Τρίτη 10 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
Για μια σακούλα ευρώ...

Από παλιότερη συνάντηση του πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου με τον υπουργό Εσωτερικών της Ιορδανίας

Eurokinissi

Από παλιότερη συνάντηση του πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου με τον υπουργό Εσωτερικών της Ιορδανίας
Ρασοφόροι να παίζουν ξύλο για μια μαύρη σακούλα με ...ευρώ και πληρεξούσια του Πατριαρχείου. Ιερωμένοι να μουντζώνουν και να βρίζουν οι μεν τους δε και να ερίζουν για το ποιος πρέπει να έχει τα κλειδιά του «θησαυροφυλακίου» (σ.σ. οικονομική υπηρεσία) του Πατριαρχείου. Ξυλοδαρμοί και συμπλοκές παπάδων στο χώρο του Πατριαρχείου. Αυτές οι εικόνες, που τις τελευταίες μέρες διαδραματίζονται στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, αποδεικνύουν ότι η σαπίλα στους κόλπους της Εκκλησίας δεν έχει τέλος. Μέρα με τη μέρα, αποκαλύπτεται ότι ο τσακωμός δεν αποτελεί απλά μια διαμάχη υπέρ ή κατά του Ειρηναίου, πως πίσω από αυτήν κρύβονται τεράστια συμφέροντα.

Η κρίση στο Πατριαρχείο οξύνεται μέρα με τη μέρα. Χτες, ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε επιστολή προς τον πατριάρχη Ιεροσολύμων, με την οποία του συνέστησε να αποφύγει την εκ νέου σύγκληση της Ιεράς Συνόδου για την επιβολή ποινών και εκλογή νέων ιεραρχών. Επιπλέον, με την επιστολή, ο οικουμενικός πατριάρχης αναφέρεται στην αποκήρυξη του πατριάρχη από την πλειοψηφία της αγιοταφικής αδελφότητας. Στο μεταξύ, στους 75, έχουν φτάσει οι Αγιοταφίτες που υπογράφουν το κείμενο αποκήρυξης του πατριάρχη (σε σύνολο 130 περίπου). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχιγραμματείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο πατριάρχης Ειρηναίος αποδέχτηκε την πρόσκληση του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου για επίσκεψη τις επόμενες μέρες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Και την Κυριακή δεν έλειψαν τα επεισόδια μεταξύ των διαφορετικών ...φατριών για την παραμονή ή όχι του πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου στο θρόνο. Το όλο σκηνικό «διανθίστηκε» με βρισιές, σπρωξιές και χειρονομίες μεταξύ ιερωμένων. Χαρακτηριστική η σκηνή συνεργατών του πατριάρχη Ειρηναίου, ο οποίος επιχειρούσε να απομακρύνει από τις οικονομικές υπηρεσίες του Πατριαρχείου σακούλες με πληρεξούσια του πατριάρχη και χρήματα και ομάδας Αγιοταφιτών που προσπαθούσαν να τους τα πάρουν. Με παρέμβαση της ισραηλινής Αστυνομίας, συμφωνήθηκε ότι όποιος εισέρχεται στην οικονομική υπηρεσία θα ειδοποιεί την αστυνομία του Ισραήλ, που σφράγισε με κλειδαριά την είσοδο της οικονομικής υπηρεσίας. Για την απομάκρυνση του όποιου εγγράφου ή την αφαίρεση χρηματικών ποσών από τα ταμεία του Πατριαρχείου, απαιτείται η παρουσία μέλους της Συνόδου (δηλαδή, αρχιερέα από τους διαφωνούντες με τον πατριάρχη) και ενός εκπροσώπου του Ειρηναίου. Από την πλευρά του, ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος, σε συνέντευξή του, ανέφερε, σχετικά με τα χρήματα που πήραν συνεργάτες του, ότι προορίζονταν για διάφορες επισκευές στην κουζίνα του Πατριαρχείου.

Μετά τη χτεσινή συνάντηση της τριμελούς επιτροπής των Αγιοταφιτών με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μαχμούτ Αμπάς είπε ότι εφόσον μια μεγάλη ομάδα ιεραρχών εναντιώνεται στον πατριάρχη δεν μπορεί παρά να υπάρχει κάποιο δίκιο. Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Κορέι. Η ιορδανική κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα για το θέμα, ενώ και το Ισραήλ εξετάζει το θέμα της διοικούσας αρχής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον ιορδανικό νόμο του 1958, η απομάκρυνση του πατριάρχη με τη συμφωνία των 2/3 της Συνόδου γίνεται σε περίπτωση που δεν έχει σώας τας φρένας ή υπάρχει ζήτημα που αφορά θέματα πίστεως.

Τέλος, σήμερα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου να υποβάλει εγγράφως την έκθεσή της για την κατάσταση στα Ιεροσόλυμα.

Αργά το βράδυ έγινε γνωστό πως υπήρξε απαντητική επιστολή του Ειρηναίου προς τον Βαρθολομαίο, στην οποία ο πατριάρχης Ιεροσολύμων καταφέρεται με σκληρά λόγια για τους Αγιοταφίτες που είναι εναντίον του και τις προθέσεις του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Ο Γ. Παπανδρέου

«Να διευκολύνει επιτέλους την επίτευξη λύσης», ζήτησε από τον πατριάρχη Ειρηναίο, με δήλωσή του ο Γ. Παπανδρέου, «σε αυτό το αδιέξοδο που υπάρχει στα Ιεροσόλυμα», γιατί, όπως είπε, «έχουμε όλοι μας μια εικόνα που μας πληγώνει, πληγώνει όλους τους Ελληνες και όλους τους ορθοδόξους».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org