Αγαπητοί σύντροφοι,
Διάβασα με πολλή προσοχή τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο του Κόμματος και συμφωνώ απόλυτα με τις αναλύσεις που παρατίθενται πολύ εκτεταμένα, ωστόσο θα ήθελα να προσθέσω εκ μέρους μου ορισμένες τοποθετήσεις που ο καθένας μας, μέλος του Κόμματος ή μη, θα μπορούσε να σκεφτεί.
Οσον αφορά «την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των στελεχών, κομβικό ζήτημα για την πορεία και την επαναστατική εξέλιξη του Κόμματος», θα ήθελα να τονίσω ότι τα στελέχη αυτά, όσο αποτελεσματικά και αν γίνουν, δεν θα έρχονται σε επαφή παρά μόνο με μία μικρή κατηγορία πολιτών, κυρίως οργανωμένων στο Κόμμα και στους συνδικαλιστικούς τους φορείς. Ισως ακόμα και με τομείς της Τοπικής Διοίκησης. Ο υπόλοιπος πληθυσμός όμως των μη συνδικαλισμένων και των μη οργανωμένων πολιτών, που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αυτής της χώρας, δεν θα έρθουν σε επαφή με τις πολύτιμες αξίες της αδελφοσύνης, της ισότητας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης και της δίκαιης διανομής του κοινωνικού πλούτου, τις οποίες εκφράζει ένα σύγχρονο κομμουνιστικό κίνημα.
Ο έντυπος Τύπος του ΚΚΕ δεν διαβάζεται από τον πληθυσμό αυτό και ο ραδιοφωνικός σταθμός 904 υπολειτουργεί απελπιστικά, μεταδίδοντας μόνο πατριωτικά τραγούδια.
Ο τηλεοπτικός σταθμός δυστυχώς έκλεισε.
Ο μέσος Ελληνας εξακολουθεί να ενημερώνεται από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Ακούει το ραδιόφωνο όταν ξυπνήσει και μετά στην τουαλέτα του, όταν οδηγεί το αυτοκίνητό του για να πάει στον τόπο της εργασίας του, όταν γυρνάει σπίτι του και βλέπει τηλεόραση, όταν τρώει ή ξεκουράζεται.
Κατά τη γνώμη μου εκεί πρέπει να επικεντρωθεί και η διάδοση των τοποθετήσεων των κομμουνιστών.
Ολη η επικαιρότητα πρέπει να αναλύεται και οι τοποθετήσεις των κομμουνιστών να γνωστοποιούνται για να γίνονται αντιληπτές από τον μέσο εργάτη, τον μισθωτό υπάλληλο, τον αγρότη, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, γιατί αυτοί αποτελούν τον βασικό κορμό του ελληνικού πληθυσμού.
Η απόκτηση και η λειτουργία ενός τηλεοπτικού καναλιού είναι δαπανηρότατη, αν και με μία εθελοντική προσφορά στη λειτουργία του είναι δυνατόν να ισορροπήσουν τα οικονομικά της προβλήματα, η λειτουργία όμως του ραδιοφωνικού σταθμού 904 δεν θα απαιτούσε ιδιαίτερα κεφάλαια για να λειτουργήσει σωστά. Για παράδειγμα, θα ανέφερα ότι η απλή ανάγνωση του καθημερινού «Ριζοσπάστη» ή της ΚΟΜΕΠ από εθελοντές συνταξιούχους και μη, ή η τοποθέτηση σε επίκαιρα θέματα εκλεγμένων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή των εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Τοπική Διοίκηση, θα ήταν ανέξοδη.
Η αναπτέρωση του ηθικού με πατριωτικά τραγούδια είναι πολύ καλή, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δίκαιη και σωστή ενημέρωση των συμπολιτών μας που παραδέχονται την ανωτερότητα των θέσεών μας αλλά αμφιβάλλουν για την πραγματοποίηση μιας καλύτερης κοινωνίας, επηρεασμένοι από την εκάστοτε κυβερνητική προπαγάνδα του φόβου και της παραπληροφόρησης. Ο πολίτης διψάει για σωστή ενημέρωση και εμείς τον αφήνουμε να περιπλανιέται μόνος του στα κοινωνικά δίκτυα ενημέρωσης, και σε ανυπόγραφες και πολλές φορές ψευδείς ειδήσεις και τοποθετήσεις.
Το δεύτερο σημείο που θα ήθελα να αναφέρω είναι ότι στις Θέσεις δεν γίνεται καθόλου λόγος για την τοποθέτηση του Κόμματος σχετικά με τη σχέση του με τις θρησκείες ή τις διάφορες φιλοσοφικές οργανώσεις.
Στις 19 Οκτωβρίου 2005 κατατέθηκε στη Βουλή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, τον Συνασπισμό και δύο ανεξάρτητους βουλευτές πρόταση νόμου που εκπονήθηκε από την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, ένα σχέδιο νόμου άκρως προοδευτικό, που προωθούσε τον διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους, προς όφελος και των δύο μερών, έναν διαχωρισμό ή διαζύγιο «κοινή συναινέσει» όπως θα έλεγε ένας νομομαθής. Βέβαια το σχέδιο νόμου δεν ψηφίστηκε όπως ήταν και αναμενόμενο για τα πολιτικά δεδομένα της εποχής εκείνης. Σήμερα όμως που τα δεδομένα έχουν αλλάξει και το 70% του ελληνικού πληθυσμού είναι έτοιμο για τον διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους, το Κόμμα πρέπει να τοποθετηθεί καθαρά πάνω στο θέμα αυτό και να καταγραφεί στις Θέσεις του για το 21ο Συνέδριο.
Με την πάροδο του χρόνου, αναπόφευκτα και κάτω από την πίεση του λαού, η Εκκλησία θα αναλάβει τις πνευματικές και οικονομικές της ευθύνες με την περιουσία που διαθέτει και το κράτος θα αναλάβει τις όποιες δικές του ευθύνες με μία γενναία αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως αυτή που προτάθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ το 2008, η οποία προτείνει να καταργηθεί:
α. Η εισαγωγική αναφορά του Συντάγματος «στο όνομα της Αγίας Τριάδας».
β. Το άρθρο 3 που ορίζει ότι κρατούσα θρησκεία είναι η ορθόδοξη.
γ. Το άρθρο 14 παρ. 3α που επιτρέπει την κατάσχεση εντύπου με εισαγγελική εντολή για προσβολή της χριστιανικής και κάθε άλλης γνωστής θρησκείας.
δ. Το άρθρο 16 παρ. 2 που αναγορεύει σε σκοπό της Εκπαίδευσης την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης.
ε. Το άρθρο 18 παρ. 8 που ορίζει ότι δεν μπορούν να απαλλοτριωθούν αγροτικές εκτάσεις και περιουσία ορισμένων μονών και πατριαρχείων.
στ. Να τροποποιηθεί το άρθρο 33 παρ. 2 που ορίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ορκίζεται στο όνομα της Αγίας Τριάδας.
ζ. Το ίδιο πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 59 περί ορκωμοσίας βουλευτών, έτσι ώστε οι βουλευτές να επικαλούνται τη συνείδησή τους χωρίς θρησκευτικό όρκο.
η. Είναι αναγκαία η αναθεώρηση του άρθρου 13 του Συντάγματος, έτσι ώστε να κατοχυρώνει πλήρως την ελευθερία συνείδησης, δηλαδή το δικαίωμα του καθενός να πιστεύει σε οποιαδήποτε θρησκεία ή να είναι άθεος. Το κράτος δεν αναμειγνύεται στα ζητήματα αυτά, που είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση, αλλά φροντίζει μόνο την τήρηση των νόμων.
Η αναθεώρηση αυτή του Συντάγματος θα πρέπει να κατοχυρώνει την ισονομία, τη θρησκευτική ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της διαφθοράς σε ένα κράτος δικαίου, χωρίς εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, σε έναν κόσμο μακριά από πολέμους και με παγκόσμια αδελφότητα.