Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Διαρκής προσπάθεια αυτομόρφωσης

Σύντροφοι, συμφωνώ με τις Θέσεις του πρώτου κειμένου. Καθώς τα θέματα που αναπτύσσονται στο πρώτο κείμενο είναι πολλά, η προσπάθεια τοποθέτησης εφ' όλης της ύλης αντικειμενικά γίνεται δύσκολη. Δυσκολίες που θα τις συναντήσουμε και στις ανάλογες δουλειές για τα επόμενα δύο κείμενα, πράγμα που αποδεικνύει πως για τις Θέσεις του Κόμματος ενόψει του Συνεδρίου δεν επαρκούν αυτές οι 3 συνεδριάσεις της ΚΟΒ, αλλά πρέπει να δούμε πώς θα πουν στη ζωή το επόμενο διάστημα.

Εκ των πραγμάτων θα αναφερθώ σε συγκεκριμένα θέματα μέσα από το κείμενο που θεωρώ πως πρέπει να αναπτυχθούν και να συζητηθούν από την ΚΟΒ έως και τα παραπάνω όργανα (ΤΕ, ΕΠ κ.λπ.).

Βασικό θέμα που θα πρέπει να προσέξουμε είναι το πόσο σημαντική είναι η ιδεολογική - μορφωτική δουλειά των μελών του Κόμματος. Οπως αναφέρεται και στο κείμενο των Θέσεων, που λέει ότι «ο αναγκαίος χρόνος διαρκούς αυτομόρφωσης είναι αναπόσπαστο στοιχείο βελτίωσης και αποτελεσματικότητας της καθοδήγησης, της οργανωτικής δουλειάς, της μελέτης των προβλημάτων και της πείρας της ταξικής πάλης. Είναι υποχρέωση ατομική του στελέχους και συλλογική των Οργάνων». Εδώ θα πρέπει να σταθούμε, καθώς τα θέματα ιδεολογικής - μορφωτικής δουλειάς δεν θα πρέπει να περιορίζονται στην πρώτη σχολή ή ακόμα και με την παρακολούθηση της ενδιάμεσης (δεύτερης) σχολής. Θα πρέπει να είναι μια διαρκής διαδικασία μάθησης με μετρήσιμα αποτελέσματα, αλλά και εντοπισμό ενδεχομένως αδυναμιών που πιθανώς θα παρουσιαστούν σε συντρόφους.

Η ιδεολογική - πολιτική θωράκιση των μελών να γίνεται σε συνεργασία της ΤΕ ή ΕΠ με τις ΚΟΒ, ώστε να μην υπάρχουν τα φαινόμενα της αυτόματης ανάδειξης για την κάλυψη κενών χωρίς σχέδιο και προετοιμασία, πολύ δε περισσότερο με ανολοκλήρωτα κριτήρια. Για να μπορούμε όταν θα μιλάμε για τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος αυτό να μην είναι «κενό γράμμα».

Ενα ακόμη θέμα που θα πρέπει να μελετήσουμε - συζητήσουμε είναι η λειτουργία της ΚΟΒ και κατ' επέκταση συνολικά των Κομματικών Οργανώσεων, καθώς πιστεύω ότι υπάρχουν συνολικά αδυναμίες στον τρόπο λειτουργίας.

Είναι έντονο το φαινόμενο που παρατηρήθηκε με αφορμή και τις απαγορεύσεις, λόγω πανδημίας, να εμφανίζεται σε εντονότερο βαθμό η υπολειτουργία των Οργανώσεων. Ο αντικειμενικός παράγοντας όμως της πανδημίας δεν θα έπρεπε να βάλει φρένο στα θέματα της Οργάνωσης, να μη δεσμευόμαστε για το αν θα γίνει συνεδρίαση της ΚΟΒ ή όχι.

Πρέπει να ανεβάσουμε τον αριθμό των συνεργασιών μεταξύ των καθοδηγητικών Οργάνων και των μελών της Οργάνωσης, καλύπτοντας μ' αυτόν τον τρόπο τα όποια κενά μπορούν να προκύψουν.

Ομως πέρα από την πανδημία υπάρχουν αδυναμίες και στα καθοδηγητικά Οργανα (Γραμματέας Οργάνωσης, Γραφείο), που λειτουργούν διά της αναθέσεως χρεώσεων ή στον καταμερισμό δουλειάς. Με πιο απλά λόγια, δεν είναι δυνατόν όλη η δράση και η όποια συνεργασία το τελευταίο 5μηνο να αφορά μόνο την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος. Συνεπώς, επιβάλλεται μια πιο ενεργή λειτουργία της καθοδήγησης μέσα στα Οργανα, με ουσιαστική δράση και συμμετοχή. Επίσης, σύντροφοι, θα πρέπει να έχουμε αυξημένη επαγρύπνηση σε κάθε είδους προσωπικό κύκλο επιρροής, όπως μπαίνει και στις Θέσεις πολύ ευγενικά από την ΚΕ, καθώς σε οποιαδήποτε άλλη κουβέντα θα μιλάγαμε για φραξιονιστικές ομάδες.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα που δεν μπαίνει αναλυτικά από τις Θέσεις και αφορά την Ειδική Αγωγή.

Η Ειδική Αγωγή είναι ένας χώρος με έντονο το στοιχείο του οπορτουνισμού, που δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την ιδεολογική παρέμβαση σ' αυτούς τους χώρους.

Το φαινόμενο των συντεχνιακών συμφερόντων, ειδικότερα των εργαζομένων που ανήκουν στο επιστημονικό προσωπικό, βάζει εμπόδια στο να κατανοήσουν την ανάγκη της ένταξης στην κρατική μέριμνα και κατ' επέκταση τον δημόσιο χαρακτήρα όλων των ΝΠΙΔ που δραστηριοποιούνται στην Ειδική Αγωγή, την ανάγκη όλων των ΑμεΑ να έχουν πρόσβαση στην Εκπαίδευση, στη θεραπεία, στην αποκατάσταση.

Επιβάλλεται να αναδείξουμε πως με το υπάρχον καθεστώς και την εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας, το 10% των ΑμεΑ που έχουν πρόσβαση σε σχολεία Ειδικής Αγωγής ή ιδρύματα (περίπου 24 χιλιάδες από περίπου 250 χιλ. ΑμεΑ που υπάρχουν στην Ελλάδα) θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, με συνέπεια να αυξάνεται το φαινόμενο του ιδρυματισμού των αναπήρων εντός του σπιτιού.

Ενα φαινόμενο που εμείς θα πρέπει να πείσουμε πως πρέπει να αλλάξει, έχοντας και την πείρα από ανάλογες περιπτώσεις και πώς αντιμετωπίστηκαν στις σοσιαλιστικές χώρες. Να πάψει να υπάρχει, δίνοντας έτσι στα ΑμεΑ την κοινωνική θέση που τους αξίζει.


Γιάννης Γκάρτζιος
Τομεακή Οργάνωση Μεταφορών Αττικής του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org