Πέμπτη 8 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κοινή δράση και για την ψυχική υγεία

Σε μια ακόμη ουσιαστική διαδικασία - που οι άλλοι υποψήφιοι στο Δήμο Αθηναίων αλλά και τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης απαξίωσαν, ως συνήθως, να παρακολουθήσουν, αν και είχαν προσκληθεί - συμμετείχε χτες η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα".

Ετσι, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής και στελέχη της "Συμπαράταξης" και ακόμη δύο συνδυασμοί άλλων δήμων του Λεκανοπεδίου συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις για την ψυχική υγεία και την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ανταποκρινόμενοι στη σχετική πρόσκληση των λειτουργών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου του Δαφνίου.

Στη συνάντηση, που έρχεται σε συνέχεια άλλων ανάλογων, συζητήθηκε ο ρόλος του δήμου, ως κοινότητας ανθρώπων που έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζονται μεταξύ τους και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και κατά συνέπεια την αποφυγή της ιδρυματοποίησης του ψυχικά ασθενούς - αλλά και η προσπάθεια της κυβέρνησης στην αντίθετη κατεύθυνση, να χρησιμοποιήσει ως προέκτασή της τους δήμους, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και τον τρόπο που αυτή γίνεται, σε συνθήκες διάλυσης του κράτους πρόνοιας. Σε αυτό το πλαίσιο απασχόλησε ακόμη η γενικότερη κατάσταση στο χώρο της υγείας - οι γιατροί άλλωστε βρίσκονται σε κινητοποιήσεις - και το υπό κατάθεση στη Βουλή νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, για το οποίο, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", ο υπουργός Υγείας συγκεντρώνει αυτή τη βδομάδα τις υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών.

Με αυτό θεσμοθετείται και στο χώρο της ψυχικής υγείας - όπως υπογράμμισε η ψυχίατρος και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ Κ. Μάτσα - η συμμετοχή ιδιωτών, υπό τη μορφή ιδιωτικών εταιριών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (κατ' όνομα και μόνο συνήθως), που όχι μόνο δεν πρόκειται να βοηθήσει στην αποασυλοποίηση, που αποτελεί τον κεντρικό στόχο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει νέα, διάσπαρτα εδώ κι εκεί, άσυλα, όπου οι ασθενείς θα ζουν σε πολύ χειρότερες συνθήκες και από αυτές των σημερινών ιδρυμάτων "που θέλουμε να αλλάξουμε".

Ετσι, κοινή θέση όλων αποτέλεσε η προστασία του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας και της πρόνοιας και η ανάγκη του συντονισμένου αγώνα σε αυτή την κατεύθυνση. Η "Συμπαράταξη", τόνισε σχετικά ο Λεων. Αυδής, είναι "απολύτως και καθέτως αντίθετη με τις ιδιωτικοποιήσεις" στο σύνολο της παροχής υγείας, ενώ υπογράμμισε ότι χρειάζεται αυτή και επόμενες ανάλογες συναντήσεις να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας, ώστε να προκύψουν θέσεις και δράσεις, που θα είναι δυνατό να προωθηθούν και μέσα από τα Δημοτικά Συμβούλια.

Χρειάζεται τώρα περισσότερο αυτό, όπως σημείωσε ο Λεων. Αυδής, που το αυτονόητο αίτημα όλων να δραστηριοποιηθούν οι δήμοι, η κοινωνία στο σύνολό της, στο πεδίο της ψυχικής υγείας και με τη λειτουργία δημόσιου δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο χώρο τους, κινδυνεύει να εμπλακεί με την προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταθέσει χωρίς πόρους αρμοδιότητες στους δήμους, που δε θα κάνουν τίποτε περισσότερο παρά να συμβάλλουν με τη σειρά τους στην εφαρμογή της πολιτικής της και τη διάλυση της κοινωνικής πρόνοιας. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Νοσοκομειακών Ψυχιάτρων, Η. Μιχαλαρέας,ανέφερε ότι χρειάζεται να συγκροτηθεί ένα κοινωνικό κίνημα, που με τη δράση του και τη συμμετοχή του θα αποτρέψει τις προσπάθειες παράκαμψης των μαζικών φορέων, των ανθρώπων που ενδιαφέρονται και χρειάζεται να ενημερωθούν, ώστε να επιβάλουν με τη δράση τους το κεντρικό σχεδιασμό πολιτικής για την ψυχική υγεία.

Ο Λεων. Αυδής τόνισε ότι υπάρχει στα θέματα του κοινωνικού αποκλεισμού τεράστια δυνατότητα παρέμβασης, ενώ είναι επίσης κρίσιμο το ζήτημα της στήριξης των μεταναστών, που παρουσιάζουν συχνά συμπτώματα ψυχικής διαταραχής λόγω των συνθηκών ζωής τους και της απώλειας της πολιτιστικής τους ταυτότητας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ