στο ΝΑΤΟ, με τα αιτήματα και τους στόχους πάλης του αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού φιλειρηνικού κινήματος. «Αυτός είναι ο μονόδρομος για όλους τους λαούς, για να συμβάλλουν στην ήττα του ιμπεριαλισμού, ως προϋπόθεση για έναν ειρηνικό κόσμο», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ