Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Πλευρές της σημασίας της ιδεολογικής δουλειάς στην ΚΝΕ

Ολόκληρο το κείμενο των Θέσεων διέπεται απ' την ανάγκη όλο και περισσότερα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ να ενισχυθούν ιδεολογικά, να ατσαλωθούν, με σκοπό να μπορούμε συλλογικά, ως πρωτοπορία, να αντεπεξέλθουμε στα καθήκοντα που μπαίνουν, στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες που ζούμε. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω, για τις δυνάμεις της ΚΝΕ και τα νέα μέλη και στελέχη, την ιδιαίτερη αξία που έχει για όλους εμάς το γεγονός ότι γίναμε μέλη μιας επαναστατικής οργάνωσης σε συνθήκες που τίποτα γύρω δεν φαίνεται επαναστατικό, όλα για τη νεολαία μοιάζουν αδιέξοδα και εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξουν. Εμείς όχι μόνο δεν εγκλωβιζόμαστε σε αυτήν τη λογική, αλλά με όπλο την επαναστατική θεωρία μας γινόμαστε οι ίδιοι φάρος για τους νέους της τάξης μας και δείχνουμε τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για τον λαό και την εργατική τάξη. Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για τους εαυτούς μας που καταφέρνουμε να διακρίνουμε τη σοσιαλιστική προοπτική και να παίξουμε τον ρόλο του καθοδηγητή των μαζών σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Είναι βασικό για τις πιο νέες δυνάμεις μας να αντιληφθούν ότι χωρίς επαναστατική θεωρία δεν υπάρχει επαναστατική πράξη, και από την άλλη χωρίς επαναστατική πράξη η θεωρία μένει στο συρτάρι, δεν εξελίσσεται μαζί με τη ζωή και τις νέες συνθήκες που προκύπτουν, φαντάζει ανεδαφική, καθώς δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Από αυτήν τη σκοπιά, πρέπει να δούμε πώς ο καθένας, μελετώντας τις επεξεργασίες του Κόμματος, το πολιτικό βιβλίο και ταυτόχρονα βγαίνοντας μπροστά στην καθημερινή πάλη για τα προβλήματα του κάθε χώρου, μπορεί να βγάζει συμπεράσματα, να αναλύει τις καινούργιες συνθήκες και να φιλτράρει τα γεγονότα, να αποκτά σωστό κριτήριο και έτσι να συμβάλλει κι ο ίδιος στις προσπάθειες που κάνει το Κόμμα να επικαιροποιήσει ζητήματα της θεωρίας, να επεξεργαστεί αιτήματα, να αναπτύξει θέσεις για καινούργια ζητήματα.

Συζητώντας για το Κόμμα, τη δράση και τη λειτουργία του, πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτά προκύπτουν άμεσα από τον επαναστατικό χαρακτήρα του. Ζητήματα που συναντάμε καθημερινά στην κομματική ζωή, όπως για παράδειγμα η οικονομική εξόρμηση και ο τρόπος διαχείρισης των οικονομικών του Κόμματος, είναι τρόπος δουλειάς που μόνο ένα επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης μπορεί να έχει, και που διασφαλίζει την τάξη και την οικονομική αυτοτέλειά του (σε αντίθεση με τα οικονομικά των αστικών κομμάτων, τα θαλασσοδάνειά τους και τις σχέσεις τους με τα μονοπώλια που εκπροσωπούν). Επίσης, η στάση που κρατάμε ως Κόμμα σε πολλά ζητήματα είναι άμεση απόρροια της στρατηγικής μας, όπως η επιλογή του να κάνουμε συγκεντρώσεις και πορείες τη μέρα της επετείου της 17 Νοέμβρη, πηγαίνοντας κόντρα στο κλίμα της τρομοκρατίας, και αυτό γιατί ήταν ιστορικό καθήκον στις νέες συνθήκες της πανδημίας να προτάξουμε τις ανάγκες του λαού μας, όπως βροντοφώναζαν οι σύντροφοί μας και συνδικαλιστές την ώρα που τους συλλάμβαναν οι αστυνομικοί. Αρα βλέπουμε ότι η θεωρία, η ιδεολογία, η στρατηγική μας, διαπερνούν κάθε πτυχή της καθημερινής δράσης μας, είτε πρόκειται για εσωκομματικά ζητήματα είτε για ζητήματα που αφορούν το κίνημα.

Επιπλέον, η ανάγκη της ιδεολογικοπολιτικής θωράκισης, με ιδιαίτερη μέριμνα στους νέους συντρόφους, έχει τη σημασία της και σε άλλες συνθήκες. Με βάση την εκτίμηση που έχουμε ότι ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας των επαναστάσεων, η γενιά που θα κληθεί να τη φέρει εις πέρας και να οικοδομήσει τις νέες σχέσεις παραγωγής θα είναι αυτή των νεότερων σήμερα συντρόφων. Εχουμε πολλά να διδαχτούμε από την ιστορική πείρα στο ζήτημα αυτό. Μόνο να σκεφτούμε τη λανθασμένη στρατηγική που είχε το κομμουνιστικό κίνημα διεθνώς την περίοδο του Β' ΠΠ και πώς αυτό επηρέασε την ικανότητα και του δικού μας Κόμματος να διεξάγει σωστά την ταξική πάλη στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα επαναστατικής ανατροπής του συστήματος, θα αντιληφθούμε την κομβική σημασία της επεξεργασίας θεωρητικών ζητημάτων με βάση τις νέες συνθήκες που προκύπτουν στο πέρασμα της Ιστορίας. Ακόμη, μπορούμε να αναλογιστούμε πώς επέδρασε για παράδειγμα στο ΚΚΣΕ και στην πορεία ανατροπής του σοσιαλισμού στη Ρωσία και σε μια σειρά άλλες χώρες το γεγονός ότι στη διάρκεια του Β' ΠΠ έχασε στη μάχη τα πιο πρωτοπόρα, ατσαλωμένα και θωρακισμένα μέλη του. Από εκεί και μόνο αντιλαμβανόμαστε πως πρέπει άμεσα να αφομοιώνονται οι επεξεργασίες του Κόμματος από όλους τους συντρόφους, να αναπτύσσονται τα αντανακλαστικά τους, να γίνονται πιο ικανοί στη διαπάλη, να εξελίσσεται το κομμουνιστικό τους κριτήριο.

Πάνω απ' όλα πρέπει να μεριμνούμε για να έχουμε μία γερή και μαχητική Οργάνωση, που δεν θα διεκπεραιώνει απλά καθήκοντα που βάζουν η ΚΕ και το ΚΣ, αλλά θα συμβάλλει με ουσιαστική και όχι τυπική συμφωνία, με πραγματική και αταλάντευτη πίστη στις ιδέες μας, στην ανάπτυξη της οργάνωσης, στην αφομοίωση των δυνάμεών μας και στην ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Χαιρετίζω, τέλος, την απόφαση της ΚΕ, να θέσει αυτά τα ζητήματα ως θέματα του Συνεδρίου. Η ανησυχία που υπάρχει για αυτά, παρότι είμαστε ένα κόμμα με καθαρές θέσεις, επεξεργασίες και λυμένα ζητήματα στη στρατηγική μας, επιβεβαιώνει τη σωστή κατεύθυνση στην οποία κινείται, την κατεύθυνση της συνεχούς επαγρύπνησης, της μελέτης της πείρας, της εξαγωγής συμπερασμάτων, της σωστής μεθοδολογίας σκέψης ενός πραγματικά επαναστατικού κόμματος.


Χατζημπαλάση Γεωργία
Μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Μαγνησίας της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org