Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συντηρείται η κόντρα ΗΠΑ - Κίνας για την προέλευση του κορονοϊού

Eurokinissi

Συντηρείται πολύμορφα η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας γύρω από την προέλευση του SARS-CoV-2, σε ένα ακόμα μέτωπο στον συνολικότερο ανταγωνισμό τους.

Σε ένα ακόμα αμερικανικό δημοσίευμα, η «Wall Street Journal» έφερε στη δημοσιότητα παλιότερη έκθεση «για την προέλευση της COVID-19». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η έκθεση που διεξήγαγε αμερικανικό κρατικό εργαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η υπόθεση πως ο ιός ενδέχεται να διέρρευσε από εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας είναι εύλογη και αξίζει να ερευνηθεί περαιτέρω».

Η έκθεση καταρτίστηκε τον Μάη του 2020 στην Καλιφόρνια, από το «Lawrence Livermore National Laboratory», και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στάθηκε στα αποτελέσματά της στην αναφορά του για την προέλευση της πανδημίας, που δημοσιεύτηκε τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του Ντ. Τραμπ, επισημαίνεται στην εφημερίδα. Η εκτίμηση των επιστημόνων βασίστηκε στη γονιδιακή ανάλυση του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ το αμερικανικό εργαστήριο αρνήθηκε να σχολιάσει το σχετικό άρθρο.

Υπενθυμίζεται ότι τέλη Μάη, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το θέμα που έβαζε ο προκάτοχός του, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέθεσε στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να εξετάσουν το ζήτημα της προέλευσης του SARS-CoV-2 και να συντάξουν σχετική αναφορά εντός 90 ημερών. Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών «εξετάζουν» δύο πιθανά σενάρια: Την προέλευση του ιού από ατύχημα σε εργαστήριο ή από την επαφή ατόμου με μολυσμένο ζώο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Μ. Ράιαν, στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι ο ΠΟΥ δεν μπορεί να υποχρεώσει την Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να γνωστοποιήσει περισσότερα δεδομένα σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2, προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός θα προτείνει μελέτες ώστε η κατανόηση για την εμφάνιση του ιού να φτάσει στο «επόμενο επίπεδο». Διεθνής ομάδα του ΠΟΥ που επισκέφθηκε την Κίνα νωρίτερα φέτος για τη διερεύνηση της προέλευσης της COVID-19 είχε καταλήξει ότι δεν θεωρείται πιθανό το σενάριο της διαρροής από εργαστήριο, ωστόσο μέλη της εν λόγω ομάδας είχαν δηλώσει ότι δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα.

«Πανδημία δύο ταχυτήτων»

Στο μεταξύ η ανισομετρία στους εμβολιασμούς, που συμβαδίζει σε γενικές γραμμές με την καπιταλιστική ανισομετρία, αφήνει τους λαούς στις λιγότερο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες ακόμα πιο εκτεθειμένους. Με αυτό το δεδομένο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τ. Α. Γκεμπρεγέσους, μίλησε ξανά για «πανδημία δύο ταχυτήτων», απευθύνοντας νέα έκκληση για «δωρεές εμβολίων».

«Εξι μήνες μετά τις πρώτες χορηγήσεις εμβολίων, οι χώρες με υψηλό εισόδημα έχουν χορηγήσει σχεδόν το 44% των δόσεων παγκοσμίως. Οι χώρες με χαμηλό εισόδημα έχουν χορηγήσει μόλις το 0,4% των παγκοσμίων δόσεων, κατάσταση που δεν αλλάζει εδώ και μήνες», συμπλήρωσε.

Επανέλαβε πως «η άνιση κατανομή εμβολίων επιτρέπει στον ιό να συνεχίσει να εξαπλώνεται, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης μιας παραλλαγής πιο ανθεκτικής στα εμβόλια».

Ο ΠΟΥ ζήτησε από τις παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων να διαθέσουν φέτος το 50% των δόσεων στον μηχανισμό COVAX, για κατανομή σε «φτωχές» χώρες. Μέχρι την Παρασκευή ο COVAX είχε παραδώσει μόλις 80 εκατ. δόσεις σε 129 χώρες.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ εξέφρασε την «ελπίδα» ότι θα καθοριστούν μονάδες παραγωγής εμβολίων στην Αφρική και ότι ορισμένες θα ξεκινήσουν την παραγωγή μέχρι τα τέλη του 2021. Σύμφωνα με το «Reuters», η Σενεγάλη ενδέχεται να αρχίσει να παράγει εμβόλια το 2022, βάσει συμφωνίας με τη βελγική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Univercells». Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρηματικές συμφωνίες για αύξηση της παραγωγής εμβολίων προχωρούν στη βάση της κερδοφορίας και των γεωπολιτικών ανταγωνισμών, ενώ χάνεται πολύτιμος χρόνος για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, παρά τις εκκλήσεις του ΠΟΥ να μην προχωρήσουν οι εμβολιασμοί παιδιών και εφήβων προτού εμβολιαστούν υγειονομικοί και ηλικιωμένοι σε όλες τις χώρες, η Κίνα προετοιμάζεται να εμβολιάσει παιδιά ηλικίας 3 - 17 ετών, ανακοίνωσε το εργαστήριο «Sinovac». Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει τον εμβολιασμό εφήβων από 12 ετών, κάτι που ήδη προωθείται και σε άλλες χώρες (Βρετανία, Καναδάς κ.ά.).

Η Κίνα, που έχει σχεδόν εξαλείψει την επιδημία στο έδαφός της από τον Μάη του 2020, στοχεύει να εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού, περίπου 1 δισ. ανθρώπους, έως το τέλος του έτους.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ, συνεχίζοντας τη «διπλωματία των εμβολίων», προχωρούν μετά από πολλούς μήνες σε διανομή ορισμένων από τις δόσεις που τους περισσεύουν, με ολοφάνερα γεωπολιτικά κριτήρια: Μετά τη συμφωνία με την Ταϊβάν, αναφέρεται ότι συζητούν με την Ουκρανία για την παράδοση 900.000 δόσεων.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org