Τρίτη 24 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Μπορείς να τους χαλάσεις το σχέδιο

Η αστική τάξη κάνει, ήδη, ταμείο.

Πριν ακόμα γίνουν εκλογές, ανακοινώνουν ποιο πρέπει είναι το αποτέλεσμα. Εχουν επενδύσει ιδεολογικά και αξιώνουν να εισπράξουν.

Ακόμα κι όταν διαφωνούν για το ποιος ακριβώς θα είναι ο καλύτερος διαχειριστής, έχουν κοινή αντίληψη για το τι πρέπει να κάνει. Το έγραψε με απλό τρόπο ο Πρετεντέρης και είναι ειλικρινής. Λέει πως το κύριο δεν είναι ποιος θα κυβερνήσει, αλλά «τι χώρα θέλουμε». Παρότι χρησιμοποιεί πληθυντικό, για να περάσει την άποψη ότι η επιλογή αφορά στο σύνολο του πληθυσμού, διατυπώνει αληθές ερώτημα από τη σκοπιά της τάξης του. Οταν είναι λυμένο το θέμα της στρατηγικής, όλα τ' άλλα έπονται.

Αυτός που εξακολουθεί να έχει το πρόβλημα είναι ο ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και όχι όλοι. Αλλά σίγουρα όλοι όσοι ανήκουν στα λαϊκά στρώματα. Ολοι όσοι δε βλέπουν ότι την ώρα που η αστική τάξη έχει συναποφασίσει τη στρατηγική, είναι χαμένη η μάχη για τον διαχειριστή.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αυτές τις μέρες έδωσαν πάμπολλες αποδείξεις της κοινής ταυτότητάς τους. Δεν είναι τυχαίο ότι στον αστικό Τύπο η αντιπαράθεση πλέον δε γίνεται ούτε καν γι' αυτήν ή την άλλη πρόταση, αλλά για το ποσοστό αξιοπιστίας του ενός ή του άλλου στο να εφαρμόσει το ένα - κοινό και απαράλλαχτο - πρόγραμμα. Το κοινό πλαίσιο, στο οποίο κινούνται, είναι τόσο ορατό πλέον, ώστε πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων και το παλιοκαιρισμένο επιχείρημα «δε φταίμε εμείς, οι Βρυξέλλες αποφάσισαν». Δειλά, αλλά καθαρά έφτασε ως και η «Ελευθεροτυπία» να διαπιστώνει ότι ο Καραμανλής δεν υπακούει, αλλά συμφωνεί. Οπως ακριβώς και το ΠΑΣΟΚ χτες, όπως ακριβώς και το ΠΑΣΟΚ σήμερα, όταν ο πρόεδρός του σπεύδει στις Βρυξέλλες να αποδείξει ότι απλά αυτός είναι ο ικανότερος, γεγονός που του αναγνωρίζει ήδη ο εκδότης του «Βήματος».

Ποιο είναι το κοινό πλαίσιο, που έχουν συναποφασίσει; Οτι η καπιταλιστική κρίση πρέπει να ξεπεραστεί με μέτρα ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, μέτρα που θα πληρωθούν από την εργατική τάξη. Αυτό, για παράδειγμα, σημαίνει η συμφωνία τους στις παραπέρα ελαστικές εργασιακές σχέσεις (με τις «διαφωνίες» τύπου Πρωτόπαππα, ότι αυτές θα πρέπει να εφαρμόζονται με διαφάνεια και διαβούλευση!)

Η συναπόφαση αυτή αφορά και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και τώρα, που, από τη μια, εμφανίζεται να ζητά, δήθεν, να μην εφαρμοστεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, κι, απ' την άλλη, αποδέχεται ως κοινό σπίτι εργατών και καπιταλιστών την ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα συναγωνίζεται με το ΠΑΣΟΚ για το ποιος εκφράζει πιο αυθεντικά τη σοσιαλδημοκρατική εκδοχή της διαχείρισης.

Η αξίωση της αστικής τάξης να τα βρουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να μην κοροϊδεύουν, ενώ συμφωνούν, για παράδειγμα, για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την ένταση της καταστολής, είναι χαρακτηριστική της σκοπιάς από την οποία βλέπει όλα τα θέματα.

Το πρόβλημα παραμένει σε όσους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επιμένουν να μην ψάχνουν τι τους λέει πράγματι ο «δικός τους», την ώρα ακριβώς που, ό,τι κι αν τους λέει, οι ίδιοι έχουν φτάσει στο σημείο να βλέπουν σαν μόνη λύση για την επιβίωσή τους δάνεια κι άλλα δάνεια.

Τα πράγματα είναι δύσκολα, περιέχουν, όμως, και ελπίδα. Στους χώρους δουλειάς συμβαίνουν γεγονότα, επιτροπές αγώνα κτίζονται, οι αγωνιστές που δεν τα διπλώνουν πολλαπλασιάζονται, η επιμονή του ΚΚΕ όχι μόνο να μην κάνει πίσω, αλλά και να οργανώνει στην πράξη την αντεπίθεση δίνει καρπούς. Οχι όσους χρειάζεται η στιγμή, είναι, όμως, πια ένας ορατός δρόμος, που με τη συστηματική - οργανωμένη δουλειά των κομμουνιστών μπορεί να βρει ακόμα πιο πλατιά ανταπόκριση στα λαϊκά στρώματα.

Ασχετο: Στις οικονομικές στήλες των αστικών εφημερίδων, πολλά ρεπορτάζ δεν είναι άλλο από συγκαλυμμένες διαφημίσεις τραπεζικών προϊόντων. Ε, οι ίδιες εφημερίδες που σε σπρώχνουν καθημερινά να γίνεις καλός πελάτης, όταν φτάνεις να έχεις τη θηλιά στο λαιμό, σου λένε πως είσαι το μεγάλο κορόιδο. Κι έχουν δίκιο ως προς το κορόιδο. Το πρόβλημα είναι ότι και σήμερα στις ίδιες εφημερίδες θα ψάξεις να βρεις την «ευκαιρία», δηλαδή να σφίξεις πιο σφιχτά τη θηλιά. Πάρ' το αλλιώς...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ