Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΑμερικανοΝΑΤΟική αποστολή και στα ΗΑΕ

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκεται από χτες ο υπουργός Εξωτερικών, έχοντας αργά χτες βράδυ συνάντηση με τον ομόλογό του, σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan. Είναι η τέταρτη επίσκεψη Δένδια στα Εμιράτα από την ανάληψη των καθηκόντων του, «γεγονός που υποδηλώνει τους ιδιαίτερα στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών», όπως αναφέρεται από πλευράς ΥΠΕΞ, σκιαγραφώντας άλλον έναν αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής άξονα που στήνει η κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η διμερής στρατηγική συνεργασία, στη συνέχεια της υπογραφής της Συμφωνίας σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας τον περασμένο Νοέμβρη, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως της πρόσφατης επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, καθώς και οι ευρύτερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο.

Θυμίζουμε πως η Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας εμπεριέχει και ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Εξάλλου, το Φλεβάρη η κυβέρνηση έστειλε τη φρεγάτα «Υδρα» στο Αμπου Ντάμπι, στα Εμιράτα, επισήμως για να μετάσχει σε εκθέσεις πολεμικού υλικού. Επιστρέφοντας εκτέλεσε συνεκπαιδεύσεις με πλοία των Εμιράτων και των ΗΠΑ, ενώ συμμετείχε - για πρώτη φορά - σε ρόλο υποστήριξης («associated support») στην πολυεθνική αποστολή «EMASOH / Agenor» της ΕΕ, στα Στενά του Ορμούζ. Τα δε Εμιράτα έχουν στείλει, από την πλευρά τους, μαχητικά για συμμετοχή σε ασκήσεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και στρατιωτικούς προκειμένου να εκπαιδευτούν ως τεχνικοί στην υποστήριξη αεροσκαφών στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα. Αφορά συνολικά 2.875 μαθητές από τα Εμιράτα για τα επόμενα 10 έτη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org