Πέμπτη 8 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Στις συζητήσεις που γίνονται για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, τόσο στην τηλεόραση, όσο και αλλού, ακούγονται συχνά δύο επιχειρήματα, που υποτίθεται ότι φέρνουν σε δύσκολη θέση τους εκπροσώπους των αγωνιστικών συνδυασμών (ΝΑΣ και Δημοτικές Κινήσεις), που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ. Ιδιαίτερα τα ακούμε αυτά τα επιχειρήματα από τους "ουδέτερους" δημοσιογράφους, που υποτίθεται ότι ρόλος τους είναι ο συντονισμός της συζήτησης. Βέβαια, οι εκπρόσωποι των αγωνιστικών συνδυασμών δίνουν τις πρέπουσες απαντήσεις, όμως, στη συνέχεια θα προσθέσουμε και κάποιες ακόμα σκέψεις.

****

Το πρώτο επιχείρημα - ερώτημα, που ακούγεται, όταν οι αγωνιστές εκπρόσωποι αναφέρουν τα θέματα της ανεργίας, της υποβάθμισης των κοινωνικών παροχών, της χειροτέρευσης των εργασιακών σχέσεων για τους εργαζόμενους και τόσα άλλα αντιλαϊκά μέτρα, που προωθούνται και έχουν άμεση σχέση και με την ΟΝΕ και την ΕΕ, είναι ότι "έχουμε εκλογές για Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν καταλαβαίνουμε τι σχέση έχουν αυτά τα θέματα γενικότερης πολιτικής, που αφορούν την κυβέρνηση και τις βουλευτικές εκλογές".

Είναι φανερό ότι το επιχείρημα αυτό είναι παραπλανητικό, προσπαθεί να επικεντρώσει τη συζήτηση σε δευτερεύοντα θέματα και να αφήσει εκτός τη συνολική πολιτική της υποταγής στην ΕΕ, προσπαθεί να μη συζητηθούν οι βασικές αιτίες, στις οποίες οφείλονται τα δεινά των εργαζομένων. Αξίζει, αλήθεια, να αντιστραφεί η ερώτηση και να ερωτηθούν, αν ένας νομάρχης ή δήμαρχος, που η περιοχή του πλήττεται από την ανεργία, που τα δημόσια νοσοκομεία μειώνουν την προσφορά περίθαλψης, που τα δημόσια σχολεία υποβαθμίζονται, που η ανάπτυξη της πόλης ή του νομού του ανακόπτεται (γεωργία, βιομηχανία, βιοτεχνία, ακόμα και υπηρεσίες), θα ενδιαφερθεί γι' αυτά τα προβλήματα ή θα πει ότι αφορούν μόνο την κυβέρνηση; Αλλά κι αν θα ενδιαφερθεί, όταν ουσιαστικά θα σκοντάψει στην κυβερνητική άρνηση να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων, αφού μέσα στα πλαίσια της ΕΕ και με τον "εθνικό" στόχο της ΟΝΕ, δεν υπάρχουν δυνατότητες για κρατικές ενισχύσεις, προστασία της εγχώριας παραγωγής, κλπ., θα συνεχίσει τον αγώνα, δηλώνοντας ότι οι περιορισμοί της ΕΕ δεν τον ενδιαφέρουν; Πώς θα το πει αυτό, όταν έχει δηλώσει ότι η ΕΕ, το Μάαστριχτ και η ΟΝΕ είναι αναγκαία για τον ελληνικό λαό; Ο νομάρχης της Εύβοιας, της Αχαϊας, της Βοιωτίας και τόσων άλλων νομών, που πλήττονται εξαιτίας της απελευθέρωσης της αγοράς στην ΕΕ, που τα εργοστάσια κλείνουν και οι γεωργοί δεν έχουν πια εισόδημα, θα οργανώσει αγώνες, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ανθρώπων που τον ψήφισαν; Αλήθεια, οι ψηφοφόροι στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης ψηφίζουν δήμαρχο μόνο για να κάνει δρόμους και πλατείες; Αλλά ακόμα και τους δρόμους και τις πλατείες, με τι χρήματα θα τα φτιάξει (αν τα φτιάξει); Με πρόσθετους φόρους, όπως επιθυμούν η κυβέρνηση και η ΕΕ, ή με αγώνα να αποδοθούν τα τρισεκατομμύρια δρχ., που έχει εισπράξει η κυβέρνηση για δημοτικές ανάγκες και τα κατακρατά; Η φιλοσοφία που θέλει τις νομαρχίες και τους δήμους να μην εκπροσωπούν συνολικά τα συμφέροντα του λαού της περιοχής τους, πέρα απ' όλα τα άλλα, είναι και αντιδημοκρατική και αντίθετη με την όποια έννοια της αποκέντρωσης, ώστε κάποιες αποφάσεις να είναι πιο κοντά στο λαό. Πρόκειται για μια αντίληψη ότι ψηφίζουμε νομάρχες ή δημάρχους για να διαχειρίζονται αποφάσεις άλλων και να αγνοούν την κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής τους. Είναι η αντίληψη, που ανέκοψε την αγωνιστικότητα που έδειχναν πολλοί παλιοί προοδευτικοί - αριστεροί δήμαρχοι και οδηγεί στην αδράνεια νομάρχες και δημάρχους, προς όφελος της ντόπιας πλουτοκρατίας και των ξένων πολυεθνικών.

******

Το δεύτερο επιχείρημα - ερώτημα είναι "γιατί διαμαρτύρεστε για τις συνεργασίες του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ, ή του ΔΗΚΚΙ με τους αντάρτες του ΠΑΣΟΚ, αφού κι εσείς κάνετε συνεργασία σε νομαρχίες ή δήμους με άλλες δυνάμεις, ακόμα και με τη ΝΔ;". Αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα, μια τεράστια διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Κατ' αρχήν, το ΚΚΕ δεν έκανε πουθενά συμφωνία με άλλη πολιτική δύναμη (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ ή ΔΗΚΚΙ), ούτε κεντρικά, ούτε τοπικά. Οι κομμουνιστές στους διάφορους νομούς ή δήμους προσπάθησαν να βρουν συνεργάτες, που ήταν οπαδοί ή και είναι άλλων κομμάτων, όμως κατανοούν ότι χρειάζεται αγώνας για να αντιστραφεί η καθοδική πορεία του λαού μας. Ανθρωποι, που μπορεί να ήταν ή είναι οπαδοί ή μέλη άλλων κομμάτων, όμως, δέχονται ότι ο νομάρχης ή δήμαρχος πρέπει να αγωνιστεί για τα συμφέροντα των λαϊκών μαζών που τον ψήφισαν, μέσα σε ένα πνεύμα, όπως αυτό που περιγράψαμε και στην απάντηση του πρώτου επιχειρήματος - ερωτήματος. Ανθρωποι, που δέχονται ένα πρόγραμμα αγωνιστικό, φιλολαϊκό και δε βάζουν προϋποθέσεις "μην έρθουμε σε αντίθεση με την ΕΕ, την ΟΝΕ και τους όρους της παγκοσμιοποίησης". Ανθρωποι, που μέχρι σήμερα συμμετείχαν στους κοινωνικούς αγώνες (εργατικούς, αγροτικούς, κλπ.), σε αντίθεση, πολλές φορές, με τις κατευθύνσεις του κόμματος που ψήφιζαν. Αυτό, άλλωστε, βρίσκεται και μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του Κόμματός μας, που με απόφαση του τελευταίου Συνεδρίου του επιδιώκει συμμαχίες κοινωνικοπολιτικές με τμήματα του λαού, που δεν είναι κομμουνιστές, δε συμφωνούν σε όλα μαζί μας, αλλά δέχονται την ανάγκη αγώνα, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, ενάντια στα συμφέροντα των πολυεθνικών (μονοπωλίων), ενάντια στα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, κλπ.), αγώνα για τα συμφέροντα των εργαζομένων, του ελληνικού λαού. Τι σχέση έχει αυτή η συνεργασία με το πολιτικό παζάρι του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ, "θα μου δόσεις αυτόν το δήμαρχο, να σου δώσω τον άλλο", που δεν έχουν ποτέ δηλώσει ότι θα αντισταθούν στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που ακολουθεί τις οδηγίες της ΕΕ; Τι σχέση έχει η υποψηφιότητα της κ. Δαμανάκη, που, εκτός από το ότι σηματοδοτεί ένα μεγάλο πολιτικό μήνυμα σύμπτωσης απόψεων γενικής πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, αφού πρόκειται για το μεγαλύτερο δήμο της χώρας, παρευρίσκεται και σε πολιτικές εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να εκφράζει καμιά αντίθεση στην πολιτική του; Θα είμαστε ευτυχείς, αν υπήρχαν και οργανωμένα πολιτικά κόμματα, που θα δέχονταν συζήτηση για συνεργασία στη βάση των σκέψεων που αναφέραμε προηγούμενα, όμως κανένα κόμμα από τα υπάρχοντα δε δέχτηκε κάτι τέτοιο. Αυτό δείχνει ότι, πέρα από τα μεγάλα, αλλά ασαφή λόγια, κανένα από τα άλλα κόμματα δε δέχεται μια Τοπική Αυτοδιοίκηση (νομαρχίες και δήμους) αγωνιστική και αντίθετη με τη σήμερα ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική.

****

Ολες οι παραπάνω σκέψεις επιβεβαιώνουν άλλη μια φορά την ανάγκη, στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, να ψηφιστούν από τους εργαζόμενους οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΚΚΕ (ΝΑΣ στις νομαρχιακές και αγωνιστικοί συνδυασμοί στις δημοτικές). Είναι η μόνη ψήφος, που συμφέρει τους εργαζόμενους, που αποτελεί ένα βήμα για να ανατραπεί η σημερινή πολιτική, που θα βοηθήσει το λαό μας και τη χώρα μας, για να χαραχτεί μια φιλολαϊκή πολιτική.

Νίκος ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΣ

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η ανάγκη, στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, να ψηφιστούν από τους εργαζόμενους οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΚΚΕ - ΝΑΣ στις νομαρχιακές και αγωνιστικοί συνδυασμοί στις δημοτικές

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηφίστε τους συμπαραστάτες σας(2006-07-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1998-10-07 00:00:00.0)
Ψήφο στη ΝΑΣ - αντίσταση στο συμβιβασμό και την υποταγή(1998-10-02 00:00:00.0)
Στείλετε στο β' γύρο τους αγωνιστικούς συνδυασμούς(1998-09-30 00:00:00.0)
Στείλτε από τις κάλπες δυνατό μήνυμα(1998-09-19 00:00:00.0)
Εγγύηση η ενεργοποίηση του λαού(1998-08-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ