Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για το 1ο κείμενο

Σωστά το Κόμμα μας έχει εκτιμήσει ότι ζούμε μέσα σε μια εποχή έντονης ιδεολογικής αντιπαράθεσης, αλλά και σε μια εποχή ακόμα πιο έντονης επίθεσης της αστικής τάξης της χώρας μας στην ίδια την εργατική τάξη, με αφορμή και το ξέσπασμα της νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης. Επομένως, το επικείμενο 21ο Συνέδριο αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, στην πορεία ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, στον δρόμο για το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Στα πλαίσια αυτά, θα ήθελα να εκθέσω τη γνώμη μου πάνω στις Θέσεις του 1ου Κειμένου για το προσεχές Συνέδριο.

Θέση 5

Θεωρώ ως απόλυτα επιτυχημένα τα Επιστημονικά Συνέδρια που έχει πραγματοποιήσει την τελευταία 4ετία το Κόμμα μας. Σε αυτό το σημείο, θεωρώ μείζον ζήτημα το γεγονός ότι πρέπει να γίνει μια πιο εμπλουτισμένη αναπαραγωγή των συμπερασμάτων τους προς τα κάτω, με ένα ζήτημα που χρειάζεται να επεξεργαστεί περισσότερο, δηλαδή την αξιοποίηση και οπαδών του Κόμματος, όπως πρωτοπόροι νέοι επιστήμονες ή μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί ερευνητές.

Θέση 11

Αποτελεί ένα θετικό βήμα, με αφορμή και τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η σχετική καθιέρωση της συνδρομής στον «Ριζοσπάστη». Από εκεί και πέρα όμως, καθοριστικό ζήτημα είναι η ποιοτικότερη και πιο στοχευμένη αξιοποίησή του με σκοπό την κατάκτησή του από όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της εργατικής τάξης ως καθοδηγητικό της εργαλείο.

Θέσεις 12 & 16

Το ζήτημα της μαρξιστικής μόρφωσης και της ιδεολογικής θωράκισης των δυνάμεών μας πρέπει να απασχολήσει το Κόμμα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Θεωρώ πως οι ιδεολογικές σχολές και τα μαθήματα, εκτός του ότι πρέπει να καθιερωθούν, πρέπει και να διευρυνθούν με συμμετοχή πρωτοπόρων εργατών και εργατριών, στην πορεία για την καλύτερη αφομοίωση της στρατηγικής μας, σε συνδυασμό και με την καλύτερη πολιτική δουλειά στους χώρους εργασίας, μόρφωσης κ.τ.λ. Παράλληλα, πρέπει να αξιοποιηθεί η αρθρογραφία των θεωρητικών και ιδεολογικών εκδόσεων του Κόμματος και προς τα κάτω, στα πλαίσια της Κομματικής Οργάνωσης, με τον κύκλο των οπαδών του Κόμματος.

Θέσεις 22 & 29

Αρχικά, σωστά εκτιμάται η ανάγκη ολόπλευρης αξιοποίησης της προπαγάνδας με κάθε τρόπο. Σε αυτή την πορεία, με βάση και την πολύ θετική εμπειρία από τα επιτυχημένα Podcast της ΚΝΕ, μπορούν και θεωρώ ότι πρέπει να δημιουργηθούν και Podcast του ΚΚΕ, με θεματικές συζητήσεις ανά κλάδο, όπως επίσης και με περαιτέρω εξειδικεύσεις σε ζητήματα του κλάδου. Συγκεκριμένα, η Κομματική Οργάνωση Φαρμάκου μπορεί να προχωρήσει ξέχωρα από το Podcast, στη διενέργεια κεντρικής εκδήλωσης για τη θέση του Κόμματος συνολικά για το Φάρμακο, με αφορμή και τις εξελίξεις για τα εμβόλια και τη γενική στάση της εγχώριας και διεθνούς φαρμακοβιομηχανίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται να ενταθεί και να σταθεροποιηθεί η αρθρογραφία, με εξειδίκευση της Θέσης μας στον κλάδο και για κάθε επιμέρους ζήτημα.

Θέσεις 30 & 32

Σχετικά με τη σωστή και ολοκληρωμένη εκτίμηση των αιτημάτων που διαμορφώνονται στο χώρο δράσης μας, το βασικό αίτημα «αγκάθι» που διαμορφώνεται στον κλάδο είναι αυτό των συνθηκών δουλειάς. Επομένως, καίριο ζήτημα, που πρέπει να μας απασχολήσει έγκαιρα το επόμενο διάστημα, είναι αυτό της διαμόρφωσης του πλαισίου πάλης, το οποίο θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη της κατοχύρωσης των σύγχρονων δικαιωμάτων του σήμερα, μέσω της υπογραφής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Αυτό το στοιχείο πρέπει να γίνει αίτημα πάλης του αντίστοιχου Συνδικάτου, το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς συσπειρώνει το βασικότερο ίσως αίτημα των συναδέλφων του κλάδου, που δεν είναι άλλο από την κατοχύρωση των σύγχρονων αναγκών της 5ήμερης και 8ωρης εργασίας, όπως επίσης και αυτό της ασφάλισης, κύριας και επικουρικής, πλευρές που αναδείχθηκαν - σε γενικές γραμμές - στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος. Επομένως, αυτή η εκφρασμένη διάθεση, αλλά και αντικειμενική ανάγκη, πρέπει να εμπλουτιστεί με ποιοτικά, πολιτικά χαρακτηριστικά.

Θέση 34

Χρειάζεται το επόμενο διάστημα να εξειδικευτεί περαιτέρω η αυτοτελής δράση του Κόμματος μέσα στο κίνημα. Το πλαίσιο πάλης μπορεί να άπτεται σε θέματα, όπως αυτά της κατοχύρωσης των σύγχρονων αναγκών των συναδέλφων στα εργοστάσια, στις φαρμακαποθήκες και στα φαρμακεία, μαζί με όποια επιμέρους ζητήματα προκύπτουν, «μικρά ή μεγάλα».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες όμως, ο κομμουνιστής συνδικαλιστής και το μέλος του συνδικάτου έχει το καθήκον να «ανοίγει τη βεντάλια», να ισχυροποιεί και να βαθαίνει τη γραμμή συσπείρωσης, όπου μέσα από τον εμπλουτισμό της με τη συνειδητή πρωτοπορία της εργατικής τάξης, μέσα από τις γραμμές του Κόμματος, να τίθενται όλο και πιο στέρεα θεμέλια για την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας, αυτής που θα οδηγήσει εντέλει στην αταλάντευτη πάλη για την οικοδόμηση της εργατικής εξουσίας.

Κλείνοντας σε αυτό το σημείο, θεωρώ ότι έχουμε καθήκον να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που αναπτύσσονται μπροστά μας, με ατσάλινη θέληση, περίσσεια υπομονή και πίστη στις αρχές και στο πρόγραμμα του Κόμματος της εργατικής τάξης. Βγαίνουμε ακόμα πιο δυνατοί στο δρόμο για την εργατική - λαϊκή συμμαχία, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό!

Ζήτω το 21ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας!

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς.


Αντώνης Κούτας
Φαρμακοϋπάλληλος, Αθήνα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Γιατί... αυτή είναι η ευρωπαϊκή δημοκρατία τους»(2022-12-23 00:00:00.0)
Να εμπιστευτούμε την εργατική τάξη για να μας αναγνωρίσει ως πρωτοπορία της(2021-05-13 00:00:00.0)
Για το εργατικό - λαϊκό κίνημα(2021-05-13 00:00:00.0)
Για το ζήτημα της έρευνας και γενικά για τους μισθωτούς επιστήμονες(2017-02-09 00:00:00.0)
Πώς πρέπει να δουλεύουμε από τώρα με ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για να έχουμε αποτελέσματα(2013-01-13 00:00:00.0)
Να αναμετρηθούμε με τις δυσκολίες(2004-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ