Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Ο εμβολιασμός δεν υποκαθιστά τις τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία

Πίσω από τους αναγκαίους εμβολιασμούς, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας και τις ευθύνες της για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού.

Πρόκειται άλλωστε για την ίδια πολιτική, που μαζί με τους ανταγωνισμούς για το εμβόλιο - εμπόρευμα, επιδρά καθοριστικά και στους ρυθμούς του προγράμματος εμβολιασμού, για την επιτυχία του οποίου η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο, φορτώνοντας κι εδώ τις καθυστερήσεις στην ατομική ευθύνη.

Ηδη, όμως, στους έξι μήνες που διαρκούν οι εμβολιασμοί, αναδείχτηκαν σοβαρές πτυχές, που επιβεβαιώνουν ότι δεν αρκεί η ανακάλυψη ενός τέτοιου «όπλου» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά χρειάζονται πολλές ακόμα προϋποθέσεις για να μπορεί αυτό να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού.

Αποδείχτηκε, για παράδειγμα, ότι όσο η έρευνα, η παραγωγή και η διανομή των εμβολίων βρίσκονται στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων, όσο το φάρμακο και τα εμβόλια αποτελούν κερδοφόρο εμπόρευμα για μια χούφτα μονοπώλια, γίνονται πεδίο ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών, τόσο θα εμποδίζεται ο λαός να απολαμβάνει τα επιτεύγματα της επιστήμης που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του, ή και να σώσουν τη ζωή του.

Οι εμβολιασμοί με το σταγονόμετρο τους πρώτους μήνες, αλλά και οι σημερινοί αργοί ρυθμοί λόγω των ελλείψεων που συνεχίζονται, είναι αποκαλυπτικοί για το πώς ο καπιταλισμός φρενάρει τις παραγωγικές δυνατότητες και πώς οι λαϊκές ανάγκες συνθλίβονται κυριολεκτικά στις μυλόπετρες των ανταγωνισμών μεταξύ μονοπωλίων, κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων, με κριτήριο το μεγαλύτερο κέρδος.

Η ίδια η κυβέρνηση άλλωστε επαναλαμβάνει μονότονα από τον περασμένο Δεκέμβρη ότι «ο ρυθμός των εμβολιασμών εξαρτάται από τις συμφωνίες με τις εταιρείες για τους χρόνους παράδοσης», αντί όλα τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια να είναι διαθέσιμα για τον λαό έγκαιρα και δωρεάν.

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού, όπως και για άλλες ασθένειες, είναι αναγκαίος για την προστασία από την πανδημία, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα. Για να γίνει όμως γρήγορα, δωρεάν και με ασφάλεια για όλους, απαιτείται ένα πλήρως ανεπτυγμένο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη, που θα ενημερώνει για τα οφέλη του εμβολιασμού, θα καθορίζει τις προτεραιότητες, θα διαθέτει σε επάρκεια όλα τα ασφαλή εμβόλια και θα επιλέγει το καταλληλότερο ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό, θα παρακολουθεί συστηματικά την πορεία των εμβολιασμένων, ώστε να εμπλουτίζεται η επιστημονική γνώση και να υπάρχει έγκαιρη ιατρική παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες.

Στον αντίποδα όλων αυτών των αναγκαίων όρων, η σημερινή κρατική πολιτική εξαντλείται σε διαφημιστικές καμπάνιες στα ΜΜΕ, ενώ στο σμπαραλιασμένο σύστημα Υγείας δεν υπάρχει καμιά μέριμνα ή δυνατότητα για συστηματική παρακολούθηση των εμβολιασμένων, πόσο μάλλον σε μακροπρόθεσμη βάση.

Η επιλογή του εμβολίου είναι ατομική υπόθεση, με κριτήρια «αυτοδιάγνωσης», ενώ παρουσιάζεται περίπου ως «επίτευγμα» ότι στο ράφι υπάρχουν όλες οι «μάρκες» που προμηθεύεται η ΕΕ, για να διαλέξει ο καθένας ό,τι νομίζει πως του ταιριάζει περισσότερο!

Οι παρενέργειες των εμβολίων, όσο περιορισμένες κι αν είναι, δεν γίνονται αντικείμενο εξαντλητικής έρευνας, εξήγησης και ενημέρωσης με ευθύνη του κράτους, αλλά προσθέτουν «πολεμοφόδια» στον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων που τα παράγουν, επιτείνοντας τη δυσπιστία μέρους του πληθυσμού. Με αυτόν τον τρόπο ευνοούν αντί να αντιμετωπίζουν και αντιεπιστημονικές ανορθολογικές απόψεις που καλλιεργούνται σε τμήματα του πληθυσμού.

Το δίλημμα λοιπόν που θέτει η κυβέρνηση, «υποχρεωτικός ή προαιρετικός» ο εμβολιασμός, στόχο έχει να συγκαλύψει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση με την πανδημία και τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, για τις οποίες δεν παίρνει κανένα μέτρο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά συνδέει απροκάλυπτα τους εμβολιασμούς με τις προσδοκίες των επιχειρηματικών ομίλων για ένα κερδοφόρο καλοκαίρι, καθιστώντας τον λαό υπεύθυνο για τυχόν «εκτροχιασμό» της οικονομίας!

Οπως και η συζήτηση για τα «κίνητρα» και τις «ανταμοιβές» που λέει ότι θα θεσπίσει, για να δελεάσει όσους το σκέφτονται να εμβολιαστούν (σαν να πρόκειται για ...λοταρία!), ενισχύει την αντίληψη ότι ο εμβολιασμός είναι ατομικό και όχι κοινωνικό ζήτημα.

Η απάντηση από τη σκοπιά του λαού είναι ότι ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος για την προστασία της υγείας του. Οπως αναγκαίο είναι να ενισχυθεί ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της πανδημίας, να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας, για να καλυφθούν οι ανάγκες όσων ασθένησαν, αλλά και όσων παραμένουν αποκλεισμένοι για μήνες από το σύστημα Υγείας μιας νόσου, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.

Για όλα αυτά δόθηκαν και συνεχίζουν να δίνονται μάχες από εργαζόμενους, υγειονομικούς, σωματεία και φορείς, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, που αντιμετωπίζουν την Υγεία ως «κόστος». Γιατί ακόμα κι ο καθολικός εμβολιασμός δεν μπορεί να «υποκαταστήσει» τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας.


Κ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποτέλεσμα της πολιτικής που καθιστά το εμβόλιο μέσο συναλλαγής(2021-09-07 00:00:00.0)
Βαρύ τίμημα στους λαούς από την πολιτική που τους αφήνει αθωράκιστους(2021-07-09 00:00:00.0)
Νέα «περιπλοκή» στις ήδη αργές εκστρατείες εμβολιασμού(2021-04-09 00:00:00.0)
Πιέζουν για επίσπευση της έγκρισης εμβολίου(2020-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ