Πέμπτη 8 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΕΕ
Ειδίκευση προσαρμοσμένη στις ανάγκες της αγοράς

Οι ειδικότητες των ΤΕΕ που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας έρχονται να ενισχύσουν το χαρακτήρα της στενής επαγγελματικής ειδίκευσης, που προσφέρει η "δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση". Κοντά στο "φτωχό" από μαθήματα γενικής παιδείας ωρολόγιο πρόγραμμα και την έλλειψη υποδομής, τα ΤΕΕ επιβεβαιώνουν το ρόλο τους ως πρώτο βήμα για τη "διά βίου κατάρτιση".

Σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, τα τεχνολογικά μαθήματα καλύπτουν 20 ώρες από το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα στην Α τάξη και 30 ώρες στη Β τάξη. Στην Α τάξη, μετά από τις αντιδράσεις για την απουσία του μαθήματος της Ιστορίας, τη μία από τις τρεις ώρες των Ελληνικών οι μαθητές θα διδάσκονται Ιστορικά Κείμενα (και όχι Ιστορία για τη διαμόρφωση της ιστορικής τους συνείδησης).

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, στην Α τάξη του πρώτου κύκλου σπουδών των ΤΕΕ λειτουργούν οι ακόλουθοι τομείς: Μηχανολογικός, Ηλεκτρονικός, Ηλεκτρολογικός, Καλλιτεχνικών Εφαρμογών, Κλωστοϋφαντουργίας και Ενδυσης, Αργυροχρυσοχοϊας - Ωρολογοποιίας, Μουσικών Οργάνων, Κατασκευών, Οικονομίας - Διοίκησης, Γεωργικής Παραγωγής και Φυσικών Πόρων, Μεταποίησης και Εμπορίας Γεωργικών Προϊόντων, Υγείας και Πρόνοιας, Χημικών Εργαστηριακών Εφαρμογών, Ναυτικός και Ναυτιλιακός, Πληροφορικής, Τουριστικών Επαγγελμάτων, Αισθητικής - Κομμωτικής.Για το σχολικό έτος 1998 - '99, οι τομείς Καλλιτεχνικών Εφαρμογών, Κλωστοϋφαντουργίας και Ενδυσης, Αργυροχρυσοχοϊας - Ωρολογοποιίας, Μουσικών Οργάνων θα λειτουργήσουν ως ενιαίος φορέας εφαρμοσμένων τεχνών.

Χαρακτηριστικό του τι σημαίνει βραχυπρόθεσμη κατάρτιση, είναι η στενή ειδίκευση που προσφέρεται μέσα από τις ειδικότητες των ΤΕΕ, οι οποίες άλλωστε δεν προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση, καθώς για να αποκτήσουν οι απόφοιτοι το δικαίωμα στην εργασία πρέπει να καταφύγουν στα ΙΕΚ και στη συνέχεια στη "διά βίου" κατάρτιση. Οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν μόνο κατά το σχολικό έτος 1998 - '99 στη Β τάξη του Α κύκλου σπουδών των ΤΕΕ, ανά τομέα είναι οι ακόλουθες:

Τομέας Μηχανολογικός: Μηχανών εσωτερικής καύσεως και μηχανών αυτοκινήτου, βιομηχανικών εγκαταστάσεων, θερμικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, ψυκτικών εγκαταστάσεων, μηχανοσυνθετών αεροσκαφών, αμαξωμάτων, Μεταλλικών Κατασκευών.

Τομέας Ηλεκτρονικός: Ηλεκτρονικών συσκευών και εγκαταστάσεων, Επισκευής και συντήρησης μονάδων υπολογιστών, Βιομηχανικών Ηλεκτρονικών, Τηλεπικοινωνιακών μονάδων και συσκευών.

Τομέας Ηλεκτρολογικός: Ηλεκτρολόγων αυτοκινήτου, ηλεκτρικών μηχανών και συσκευών, ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων κτιρίων, ηλεκτρολογικών έργων και αυτοματισμών.

Εφαρμοσμένων Τεχνών: Σχεδιασμού εσωτερικών χώρων - επίπλου - αντικειμένου, γραφικών τεχνών, Συντήρησης έργων τέχνης και αρχαιολογικών ευρημάτων, κεραμικής - επεξεργασίας γυαλιού - επεξεργασίας υφασμάτων, επιπλοποιίας.

Κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης: Ετοίμων ενδυμάτων.

Αργυροχρυσοχοϊας - ωρολογοποιίας: Αργυροχρυσοχοϊας, Ωρολογοποιίας.

Κατασκευών: Κτιριακών Εργων.

Οικονομίας - Διοίκησης: Υπαλλήλων οικονομικών υπηρεσιών, στελεχών πωλήσεων, υπαλλήλων διοίκησης.

Γεωργικής Παραγωγής και Φυσικών Πόρων: Ζωικής Παραγωγής, Φυτικής Παραγωγής.

Τομέας Υγείας και Πρόνοιας: Νοσηλευτών (Γενικής και Αποκλειστικής Νοσηλείας), Βρεφονηπιοκόμων - Παιδοκόμων (για βρέφη, νήπια και παιδιά με ειδικές ανάγκες), βοηθών φαρμακείων, βοηθών οδοντοτεχνιτών, βοηθών ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων, βοηθών ακτινολογικών εργαστηρίων, βοηθών διαιτολόγων, κοινωνικών φροντιστών, βοηθών φυσικοθεραπευτών.

Τομέας Χημικών Εργαστηριακών Εφαρμογών: Χημικών βιομηχανιών και μεταλλείων.

Τομέας Ναυτικός και Ναυτιλιακός: Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Πλοιάρχων εμπορικού ναυτικού.

Τομέας Πληροφορικής: Υποστήριξη πελατών / χρηστών υπολογιστικών συστημάτων.

Τομέας Τουριστικών Επαγγελμάτων: Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Τομέας Αισθητικής - Κομμωτικής: Κομμωτικής τέχνης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ