Πέμπτη 8 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Η επιτυχία της ΝΑΣ συμβολή στην ανάταση του κινήματος

Συνέντευξη Τύπου για τις θέσεις της ΝΑΣ έδωσε, χτες, ο υποψήφιος πρόεδρος της διευρυμένης ΝΑ Αθήνας - Πειραιά

Μόνο η ενωμένη πάλη του λαϊκού κινήματος και η αγωνιστική ψήφος, την Κυριακή των εκλογών, μπορεί να "ροδίσει" την γκρίζα πραγματικότητα. Και όχι οι όμορφες και πολύχρωμες μακέτες του πρωθυπουργού και των συμβούλων του, που δείχνουν μια ρόδινη πραγματικότητα.

Στην πορεία αυτή, της πάλης και του αγώνα για φιλολαϊκές λύσεις στα προβλήματα, κάλεσε και χτες ο Σπύρος Χαλβατζής,υποψήφιος πρόεδρος της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) Αθήνας - Πειραιά, της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), σε συνέντευξη Τύπου για τις θέσεις του συνδυασμού. Κάλεσμα που έκανε πράξη η ΝΑΣ, τέσσερα χρόνια, μέσα και έξω από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, αλλά και το τελευταίο διάστημα προ των εκλογών, με περιοδείες, συγκεντρώσεις, επισκέψεις υποψηφίων και στελεχών του συνδυασμού σε διάφορους χώρους. "Η δράση μας, μας έκανε πιο ώριμους, πιο ικανούς. Μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα και μέσα από τη ΝΑ για την υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων και του λαού, αλλά και για την προώθηση φιλολαϊκών λύσεων σε πολλά από τα οξυμένα προβλήματά του, μέσα από τον αγώνα, την ενότητα και την κοινή δράση",τόνισε χαρακτηριστικά ο Σπ. Χαλβατζής.

Δίνοντας την εικόνα από την επαφή με τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους, όλο αυτό το διάστημα, ο υποψήφιος της ΝΑΣ σημείωσε: "Διαπιστώσαμε την αγανάκτηση που συσσωρεύεται από την ασκούμενη πολιτική. Πολιτική που αποφασίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, υλοποιείται από την κυβέρνηση και στηρίζεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που υιοθετούν τους στόχους της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης και αποδέχονται τη "νέα τάξη πραγμάτων"". Αλλωστε - έκανε σαφές ο Σπ. Χαλβατζής - όλες οι άλλες παρατάξεις και οι πολιτικές δυνάμεις που τις στηρίζουν, στα όργανα της ΝΑ, δηλαδή στο Διοικητικό Συμβούλιο και τα συνέδρια της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, αποφάσιζαν ομόφωνα για όλα τα στρατηγικής σημασίας ζητήματα. Αποδέχτηκαν δηλαδή τη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε επιχείρηση. Την επιβολή φόρων και τελών, που υποχρεώνει τους εργαζόμενους να ξαναπληρώνουν για υπηρεσίες και έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι υποχρέωση του κράτους. Την προώθηση της συνύφανσης της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου με την Αυτοδιοίκηση, προς όφελος του πρώτου. Την ιδιωτικοποίηση, τελικά, της ίδιας της Αυτοδιοίκησης.

Τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα

Αναφερόμενος στη δράση της ΝΑΣ, τα χρόνια που πέρασαν, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε: Η ΝΑΣ ασχολήθηκε στα πλαίσια του διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου, αλλά και στα Νομαρχιακά Συμβούλια Αθήνας και Πειραιά, με όλα τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν το λαό και τον τόπο. Ανάμεσα σ' αυτά ήταν:

- Τα δάση,οι πυρκαγιές, οι εμπρησμοί, οι καταπατήσεις και τα προβλήματα που δημιουργούνται.

- Οι πλημμύρες και οι καταστροφικές επιπτώσεις από την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

- Τα απορρίμματα,η διαχείρισή τους και η σημερινή κατάσταση.

- Τα θέματα της συγκοινωνίας, των μέσων μαζικής μεταφοράς και τα προβλήματα που ανακύπτουν από την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των συγκοινωνιών.

- Το κυκλοφοριακό.Τα θέματα υγείας, πρόνοιας και παιδείας.

- Τα οξυμένα προβλήματα ανεργίας,απασχόλησης, ειδικά των νέων.

- Οι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι και ο αγώνας ενάντια στην καταπάτηση και τσιμεντοποίηση - ιδιωτικοποίησή τους ή την εκχώρησή τους στο μεγάλο κεφάλαιο, στα λεγόμενα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδρύματα.

Συστράτευση σε μέτωπο πάλης

Τέλος, ο Σπ. Χαλβατζής κατήγγειλε την προσπάθεια παραπλάνησης του λαού από τον πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος την προηγούμενη Τρίτη, μόλις 4 μέρες πριν τις εκλογές, επιχείρησε, σε ομιλία του στον Πειραιά, να πολιτικοποιήσει τις εκλογές. "Αφού μίλησε για τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο Πειραιάς - προσπερνώντας βέβαια τα προβλήματα της ανεργίας, της κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων και την ερήμωση των εργοστασίων, που απασχολούν κατά κύριο λόγο τον Πειραιώτη - είπε ότι τα έργα αυτά θα γίνουν αν επιλεγούν φιλοκυβερνητικοί δήμαρχοι και νομάρχες, δηλαδή κυβερνητικοί υπάλληλοι".

Επίσης, ο Σπ. Χαλβατζής κατήγγειλε την επιχείρηση καταστροφής από τον δήμαρχο Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλο,προπαγανδιστικού υλικού της ΝΑΣ και τη διασπάθιση χρημάτων από τα ταμεία του δήμου για την προεκλογική του εκστρατεία.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει ο συνδυασμός στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ο επικεφαλής της ΝΑΣ τόνισε: "Φιλοδοξούμε να δώσουμε τη μάχη στο δεύτερο γύρο. Εχουμε μια συνέπεια λόγων και έργων και είναι σίγουρο ότι τη Δευτέρα δε θα αναιρέσουμε ό,τι λέμε τώρα. Μια επιτυχία της ΝΑΣ και των αγωνιστικών δημοτικών συνδυασμών θα συμβάλει στην ανάταση του μαζικού, λαϊκού κινήματος και στην ανάπτυξη διεργασιών, συσπειρώσεων, αγωνιστικών κινήσεων και εκφράσεων.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας, Θεοχάρης Παπαμάργαρης,σημείωσε πως "βγαίνει" μια συστράτευση ανθρώπων και ομάδων σε ένα μέτωπο πάλης απέναντι στα συνεχώς εντεινόμενα προβλήματα. "Η πηγή της συστράτευσης - επισήμανε - είναι αυτά ακριβώς τα προβλήματα, που θα εντείνονται, καθώς το σύστημα περνά τρομακτική κρίση".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ