Τρίτη 24 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ενιαία ταξική πολιτική απάντηση

Η τελευταία παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά - την περασμένη Παρασκευή - σύμφωνα με την οποία οι καταλήψεις δημόσιων κτιρίων συνιστούν παράνομη πράξη, έρχεται σε συνέχεια νομοθετικών και κατασταλτικών παρεμβάσεων κατά των κατακτημένων δικαιωμάτων του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος. Δεν αποτελεί ούτε την απαρχή, ούτε το τέλος αυτών των κατ' εξοχήν πολιτικών αποφάσεων του αστικού κράτους, κομμάτι του οποίου είναι και η δικαστική εξουσία. Οι κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, σφίγγουν εδώ και χρόνια έναν κλοιό σε βάρος του λαού - κλοιός που πάντα υπήρχε, αλλά που, τα τελευταία χρόνια, αποκτά όλο και πιο επιθετικά χαρακτηριστικά.

Αρκεί μόνο να θυμίσουμε ότι ο ίδιος μηχανισμός του αστικού κράτους, πριν από λίγες βδομάδες, προχώρησε σε απροσχημάτιστη παρέμβασή του υπέρ της εργοδοσίας των «ΤΖΑΜΠΟ» και κατά του εργατικού - ταξικού κινήματος. Αρκεί να υπογραμμίσουμε ότι έρχεται σε συνέχεια παρεμβάσεων, όπως η πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών, η κήρυξη εννιά στις δέκα απεργιών ως παράνομων, η προστασία της εργοδοτικής τρομοκρατίας, η εγκύκλιος του ίδιου εισαγγελέα για τη χρήση καμερών και παρακολούθησης των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Παρεμβάσεις όπως αυτές αποτελούν μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού, με στόχο τη λήψη νέων μέτρων καταστολής του εργατικού και λαϊκού κινήματος ενάντια στις συλλογικά παρμένες αποφάσεις για τις μορφές πάλης και το ταξικό τους περιεχόμενο. Είναι η σταδιακή υλοποίηση των σχεδιασμών και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχουν συναποφασιστεί στις Βρυξέλλες και έχουν τις υπογραφές τόσο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ προηγουμένως, όσο και της ΝΔ, σήμερα. Η τακτική αυτή πολιτική επιλογή της άρχουσας τάξης κάθε άλλο παρά άσχετη είναι με την οικονομική κρίση του καπιταλισμού, αλλά και με τη διογκούμενη δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων, που καλούνται όλο και περισσότερο και όλο και πιο εξόφθαλμα να πληρώσουν αυτά την κρίση της πλουτοκρατίας. Θέλουν να εμποδίσουν την ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Θέλουν αυτή η δυσαρέσκεια να εγκλωβιστεί, για μια ακόμη φορά, στις συμπληγάδες του δικομματισμού, να μη βγει στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής. Η δημιουργία του κλίματος τρόμου, του οποίου γινόμαστε μάρτυρες τις τελευταίες βδομάδες, εντάσσεται και αξιοποιείται στο ίδιο πλαίσιο καλλιέργειας, αφ' ενός, φόβου για το λαό και, αφ' ετέρου, λήψης επιπλέον κατασταλτικών μέτρων από την αστική τάξη.

Τα πυρά είναι συντονισμένα και έχουν συγκεκριμένη στόχευση. Ενας από τους σημαντικότερους - αν όχι ο σημαντικότερος - λόγους λήψης τέτοιων μέτρων και παρεμβάσεων είναι να χτυπηθεί το οργανωμένο, μαζικό και περιφρουρημένο λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα. Το σύνολο της πολιτικής και δικαστικής, της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας της χώρας, υπερασπίζοντας το «δίκαιο» της αστικής τάξης, δημιουργεί εκείνο το πλαίσιο, που είναι απαραίτητο για τη συνέχιση και εμβάθυνση των πλέον αντιλαϊκών μέτρων.

Η ένταση της αστυνόμευσης και της παρακολούθησης, η δημιουργία του κατάλληλου πλέγματος νόμων, καθώς και η ενίσχυση των κατασταλτικών δυνάμεων, που αποφασίστηκαν πρόσφατα, πρέπει να απαντηθούν. Είναι απαραίτητο, πια, οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, να κλιμακώσουν και να πολιτικοποιήσουν την πάλη τους, για να αποτρέψουν, να μην αφήσουν να περάσουν τα νέα τρομοκρατικά μέτρα, που προστατεύουν την αντιλαϊκή πολιτική. Η ενιαία, οργανωμένη, μαζική απάντηση του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος, κόντρα στα μονοπώλια, στην πολιτική και την εξουσία τους, είναι μονόδρομος.


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκά μέτρα και καταστολή πάνε μαζί(2012-09-05 00:00:00.0)
Αντεπίθεση για να μην περάσουν τα νέα κατασταλτικά μέτρα(2011-08-06 00:00:00.0)
Πανελλαδική σύσκεψη ανασυγκρότησης στην Αθήνα(2010-06-20 00:00:00.0)
Να σημάνει συναγερμός στην εργατική τάξη(2009-02-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2008-12-23 00:00:00.0)
Γιώργος Χαρίτος(1997-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ