Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1781 Γεννιέται ο Βρετανός μηχανικός και εφευρέτης Τζορτζ Στίβενσον, ο οποίος κατασκεύασε την πρώτη ατμομηχανή.

1870 Πεθαίνει ο μεγάλος Βρετανός συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς.

1898 Υπογράφεται συμφωνία με την οποία η Κίνα παραχωρεί το Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία για 99 χρόνια. Η συμφωνία έληξε το 1997 και την 1η Γενάρη 1998 το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην Κίνα.

1916 Επειτα από σχετικό τελεσίγραφο που επέδωσαν οι «Σύμμαχοι» (Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία) υπό τη σκιά του πολεμικού στόλου που είχε καταπλεύσει στο Φάληρο, και με το οποίο απαιτούνταν η παραίτηση της τότε κυβέρνησης και η ουδετερότητα της Ελλάδας στον πρώτο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η κυβέρνηση Σκουλούδη παραιτείται για να τη διαδεχθεί η κυβέρνηση Ζαΐμη.

1923 Στη Βουλγαρία εκδηλώνεται πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Σταμπολίνσκι, η οποία ανατρέπεται και ο ίδιος δολοφονείται. Εγκαθιδρύεται δικτατορία υπό τον Αλεξάντερ Τσανγκόφ, η οποία εξαπέλυσε άγριο κυνηγητό κατά των κομμουνιστών. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας τέθηκε εκτός νόμου το 1925.

1926 Η δικτατορική κυβέρνηση Πάγκαλου απονέμει τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος στον φασίστα δικτάτορα της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι.

1929 Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις προς τιμήν της Διεθνούς Εβδομάδας του Παιδιού (1-8 Ιούνη). Με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ στην Αθήνα οργανώνεται συγκέντρωση εργαζόμενων παιδιών και μαθητών. Εγιναν ομιλίες και ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ κυκλοφόρησε επίσης το πρώτο φύλλο της παιδικής εφημερίδας «Εργατόπουλο».

1935 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Το κόμμα των Φιλελευθέρων και τα συνεργαζόμενα με αυτό (Προοδευτικό, Αγροτικό κ.λπ.) απέχουν, στον απόηχο του αποτυχημένου βενιζελικού πραξικοπήματος του Μαρτίου. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 98.699 ψήφους (9,59%), δηλαδή σχεδόν 40.000 περισσότερες από ό,τι στις εκλογές της 5/3/1933, αλλά λόγω του εκλογικού συστήματος δεν εκλέγει βουλευτή. Ο κυβερνητικός συνασπισμός με κορμό το Λαϊκό Κόμμα κερδίζει το 65,04% των ψήφων και εκλέγει 287 βουλευτές (από τους 300).

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στη Ραψάνη Ολύμπου.

1974 Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τους στρατιώτες, τους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καλώντας τους να συμβάλουν στην ανατροπή της δικτατορίας και στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

1983 Η Μάργκαρετ Θάτσερ, επικεφαλής του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος, κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 43,9% και ξανασχηματίζει κυβέρνηση.

1991 Οι επιστήμονες καταγράφουν την ισχυρότερη ηλιακή έκρηξη μέσα στον 20ό αιώνα.

1999 Με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με 14 ψήφους υπέρ και μία αποχή (Κίνα), το Κοσσυφοπέδιο μετατρέπεται σε διεθνές προτεκτοράτο και τίθεται υπό την «προσωρινή διοίκηση της διεθνούς κοινότητας».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org