Πέμπτη 8 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυβέρνηση "έκαψε" χιλιάδες ρυζοπαραγωγούς

Χάνουν, με ευθύνη του υπουργείου Γεωργίας, ολόκληρη την επιδότηση, αφού η χώρα μας, εξαιτίας της "ζωνοποίησης" της ρυζοκαλλιέργειας, πληρώνει πρόστιμο συνυπευθυνότητας στην ΕΕ, χωρίς να έχει ξεπεραστεί το εθνικό πλαφόν!

Τραγελαφικές διαστάσεις αποκτά η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ρυζοκαλλιέργειας, αφού, εξαιτίας των ζωνών καλλιέργειας που καθιέρωσε η ΕΕ, με εισήγηση του υπουργείου Γεωργίας, επιβάλλεται στη χώρα μας πρόστιμο συνυπευθυνότητας, χωρίς να έχει ξεπεραστεί το εθνικό πλαφόν (!) και χιλιάδες ρυζοπαραγωγοί χάνουν ολόκληρη την επιδότηση.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας, αντί να διεκδικήσουν αύξηση του πλαφόν, μετά τις ολέθριες επιπτώσεις, που επέφερε πέρσι ο καταστροφικός κανονισμός για το ρύζι, με αποτέλεσμα να χάσουν οι ρυζοπαραγωγοί το 80% της επιδότησης, ζήτησαν να καθιερωθούν από φέτος δυο ζώνες καλλιέργειας για τη χώρα μας. Τα επιτελεία των Βρυξελλών δεν είχαν λόγο να αρνηθούν κάτι τέτοιο. Κι αυτό γιατί η όλη λογική της κυβέρνησης, που είναι υποταγμένη στις αντιαγροτικές εντολές της ΕΕ, στηρίχτηκε στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης της ρυζοκαλλιέργειας στη χώρα μας και του βίαιου ξεκληρίσματος χιλιάδων ρυζοκαλλιεργητών. Πράγμα που φαίνεται ξεκάθαρα και από το γεγονός ότι πέρσι καλλιεργήθηκαν 282.000 στρέμματα και φέτος 247.800 στρέμματα. Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο η παραγωγή έπεσε κάτω από το πλαφόν (248.910 στρέμματα) που όρισε η ΕΕ το 1995.

Ομως, η περιβόητη "ζωνοποίηση" των καλλιεργειών, που "διαφημίζει" η κυβέρνηση ως λύση, φάνηκε καθαρά στην περίπτωση του ρυζιού πόσο ολέθρια είναι για τους αγρότες. Τα "καμώματα" του υπουργείου Γεωργίας και η καθιέρωση δύο ζωνών (η Α με 223.000 στρέμματα, που περιλαμβάνει τους Νομούς Θεσσαλονίκης, Σερρών και Φθιώτιδας, και η Β με 25.610 στρέμματα, που αφορά τους υπόλοιπους νομούς της χώρας) έχουν τραγικά αποτελέσματα. Στην Α Ζώνη καλλιεργήθηκαν μόλις 196.000 στρέμματα, δηλαδή 27.000 στρέμματα λιγότερα από το πλαφόν και στη Β Ζώνη καλλιεργήθηκαν 51.800 στρέμματα και υπάρχει υπέρβαση 102%, πράγμα που σημαίνει ότι χάνεται ολόκληρη η επιδότηση. Δηλαδή οι ρυζοπαραγωγοί στους Νομούς Ημαθίας, Πιερίας, Καβάλας, Ξάνθης, Αιτωλοακαρνανίας, Θεσπρωτίας, Μεσσηνίας, Ηλείας κ.α. δε θα πάρουν φράγκο επιδότηση και, σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές εμπορικές τιμές, θα οδηγηθούν σε οικονομική καταστροφή και στον αφανισμό. Παράλληλα, με βάση το νέο κανονισμό δεν μπορεί να καλυφτεί το πλεόνασμα της Β Ζώνης από το έλλειμμα της Α και τελικά ωφελημένα βγαίνουν μόνο τα ταμεία των Βρυξελλών, που θα εξοικονομήσουν, με τη συμβολή του υπουργείου Γεωργίας, ακόμα μερικά χρήματα για να τα διαθέσουν προς όφελος των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου. Τελικά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, βλέποντας την "γκάφα" που έκανε, έτρεξε την τελευταία στιγμή να ζητήσει από την ΕΕ να μην ισχύσει από φέτος η "ζωνοποίηση", αλλά οι σχετικές πληροφορίες σημειώνουν πως το "τρένο είχε ήδη χαθεί".

Σχετικά με την παραγραφή των "αδικημάτων"

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην παραγραφή των ποινικών "αδικημάτων", για τα οποία κατηγορούνται χιλιάδες αγρότες, δήλωσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιανόπουλος και συμπλήρωσε ότι η παραγραφή θα γίνει όπως προβλέπεται με νομοσχέδιο "σκούπα" του υπουργείου Δικαιοσύνης, που θα προωθηθεί στη Βουλή. Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν με αφορμή τις αντιδράσεις του προέδρου του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία,ο οποίος- εμμέσως πλην σαφώς- εναντιώθηκε σε ρύθμιση που προτείνεται για την παραγραφή των "αδικημάτων" των αγροτών από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζουμε, ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν δίκες σε βάρος 10.000 αγροτών περίπου, γιατί συμμετείχαν στις δίκαιες αγροτικές κινητοποιήσεις των τριών τελευταίων χρόνων. Τις περισσότερες φορές εκδίδονται καταδικαστικές αποφάσεις με αναστολή και ουσιαστικά οι αγρότες απειλούνται με φυλακή σε περίπτωση που συμμετάσχουν σε νέες κινητοποιήσεις.

Τέλος πρέπει να θυμίσουμε, ότι σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις των κυβερνητικών αρμοδίων η παραγραφή δεν θα περιλαμβάνει και τις αγωγές, που έχουν κάνει διάφοροι δημόσιοι οργανισμοί ενάντια σε Συντονιστικές Επιτροπές και κύρια την Πανθεσσαλική.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ