Την πολιτική συγκατάθεση του ΠΑΣΟΚ στο πλήθος των παροχών, που υποσχέθηκε χτες ο πρωθυπουργός στο μεγάλο κεφάλαιο, έδωσε ο Γ. Παπανδρέου αφού, ως έτερος εκφραστής των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, στις δηλώσεις του προτίμησε να μοιράσει ειρωνικά «συγχαρητήρια» στον Κ. Καραμανλή σχετικά με τη συχνότητα της σύγκλησης του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφεύγοντας να σχολιάσει την ουσία των εξαγγελιών του πρωθυπουργού.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ασκώντας ...κριτική στην κυβέρνηση δήλωσε ότι η χτεσινή σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν «η πέμπτη σε 14 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ», για να συνεχίσει με σκωπτικό ύφος ότι σ' αυτό το «ιστορικό Υπουργικό Συμβούλιο προέβη ο κ. Καραμανλής σε συστάσεις για συντονισμό». Ως βασικός αρμόδιος για το συντονισμό, συνέχισε ο Γ. Παπανδρέου, «θέλω να συγχαρώ τον κ. πρωθυπουργό για το θάρρος της αυτοκριτικής του».
Πριν τα «συγχαρητήρια» ο Γ. Παπανδρέου με συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε χτες στα «Νέα», είχε φροντίσει να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης και να τονίσει την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι βασικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η δημιουργία κλίματος «συνευθύνης όλων» για τις «απαραίτητες αλλαγές»! Υπογράμμισε ότι για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στα εργασιακά χρειάζονται «ευρύτερες συναινέσεις στην κοινωνία μας». Την ίδια στιγμή που για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων ο Γ. Παπανδρέου απαιτούσε «κοινωνική συναίνεση», για τις επιχειρήσεις πρότεινε «μειωμένη φορολογία», αρκεί, όπως είπε, να «επανεπενδύουν τα κέρδη τους».
Ο ίδιος σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την «περιφερειακή ανάπτυξη» τις χαρακτήρισε «προκλητικές» γιατί, όπως ανέφερε, «έχουμε δραματική μείωση του προγράμματος των δημοσίων έργων, από τον προϋπολογισμό της Νέας Δημοκρατίας του 2005, έχουμε τα δημόσια έργα που βρίσκονται σε ουσιαστική αργία με αποτέλεσμα ανεργία σε μηχανικούς-εργαζόμενους». Η περιφερειακή ανάπτυξη για το ΠΑΣΟΚ ξεκινάει και τελειώνει στη δημοπράτηση των «μεγάλων έργων» και στο μοίρασμα της «πίτας» στους μεγαλοεργολάβους για την υλοποίησή τους.
Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θέτει «ψηλά την προτεραιότητα για μια νέα περιφερειακή ανάπτυξη». Μια περιφερειακή ανάπτυξη που εντάσσει «σ' ένα νέο πρότυπο, βασισμένο στην ποιότητα των προϊόντων στον αγροτικό χώρο, στον τουρισμό, στο περιβάλλον και στις υπηρεσίες». Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του Πολιτικού Συμβουλίου συζητήθηκαν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την περιφερειακή ανάπτυξη «εστιασμένες στον αγροτικό τομέα και στον Ελληνα αγρότη». Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «έλλειψη αγροτικής πολιτικής και προετοιμασίας». Μια αγροτική πολιτική που περνάει, όπως τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, μέσα από την εφαρμογή της αντιαγροτικής «νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με νόμους που ψήφισαν υπέσκαψαν την εργατική κατάκτηση του οκτάωρου, αλλά χτες εντελώς υποκριτικά ο Ε. Βενιζέλος συνέστησε ...προσοχή στους Ελληνες ευρωβουλευτές (!!!), γιατί αυτή τη βδομάδα «στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κρίνεται όλη η ουσία του Εργατικού μας Δικαίου»...
Στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου και εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της ΕΕ, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ υπονόμευσαν το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και έδωσαν το δικαίωμα στους κεφαλαιούχους όχι μόνο να καθορίζουν το χρόνο εργασίας αλλά να προχωρούν και σε μείωση του κόστους των υπερωριών, ωστόσο όμως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επιχειρώντας να εμφανίσει το κόμμα του σαν υπερασπιστή των συμφερόντων των εργαζομένων δήλωσε: «Αν δεν προσέξουν οι Ελληνες ευρωβουλευτές, είναι δυνατόν να φτάσουμε σε εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, νομιμοποιημένο, των 65 ωρών και πλέον»... Αφού το ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε στο μεγάλο κεφάλαιο, με νομοθετικές ρυθμίσεις, τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και σήμερα προσφέρει στην κυβέρνηση της ΝΔ συναίνεση για την προώθηση νέων αντεργατικών ρυθμίσεων, τώρα καλεί τους Ελληνες ευρωβουλευτές σε ...εγρήγορση.