Πέμπτη 8 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Προς κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική οξύνει τα προβλήματα στο δημόσιο τομέα υγείας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) μετά τη χτεσινή ακύρωση της συνάντησης με τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα - με ευθύνη του υπουργού, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ - ανακοίνωσε ότι την προσεχή Τετάρτη (14.10.1998) θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας, με θέμα τον προγραμματισμό απεργιακών κινητοποιήσεων. Τη χτεσινή συνάντηση με τον υπουργό Υγείας είχε ανακοινώσει την περασμένη Δευτέρα (5.10.1998) η ΠΟΕΔΗΝ και προειδοποιούσε ότι "στο μέτρο που δε θα υπάρξουν αξιόπιστες απαντήσεις στα προβλήματα", η Ομοσπονδία θα προσανατολιστεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Χτες απ' το Γραφείο του υπουργού έγινε γνωστό στην Ομοσπονδία ότι δε θα γινόταν η συνάντηση, επειδή ο Κ. Γείτονας συμμετείχε σε διυπουργική σύσκεψη.

Ηδη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία καλούνται να φορτωθούν νέα βάρη- όπως η λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών - στο φόντο μάλιστα νέου προϋπολογισμού λιτότητας και για το 1999 στην υγεία, όπως διαρρέουν οι πληροφορίες για τη σύνταξή του.

Αρνηση στους γιατρούςτης Θεσσαλονίκης

Ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας δε συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης που είχε έρθει χτες στην Αθήνα για να συναντηθεί μαζί του, μετά την προχτεσινή άκαρπη συνάντηση με την γενική γραμματέα του υπουργείου Ιω. Πανοπούλου,που είχε μεταβεί εσπευσμένα στη Θεσσαλονίκη. Εκπρόσωπος του υπουργού πρότεινε στην αντιπροσωπεία να συναντηθεί με έναν απ' τους διευθυντές του υπουργείου, αλλά οι εκπρόσωποι των γιατρών της Θεσσαλονίκης αρνήθηκαν.

Στην παράσταση των γιατρών της Θεσσαλονίκης στο υπουργείο Υγείας συμμετείχαν και μέλη της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής που εκλέχτηκε προχτές στη συγκέντρωση που έγινε στο νοσοκομείο "Σωτηρία".

Η παραπάνω Επιτροπή που την υπογράφουν "εκπρόσωποι 18 νοσοκομείων" - όπως αναφέρονται σε ανακοίνωσή της - ζητά άμεση συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης την επόμενη Τετάρτη. Επίσης αναφέρει ότι συνεχίζει τις κινητοποιήσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί σε πολλά νοσοκομεία και καλεί τους γιατρούς να κάνουν συνελεύσεις στα νοσοκομεία, προσκαλώντας σε αυτές και τα μέλη του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.

Το ΔΣ του συλλόγου Ειδικευομένων του νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς" (Κρατικό Αθήνας) με ανακοίνωσή του θεωρεί "πραξικοπηματική και άκαιρη την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ να αποσύρει την κάλυψή της από τα νοσοκομεία, τα οποία συνεχίζουν να απεργούν και να αναστείλει την απεργία, χωρίς να συγκληθεί Γενική Συνέλευση". Ο σύλλογος συμπαραστέκεται σε όσα νοσοκομεία συνεχίζουν να διεκδικούν πραγματικές εφημερίες, όπως κρίνουν τα μόνα αρμόδια όργανα που είναι οι τομείς και οι επιστημονικές επιτροπές.

Αποφάσεις στα πλαίσιατης απόφασης της ΕΙΝΑΠ

Στα πλαίσια των απόφασης του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ (2.10.1998) για πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων σε όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά έγινε χτες Γενική Συνέλευση των γιατρών του Θριάσιου νοσοκομείου με την παρουσία του προέδρου της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννη.

Η Γενική Συνέλευση των γιατρών του Θριάσιου αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων και να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Χτες, η πενταμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του Τζανείου ανακοίνωσε ότι η "Γενική Συνέλευση των γιατρών αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή των κινητοποιήσεων για δέκα μέρες και τη σύσταση επιτροπής που θα καθορίσει τις πραγματικές ανάγκες κάθε τμήματος για τις εφημερίες".

Χτες, οι γιατροί του νοσοκομείου "Ανδρέας Συγγρός" συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΔΣ του νοσοκομείου "και σε ένδειξη καλής θέλησης - όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τριμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ - των ιδίων απέναντι στις δεσμεύσεις του προέδρου (καταβολή αναδρομικών έως 31.10.98 και εφημεριών έως 31.11.98)", αποφασίστηκαν τα εξής: "Κατοχύρωση των οργανικών θέσεων των εφημεριών ανεξαρτήτως υπηρετούντων γιατρών (υπεράριθμοι, ΙΚΑ, λόγοι υγείας, γενικοί γιατροί). Ο μη διαχωρισμός ως προς την προσφορά έργου εφημερίας μεταξύ των εργαστηριακών γιατρών. Αναμονή 15 ημερών του κλάδου (απόφαση της ΕΙΝΑΠ) ενόψει του διαλόγου με το υπουργείο. Αναστολή των κινητοποιήσεων από σήμερα"


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ