Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξινισμένη σούπα...

Τα... κακά μαγειρεία που χρειάζονται μπόλικη σάλτσα και μπαχάρια για να καλύπτουν την ξινισμένη σούπα, θύμισε η ομιλία του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Βαρουφάκη, με την οποία ολοκληρώθηκε την Κυριακή το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριό του.

Και πώς αλλιώς, όταν η συνταγή είναι οι ίδιες ξανασερβιρισμένες απάτες στο λαό, από τότε που όπως μας ενημέρωσε... έπαιρνε τα μέτρα της τρόικα, ως υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ που έστρωσε το δρόμο στο τρίτο μνημόνιο.

Το κάλεσμα, άλλωστε, πίσω από τις φούσκες περί «τεχνοφεουδαρχίας», «χρεοδουλοπαροικίας», «δυστοπικού μετακαπιταλισμού» (του εκμεταλλευτικού συστήματος που στην πολιτική οικονομία α λα Βαρουφάκη «για πρώτη φορά δεν έχει ανάγκη την κερδοφορία»!!!), δεν είναι άλλο παρά το κάλεσμα για έναν «άλλο» καπιταλισμό, «πράσινης μετακαπιταλιστικής φεμινιστικής κοινής ευημερίας».

Οσες λέξεις κι αν ενώσει στη σειρά, δεν κρύβεται με τίποτα ότι το «όραμα» αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά το νέο «πράσινο» Deal για να ανοίξουν τα νέα πεδία κερδοφορίας, με μπόλικο κρατικό χρήμα και βαρύ λογαριασμό που θα φορτωθεί στους λαούς.

Γι' αυτό παρουσίασε ως «δεδομένο ότι η Ευρώπη πρέπει να επενδύει τουλάχιστον 500 δισ. κάθε χρόνο στην πράσινη ενέργεια, τις πράσινες συγκοινωνίες» και τις υπόλοιπες «πράσινες» μπίζνες, που σηματοδοτούν ενεργειακή φτώχεια, «πράσινα» χαράτσια και πανάκριβα «πράσινα» εμπορεύματα, αλλά και νέα κρατικά χρέη στις πλάτες των λαών.

Γι' αυτό και στο ερώτημα από «Πού θα βρεθούν τα 500 δισ. το χρόνο για την πράσινη μετάβαση με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο; Απαντάμε: Από ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων την τιμή των οποίων θα στηρίζει η ΕΚΤ», παρουσιάζοντας δηλαδή με... δικά του λόγια το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ που «πίνουν νερό στο όνομά του» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και λοιποί και που έχει στην άλλη του όψη το νέο «σούπερ μνημόνιο» για τους λαούς που θα φορτωθούν και τα νέα κρατικά χρέη και τις νέες «μεταρρυθμίσεις» - αναδιαρθρώσεις.

Σε αυτό το «κοινό» σχέδιο στο οποίο δίνουν «όρκους πίστης» από κοινού «νεοφιλελεύθεροι», σοσιαλδημοκράτες και βέβαια οι τόσο γνωστοί στον Βαρουφάκη Δημοκρατικοί των ΗΠΑ, για να θωρακίσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου στη νέα καπιταλιστική κρίση, προσπαθούν οι δυνάμεις του ΜέΡΑ25 να σύρουν λαϊκές δυνάμεις.

Σε αυτό το κοινό «σχέδιο», ξαναστήνονται και οι γνωστές «φάκες» περί «ρεαλιστικών προτάσεων» που τάχα θα ριζοσπαστικοποιούν λαϊκές δυνάμεις, αφού «ακούγοντάς τες οι μέσοι μη ριζοσπαστικοποιημένοι πολίτες θα αναλογιστούν: "Κάτσε μισό λεπτό. Αυτό θα μπορούσαν να το κάνουν. Νόμιμο είναι. Τεχνικά γίνεται. Γιατί δεν το κάνουν;" Ετσι ριζοσπαστικοποιούμε τον μέσο πολίτη. Βάζοντάς στο μυαλό της, στο μυαλό του την επαναστατική ιδέα ότι, ναι, υπάρχει εναλλακτική ακόμα κι εντός του σαθρού, παρόντος συστήματος».

Ετσι «ριζοσπαστικοποιούν» δυνάμεις, όπως το ΜέΡΑ25: Καρφώνοντας πιο βαθιά τις αυταπάτες πως οι ανάγκες των εργαζομένων, του λαού μπορούν να ικανοποιηθούν και χωρίς να χάσει το κεφάλαιο, πολύ περισσότερο με μια άλλη «φιλολαϊκή» διαχείριση της στρατηγικής του κεφαλαίου.

Βέβαια, επειδή πλέον δεν έχουμε 2015, γνωρίζει κανείς καλά το πώς αυτή η λογική στο όνομα του «ρεαλισμού» εντός των τειχών του συστήματος έφτασε να καλεί τον λαό να διαλέγει «μνημόνια», στέλνοντας και χιλιάδες εργαζόμενους στην απογοήτευση και μοιρολατρία - βούτυρο στο ψωμί του συστήματος.

Και αυτή η πείρα χρειάζεται και σήμερα να αξιοποιηθεί, για να αχρηστεύσει ο λαός και τις νέες παγίδες που στήνονται. Οι εργαζόμενοι, κάθε καλοπροαίρετος αγωνιστής που προβληματίζεται και αναζητά διέξοδο στην πάλη, μπορούν να δουν καλύτερα σήμερα ποια είναι η πολιτική γραμμή που εξασφαλίζει και την κλιμάκωση της αναμέτρησης με την πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου και την προοπτική που πρέπει να έχει, για να χειραφετούνται εργατικές - λαϊκές δυνάμεις από τον καπιταλιστικό «μονόδρομο».

Αυτά, και θα επανέλθουμε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ