Πέμπτη 8 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σύννεφα στις σχέσεις κυβέρνησης και ηγεσίας Δικαιοσύνης

Οξύνονται οι σχέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου με την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων. Μετά τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Β. Μποτόπουλο και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας,με επιστολή του αποδοκιμάζει τις επιλογές του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου σχετικά με το πολυνομοσχέδιο "σκούπα" που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Σημείο τριβής μεταξύ του προέδρου του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία και του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου, εκτός από το θέμα της παραγραφής των "αδικημάτων" των αγροτών, είναι η μετατροπή των Ειρηνοδικείων σε Μονομελή Πρωτοδικεία και η αύξηση των αντιπροέδρων στα ανώτατα δικαστήρια.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας, σε επιστολή του αναφέρει ότι "είναι συνταγματικώς ανεπίτρεπτη" η μετατροπή των Ειρηνοδικείων σε Μονομελή Πρωτοδικεία και πως με το μέτρο αυτό υπονομεύεται και ουσιαστικά αχρηστεύεται η Εθνική Σχολή Δικαστών, αφού θα επέλθει συμφόρηση της επετηρίδας. Παράλληλα, επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στην αύξηση των θέσεων των αντιπροέδρων στα ανώτατα δικαστήρια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου δήλωσε ότι "το υπουργείο δεν ανέμενε τις προσωπικές παρατηρήσεις του Στ. Ματθία - προέδρου του Αρείου Πάγου - αλλά της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, εν συμβολίω". Επίσης, δήλωσε ότι η μετατροπή των Ειρηνοδικείων σε Μονομελή Πρωτοδικεία θα προχωρήσει και γι' αυτό επικαλέστηκε τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί είναι αντίθετοι στη μετατροπή των Ειρηνοδικείων σε Πρωτοδικεία.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης σχετικά με τη μεταφορά του Ελληνορουμάνου κακοποιού Μ. Σορίν από το νοσοκομείο της Νίκαιας στο αναρρωτήριο του Κορυδαλλού, δήλωσε ότι κανένας και από κανένα υπουργείο δεν τηλεφώνησε για τη μεταφορά του Ελληνορουμάνου κακοποιού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ