Τρίτη 24 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Θέλει το Μάαστριχτ με ... κοινωνικές ευαισθησίες!!!

Αναβαθμίζει, πλέον, σε ...επιστήμη την εξαπάτηση των λαϊκών στρωμάτων

Η επέκταση της μερικής απασχόλησης και των ελαστικών μορφών εργασιακών σχέσεων, αλλά με ...«δικαιώματα»! Η απαλλαγή των εργοδοτών από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη νέων εργαζομένων και η ενίσχυση των μεγαλο-επιχειρηματιών με κρατικά και κοινοτικά κονδύλια, είναι οι προτάσεις που κατέθεσε χτες το ΠΑΣΟΚ και επιχείρησε να τις εμφανίσει σαν τη ...διαφορετική πρόταση από τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, ο Γ. Παπανδρέου, στηρίζοντας απόλυτα κάθε ευρωενωσιακή κατεύθυνση, στην εισηγητική του ομιλία στη χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματός του, ξεκαθάριζε ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ κινούνται μέσα στα πλαίσια της Συμφωνίας του Μάαστριχτ - δηλαδή, της προάσπισης των τεσσάρων ελευθεριών του κεφαλαίου - αλλά σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη: Για ένα «κοινωνικό Μάαστριχτ με μετρήσιμους στόχους για την ανάπτυξη και την απασχόληση»...

Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «στην ΕΕ υπάρχουν πολλά περιθώρια, το ερώτημα είναι πώς τα αξιοποιεί κανείς», ισχυριζόμενος ότι «τα περιθώρια αξιοποιούνται με σχέδιο, πρωτοβουλίες, δράσεις και συμμαχίες».

Τους όρους του ...«κοινωνικού Μάαστριχτ» παρουσίασε λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, έχοντας σαν φόντο την τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου, που ανέφερε ότι η κυβέρνηση «απαξιώνει τις εργασιακές σχέσεις, ενθαρρύνει την εργοδοτική αυθαιρεσία και ακολουθεί ρουσφετολογικές πολιτικές αντί πολιτικών για τους ανέργους». Μπορεί ο Γ. Παπανδρέου να εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ότι ανάβει το «πράσινο φως» για την επέκταση των μορφών της μερικής απασχόλησης, αλλά παρουσιάζοντας ο Γ. Παπακωνσταντίνου τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας, στήριξε απόλυτα την προώθηση της γενικευμένης επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας, έτσι όπως διατυπώνονται μέσα σε πρόσφατο σχέδιο νόμου, πρότεινε:

-- Να υπάρχει η δυνατότητα ελαστικής απασχόλησης για εργαζομένους που το επιθυμούν (όπως προβλέπουν οι νόμοι του ΠΑΣΟΚ), αλλά πάντα να προηγείται ένας διάλογος με τους εργαζόμενους.

-- Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορές των νέων για 4 χρόνια.

-- Προγράμματα επιδοτούμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης στο εργασιακό περιβάλλον.

-- Επενδύσεις με συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα με δημόσια συμμετοχή και με ιδιωτικά κεφάλαια, που θα επιδοτούνται από κρατικούς και κοινοτικούς πόρους.

Αφού, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε στους επιχειρηματικούς ομίλους ζεστό χρήμα και την παροχή φτηνού εργατικού δυναμικού σε πλήρη ταύτιση με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, στη συνέχεια ήρθε ο Γ. Παπανδρέου για να ισχυριστεί ότι «οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν δημοψήφισμα για την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και για την Ευρώπη που θέλουμε».

Αντιπαράθεση για τα περί ...«κούρασης»

Η απουσία ουσιαστικού πεδίου αντιπαράθεσης μεταξύ των εταίρων του δικομματισμού οδήγησε χτες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε μια κενή περιεχομένου αντιπαράθεση για τη δήλωση του πρωθυπουργού περί «κούρασης», που δημοσιοποίησε η εφημερίδα «real news».

H κυβερνητική πολιτική, υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, «δεν μπορεί να κατανοήσει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος στην Ελλάδα, η κυβέρνηση είναι ανεύθυνη, δηλώνει κουρασμένη και είναι τελικά επικίνδυνη», ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε: «Δε νοείται πρωθυπουργός μιας χώρας να δηλώνει κουρασμένος. Τα προβλήματα είναι πάρα πολύ μεγάλα, τα προβλήματα των πολιτών είναι τέτοια, που χρειάζονται ένα σχέδιο».

Το σχέδιο, βέβαια, του Γ. Παπανδρέου στηρίζεται στην «πράσινη οικονομία», που ανοίγει το δρόμο στο κεφάλαιο για την παραπέρα εκμετάλλευση των εργαζομένων και του φυσικού πλούτου της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ