Τρίτη 24 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολομέτωπη επίθεση με πρόσχημα τα ελλείμματα

Ανοιχτά αφήνει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών όλα τα ενδεχόμενα για τη λήψη και άλλων αντιλαϊκών μέτρων

Την τρομοκρατία των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους επιστρατεύουν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο να προλειάνουν το έδαφος για τη λήψη και νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Μέτρα, που δεν περιορίζονται μόνο στα δημοσιονομικά, αλλά περιλαμβάνουν νέες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιήσεις και παραχώρηση νέων προνομίων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Πρόκειται για μια εφ' όλης της ύλης επίθεση σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, που συνοδεύεται από απροκάλυπτες απειλές, να μην αντιδράσουν οι εργαζόμενοι, γιατί στη γωνία καραδοκεί η απόλυση, η ανεργία, αλλά και η κοινοτική επιτήρηση. Ως προς το τελευταίο, ο κοινοτικός επίτροπος Χ. Αλμούνια πρόκειται να υποβάλει σήμερα σύσταση προς τους υπουργούς Οικονομίας των 27 χωρών - μελών της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ) για την ένταξη της Ελλάδας και τεσσάρων ακόμη χωρών σε καθεστώς επιτήρησης.

Ενδεικτικές του κλίματος που επιχειρούν να διαμορφώσουν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε σε κυριακάτικη εφημερίδα ο πρόεδρος του ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ, Ζ. Κ. Γιούγκερ, όσο και η συνέντευξη που παραχώρησε χτες στη ΝΕΤ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος ήταν ωμός και κυνικός, χωρίς να φείδεται εκφράσεων. Στο όνομα της προστασίας των συμφερόντων των μελλοντικών γενεών(!) ανέφερε ρητά: «Καλούμε την Ελλάδα να πάρει μέτρα»! Ερωτώμενος, μάλιστα, αν είναι ικανοποιημένος από τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, ανέφερε: «Πιστεύω ότι υπάρχει άμεση ανάγκη η Ελλάδα να εξυγιάνει περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά της. Το γεγονός ότι η χώρα σας μπήκε υπό επιτήρηση δύο φορές μέσα σε πέντε χρόνια, δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα χρειάζεται κι άλλες ενέργειες». Οσο για την περίπτωση η Ελλάδα (μαζί με την Ιρλανδία) να κηρύξει πτώχευση ανέφερε αρχικά ότι «σε περίπτωση που συμβεί αυτό, θα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση», για να προσθέσει στη συνέχεια: «Γνωρίζω ότι η Ελλάδα έχει τεράστια προβλήματα, αλλά πιστεύω ότι δε θα φτάσει στην πτώχευση». Και κατέληξε: «Ομως, τα μέτρα που θα εφαρμόσει πρέπει να είναι πολύ σκληρά»!

Τη σκυτάλη πήρε χτες ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος επιβεβαίωσε επί της ουσίας ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη λήψη και επιπλέον μέτρων, προϊδέασε την κοινή γνώμη για την αποδοχή της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών, μετά τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δικαιολόγησε ως «δίκαιη» την απόφαση για «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων, αλλά και την εξαίρεση των επιχειρήσεων και των τραπεζών από τα φορολογικά μέτρα, άφησε ανοιχτό το θέμα της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων των νεοπροσλαμβανόμενων στο δημόσιο από το 2010, ενώ ανακοίνωσε τη σταδιακή «απελευθέρωση» των κλειστών επαγγελμάτων. Με άλλα λόγια, προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να περάσει διά πυρός και σιδήρου την αντιλαϊκή της πολιτική.

Οσον αφορά στη λήψη νέων μέτρων, για τα μόνα που δεσμεύτηκε ότι δε θα αλλάξουν, ήταν αυτά των συντελεστών ΦΠΑ, του ΕΤΑΚ (φορολογία ακινήτων) και των συντελεστών φορολογίας των Φυσικών Προσώπων.

Ολα τα άλλα παραμένουν ανοιχτά και η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε διαρροή σεναρίων, τα οποία «μιλούν» για αύξηση της φορολογίας κληρονομιών - γονικών παροχών, νέα αύξηση των έμμεσων φόρων στα πετρελαιοειδή, επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, κλπ.

Ο Γ. Παπαθανασίου τάχθηκε υπέρ της «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων χώρων - το οποίο θα λειτουργούσε ως εισπρακτικό μέτρο - όχι όμως και υπέρ της νομιμοποίησης των καταπατημένων εκτάσεων. Για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών του δημοσίου, όπου εκκρεμεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ήταν κατηγορηματικός: «Η απόφαση του δικαστηρίου είναι εκτελεστή και δε σηκώνει δεύτερη κουβέντα», ανέφερε. Για την προοπτική να κλείσουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπως απειλούν οι Γερμανοί εργοδότες, επισήμανε ότι πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση, η οποία συζητά διάφορα σενάρια, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των ναυπηγείων...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΑΙ στο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας»(9/2/2011)
Θέλουν να φορτώσουν τα βάρη στους εργαζόμενους(28/3/2009)
Εφαλτήριο για τη νέα αντιλαϊκή επίθεση(5/6/2007)
Τα προσχήματα αλλάζουν η λιτότητα παραμένει(7/4/2007)
Αναθεωρείται σε πιο αντιλαϊκή κατεύθυνση(4/11/2005)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org